Nacionālajā operā vērienīgs multimediāls projekts • IR.lv

Nacionālajā operā vērienīgs multimediāls projekts

21

Nacionālajā operā būs multimediālas operas “Kara daba” pasaules pirmizrāde

Latvijas Nacionālajā operā 2.septembrī notiks multimediālās operas Kara daba pasaules pirmizrāde, raksta aģentūra LETA. “Kara dabu” līdzproducējuši Latvijas Radio koris, LNO, Ultimas Oslo mūsdienu mūzikas festivāls, Ārhausa koncertzāle, Dānijas Karaliskais teātris, Odenses teātris un kompānija Hotel Por Forma. Kā rakstīts izrādes anotācijā, Kara dabas mūzika un mangas (japāņu komiksi) stāsta par spokiem, supervaroņiem un posttraumatiskā stresa simptomu. Opera tiks izpildīta japāņu valodā ar subtitriem latviski un angliski.

Izrādes režisore un scenogrāfe no Dānijas Kirstena Dēlholma ceturtdien žurnālistiem preses konferencē pastāstīja, ka Kara dabu ir iedvesmojusi Japānas kultūra un tās spēcīgās dzejas, popa, precizitātes un brutalitātes izpausmes. Tas atspoguļojas mūzikā, libretā, tērpos un vizuālajos risinājumos. 

Libreta pamatā ir japāņu klasiskā No teātra tradīcijās ieturēti teksti. Izmantotos fragmentus ir radījuši septiņi autori. 

Iestudējuma dramaturgs ir Villijs Flindts, kostīmu mākslinieks – Henriks Vibskovs, mangas zīmējumu mākslinieks – Hikaru Haijaši, izrādē piedalās Latvijas Radio koris, galvenajās lomās iejutīsies kora dziedātāji Ieva Ezeriete (Stāstniece), Aigars Reinis (Kareivis), Gundars Dziļums (Karotājs) un Ilze Bērziņa (Spiedze). 

Izrādes režisore Kirstena Dēlholma performances mākslā darbojas vairāk nekā 30 gadu. Karjeru viņa sāka Kopenhāgenas Billedstofteater (Attēlu teātrī) no 1977. līdz 1984.gadam, bet 1985.gadā izveidoja starptautisko performanču un instalāciju laboratoriju Hotel Pro Forma. Viņa ir producējusi vairāk nekā 100 performances, radot pasākumus gan konkrētām vietām – muzejiem, pilsētu rātsnamiem un citām arhitektoniski nozīmīgām celtnēm, gan tādiem prestižiem mākslas pasaules centriem kā Venēcijas biennāle, Berlīnes Festspiele un Bruklinas Mūzikas akadēmija. Latvijas skatītājiem režisore pazīstama kā opergleznas Operācija: Orfejs (2007) veidotāja.

Pirmizrāde 2.septembrī, nākamās izrādes 3.spetembrī, 16. un 17. oktobrī. Biļetes cena no Ls 5 līdz Ls 27. Bilesuparadize.lv

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu