Pēc grautiņiem apsver iespēju ierobežot sociālos medijus • IR.lv

Pēc grautiņiem apsver iespēju ierobežot sociālos medijus

41
Policisti Londonas ielās. Foto: AFP/LETA

Premjers: Kad cilvēki sāk brīvu informācijas plūsmu izmantot ļauniem mērķiem, viņi ir jāaptur

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons ceturtdien atzina, ka valdība izskata iespējas aizliegt nemieru cēlājiem lietot sociālos medijus, kas tika plaši izmantoti vardarbīgo grautiņu organizēšanā, ziņo LETA/AFP.

“Ikvienu, kurš redzēja šos šausminošos notikumus, pārsteigs tas, kā tie tika organizēti sociālajos medijos. Brīvu informācijas plūsmu var izmantot cēliem mērķiem. Taču to var arī izmantot ļauniem” nolūkiem, uzrunājot parlamentu, kas ārkārtas situācijas dēļ atsaukts no vasaras atvaļinājuma, sacīja valdības vadītājs. “Un, kad cilvēki izmanto sociālos medijus vardarbībai, mums viņi ir jāaptur. Tādēļ mēs strādājam ar policiju, izlūkdienestiem un nozares pārstāvjiem, spriežot, vai būtu pareizi pārtraukt cilvēku saziņu šajās vietnēs un pakalpojumos, kad mēs zinām, ka viņi kaļ plānus attiecībā uz vardarbību, nekārtībām, noziegumiem,” skaidroja Kemerons.

Kopš nemieru sākuma 6.augustā visā Lielbritānijā aizturēti daudzi cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par musināšanu uz grautiņiem, izmantojot sociālos tīklus “Facebook”, “Twitter” un viedtelefonu “BlackBerry” nodrošināto saziņas rīku “BlackBerry Messenger” (BBM).

Heistingsas tiesas priekšā ceturtdien stājās 27 gadus vecais Neitans Sindens, kurš apsūdzēts par musināšanu uz laupīšanām un citiem noziegumiem. Viņš internetā ievietojis tādus uzsaukums kā “sākam grautiņus Heistingsā! Kurš piedalās?” un “šodien sākas laupīšanas. Kurš vēlas iepirkties?”

Arī Hempšīrā, Anglijas dienvidu daļā, aizturēti divi cilvēki aizdomās par “Twitter” izmantošanu musināšanā uz vardarbību.

Komentāri (41)

mary75 12.08.2011. 10.00

Tad jau jāierobežo TV, jo pa TV tie grautiņi tika parādīti tiešajā ēterī, pie kam precīzi nosauktas vietas, kur tas notiek, kā arī parādīts, ka policija vispār nereaģē, kas, pēc intervijām ar dažiem grautiņu dalībniekiem, pamudināja tos pievienoties.
Tad jau pareizāk būtu noņemt grautiņu dalībniekiem lētos sociālos dzīvokļos un atņemt pabalstus, par ko tagad spriežot parlaments, tad jau vecāki savas atvases, kas piedalijās grautiņos, jādomā, prastu nolikt pie vietas.

+7
-1
Atbildēt

3

    Ilona Auziņa > mary75 12.08.2011. 10.13

    Ja tiem huligāniem un bandītiem atņems vienīgo viņu iztiku, tad viņus pašus ir jāsūta uz kādu salu okeānā, jo citādi tur sāksies vēl trakākas laupīšanas aiz bada. Viņu saziņu masu saziņas līdzekļos tieši pretēji, vajadzētu izmantot lai savlaicīgi atklātu šādus plānus un organizēšanos. Ja tos bloķēs, tad šī saziņa tiešām var kļūt nekontrolējama, jo arī UK ir tādi mobīlie tīkli kā Bites Bi-Fri, kuros var runāt praktiski ļoti lēti. Atklāta saziņa taču ir arī kontrolējama un es neticu ka šīs bandas ir tik labi organizētas kā armija, kad tur lieto šifrus. Tur viss notiek haotiski.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 12.08.2011. 10.25

    Varbūt, kās, tomēr, negribēs laupīt, un būs spiests strādāt, kā tas ir, ka tur atrod darbu miļjoni iebraucēju no jaunām ES valstīm un Āzijas, bet vietējie dzīvo uz pabalstiem vairākās paaudzēs?
    Un, ja laupīs, agri vai vēlu nokļus aiz restēm, varbūt, kaut vai tur jāpiespiež darīt kas derīgs, vai arī, piespiest cilvēkus pašiem nopelnīt sev iztiku, vienkārši samazinot pārtikas normas tiem, kas var, bet, negrib styrādāt, arī ir cilvēktiesību pārkāpums, tātad, katram ir tiesības parazitēt uz citu rēķina?
    Varbūt, vienreiz tas absurds jāpārtrauc, jo tas tikai vairo sabiedrības parqazītus?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > mary75 12.08.2011. 10.06

    :vecāki savas atvases, kas piedalijās grautiņos, jādomā, prastu nolikt pie vietas
    ————–
    Nedrīkst! Tad pašiem būs uz cietumu jādodas – bērnu tiesības arī Britānijā ir svētā govs;)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 12.08.2011. 11.57

Īstenībā tā ir demokrātijas cena, un diezgan neizbēgams blakus rezultāts. Demokrātijas melnā puse. Rūpes par indivīdiem pārvēršas par inkubatoru vardarbībai. Saņemt no valsts kļūst pašsaprotami, dod valstij, strādāt, nesaprotami, bet toties ir saprotami brukt virsū tiem, kas dara, pelna, dod sev un valstij. Latvija jau ar iet pa to pašu ceļu. Vispārēja (tātad arī tiem, kas visu dzīvi ir gurķojušies) mazo pensiju indeksācija ir tipisks piemērs.

Tā ir tāda pati pretruna kā Eiropas Savienības deklarētie principi, pēc kuriem Turcija būtu savienībā jāuzņem, taču nevienam negribas to darīt.

+1
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 12.08.2011. 10.06

“Britain’s liberal intelligentsia has smashed virtually every social value”
(Lielbritānijas liberālā inteliģence ir izpostījusi pilnīgi visas vērtības sabiedrībā)
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2024690/UK-riots-2011-Britains-liberal-intelligentsia-smashed-virtually-social-value.html

+3
-3
Atbildēt

2

    ketkins > Kaspars Špūle 12.08.2011. 10.39

    Right-wing nutters

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Māris Engers > Kaspars Špūle 12.08.2011. 10.18

    jā, labi gan, ka esejā minēto “fundamental conventions” fanātu valdīšanas laikā vardarbība bija kas pilnīgi nepieredzēts *cough* īru cīņa par neatkarību *cough* asiņainā svētdiena *cough*

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu