Lielā Baltezera krasts beidzot pieejams atpūtniekiem • IR.lv

Lielā Baltezera krasts beidzot pieejams atpūtniekiem

34
Baltezera aizstāvji cīnījās par ezera publiskumu ar mediju starpniecību. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Beidzies desmit gadu ilgs nomas līgums

Beidzoties desmit gadu ilgam nomas līgumam, ikvienam interesentam beidzot ir iespēja piekļūt līdz šim norobežotajam labiekārtotajam Lielā Baltezera krastam, pirmdien vēsta laikraksts “Neatkarīgā”.

Kaut arī Garkalnes novada dome bija norādījusi ūdenstilpes krastu kā publiski pieejamu, zemesgabalā “Priedkalne” visi iekļūt nevarēja. Līdz šim 2,3 hektārus lielais zemesgabals 500 metru garajā piekrastes joslā bija ierobežots un apsargāts un tie iedzīvotāji, kuri nebija ūdenstilpes tuvumā esošā ciemata iemītnieki, pie ūdens netika, šķērsojot šo zemesgabalu, vēsta BNS.

“Latvijā reti sastopama parādība, kad iekārtotu teritoriju neļauj privatizēt. Tagad šajā superstūrītī blakus miljonāriem var atpūsties katrs,” uzsver biedrības “Par brīvu Lielā Baltezera krastu” vadītājs Artūrs Priede.

Priede mudina iedzīvotājus netraucēti izmantot visas atpūtas iespējas, sākot no peldēšanas un sauļošanās līdz aktīvai sportošanai un makšķerēšanai. Viņš atzīst – daudzi joprojām sabīstas, ieraugot apsardzi, un uzskata, ka šajā teritorijā ieiet aizliegts. Tāpēc biedrības aktīvisti savā mājaslapā tīmeklī www.lielaisbaltezers.lv arī aicina zvanīt policijai, ja apsargi izsaka pretenzijas.

Ministru kabinets (MK) pagājušā gada decembrī atteica valsts zemesgabala “Priedkalne” Garkalnes novadā nodošanu privatizācijai. To ilgstoši nomāja SIA “Baltijas dizaina grupa”, kas 2006.gadā iesniedza privatizācijas ierosinājumu. MK pamatojumā teikts, ka valsts zemesgabalu aizņem neapbūvēta Lielā Baltezera krastmala un tā ir publiski pieejams objekts. Nododot privatizācijai valsts zemesgabalu, sabiedrībai tiktu liegta iespēja piekļūt krastmalai, kā arī tiktu ierobežota pašvaldības likumā noteiktā iespēja gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību. Tāpēc, atsakot nodot privatizācijai valsts zemesgabalu, tiek ievērots samērīguma princips, un labums, ko sabiedrība iegūst, ir lielāks nekā indivīda tiesisko interešu ierobežojums.

Garkalnes novada dome šo piekrasti jau sen ir atzīmējusi kā publiskas peldēšanas vietu, taču līdz šim iedzīvotājiem nebija nekādu iespēju šeit nokļūt. Arī “Valsts nekustamie īpašumi” norāda, ka šobrīd nav juridisku šķēršļu, kas iedzīvotājiem liegtu iespēju pārvietoties pa Gulbju un Senču sila ielām un izmantot teritoriju pie Lielā Baltezera.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu