Internetā briti tiek mudināti identificēt nemieru cēlājus • IR.lv

Internetā briti tiek mudināti identificēt nemieru cēlājus

32
Londonieši aicina grautiņu rīkotājus būt labiem pret citiem. Foto: AFP/LETA

Grautiņu dalībnieki fiksēti gan ar mobilo tālruņu un novērošanas kamerām 

Interneta sociālajos tīklos briti tiek mudināti identificēt nemieru cēlājus, kas četras naktis pēc kārtas rīkoja grautiņus vairākās Anglijas pilsētās, izlaupot un aizdedzinot veikalus, izdauzot skatlogus un iesaistoties sadursmēs ar likumsargiem, ziņo LETA/AFP.

Grautiņu dalībnieki fiksēti gan ar mobilo tālruņu un novērošanas kamerām, gan videokamerām, un attēli ātri vien nonākuši globālajā tīmeklī.

Arī Londonas Metropoles policija foto koplietošanas vietnē “flickr” ievietojusi 25 fotogrāfijas, kurās redzami nemieru dalībnieki.

Taču varasiestāžu centieni iesaistīt tīmekļa lietotājus vandaļu identificēšanā nobāl, salīdzinājumā ar amatieru aktivitāšu apmēru.

Viens no šādiem projektiem ir vietne “Catch A Looter” (“Noķer laupītāju”), kas izveidota blogošanas portālā “tumblr” un kurā publicēti desmitiem foto no grautiņiem Londonā. Tajos redzams, kā nemieru cēlāji no veikaliem iznes elektropreces, apģērbu un alkohola pudeles. Dažas no fotogrāfijām ir tuvplāni.

Vietnes izveidotājs aicina tīmekļa lietotājus sazināties ar organizāciju “Crimestoppers”, kas nodrošina iespēju anonīmi ziņot par noziegumiem, ja viņi atpazīst kādu no attēlos redzamajiem cilvēkiem.

Kāds cits, daudz pretrunīgāk vērtēts projekts izveidots, izmantojot “Google Groups”, un tam dots nosaukums “London Riots Facial Recognition” (“Londonas grautiņu dalībnieku atpazīšana”). Tajā tiek izmantota seju atpazīšanas tehnoloģija, līdzīgi kā sociālajā tīklā “Facebook”, lai identificētu grautiņu dalībniekus, kuru foto pieejami tīmeklī.

Taču šī projekta darbība tikusi ierobežota saistībā ar medijos izskanējušajām šaubām par šādas metodes likumību.

Līdzās nemieru cēlāju identificēšanai, britu interneta lietotāji uzsākuši arī britiem visnotaļ raksturīgu kampaņu “OperationCupOfTea” (“Operācija tējas tase”). Tā mudina ļaudis “palikt mājās un dzert tēju”, un tīmeklī publicēt savu dzērienu foto. Šī akcija tviterī guvusi plašu atsaucību.

Jau ziņots, ka nakts uz ceturtdienu Anglijas pilsētās aizritējusi salīdzinoši mierīgi, un atšķirībā no iepriekšējām naktīm nav saņemtas ziņas par laupīšanām, dedzināšanu vai plašām sadursmēm ar policiju.

Londonā valdījis neierasts miers un bijusi redzama pastiprināta policijas klātbūtne.

Metropoles policija informē, ka Eltemas rajonā Londonas dienvidu daļā jaunieši likumsargu virzienā raidījuši dažādus priekšmetus, taču nemieru cēlāji tikuši izklīdināti.

Arī citās pilsētās, kur iepriekšējās naktis notikušas laupīšanas un citas nekārtības, nakts aizvadīta bez nopietniem incidentiem.

Tikmēr nelielas nekārtības pirmo reizi kopš plašo grautiņu sākuma pagājušajā sestdienā notikušas Velsā.

Policija turpina aizdomās turamo arestēšanu, Londonā vien aizturēto cilvēku skaits jau sasniedzis vismaz 820.

 

Komentāri (32)

Liene 11.08.2011. 16.54

Эх, эх!
Позабавиться не грех!

Запирайте етажи,
Нынче будут грабежи!

Отмыкайте погреба –
Гуляет нынче голытьба!

Александр Блок, “Двенадцать”, поэма о Христе и о 1917 годе.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu