Eksperti: Londonai līdzīgi grautiņi Latvijā maziespējami • IR.lv

Eksperti: Londonai līdzīgi grautiņi Latvijā maziespējami

30

Ķīlis iesaka valdībai veidot darba grupu situācijas izvērtēšanai

Latvijā vajadzīgas vairākas sakritības, lai notiktu Anglijai līdzīgi grautiņi, uzskata sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Viņaprāt, ir nepieciešama sabiedrības neapmierinātība ar ekonomisko situāciju, otrkārt, neapmierinātība ar politisko situāciju, treškārt, nepareizas rīcības gadījums. „Ja tie sakristu, varētu gaidīt kādus nemierus,” laikrakstam „Diena” saka Sedlenieks. Taču Latvijā šāda sakritība esot maziespējama. Tāpēc „mums nav ko uztraukties”.

Viņam piekrīt vēl viena sociālantropoloģe Aivita Putniņa, kura šos vairākas dienas ilgušos nemierus un grautiņus Londonā, tās piepilsētās un vēlāk arī citās pilsētās Anglijā uzskata par „specifisku britu situāciju”. „ Tie lielākoties ir jauni vīrieši, kuriem skolā neveicas un neinteresē mācības,” saka Putniņa. Latvijā, viņasprāt, šādu jauniešu esot mazāk un mums ir tradicionāli dažādas ārpusskolas nodarbības un interešu pulciņi.

Skeptiskāks ir sociālantropologs Roberts Ķīlis un Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Ķīlis teic, ka „diezgan skaidrs, ka pilsētu nemieri kļūst par regulāru un sagaidāmu parādību”. Šīs aktivitātes sakņojas ilgāka laika sociālekonomiskajā neapmierinātībā. Tāpēc arī Latvijā ir jāskatās sociālās neapmierinātības rādītāji un jānovērš iespēja, lai kaut kas tāds te nenotiktu.

Ķīlis iesaka valdībai izveidot speciālu darba grupu, lai izvērtētu, ko darīt šādā situācijā un kas pie tādas var novest Latvijā.

Komentāri (30)

KasparKondrat 11.08.2011. 09.49

Un vispār – mans personīgais viedoklis ir, ka UK grautiņu saknes meklējamas britu sabiedrības uzbūvē – ļoti noteiktā šķiru sabiedrībā, kur tā saucamā working class ir ļoti limitēti savās vēlmēs un iespējās. Vēl vairāk – Britu pabalstu (benefitu) sistēma ir uzaudzinājusi dīkdieņu paaudzi, kuri vispār nezina, ko nozīmē strādāt. Kunkst, ka darba nav, bet paši strādāt nemaz negrib! Savu laiku lielākoties pavada spēlējot datorspēles, kur šaušanas, dedzināšanas un grautiņi ir norma. Un kad nu šiem dīkdieņiem apnikusi datorrealitāte, tad ‘prikolojas’ uz ielas, nemaz neapzinoties, ka tas ir kas krimināls, ka nonāks cietumā un tā.
Un par šo agresīvo un datorspēļu atkarīgo dīkdieņu sabiedrību arī Latvijai būtu jāuztraucas. Arī uz Latvijas ielām aug gan tādi Breivīki, gan ielu demolētāji!

+7
-1
Atbildēt

0

ievuliitis 11.08.2011. 08.21

Gribētos, jā?

+5
0
Atbildēt

0

ievuliitis 11.08.2011. 08.20

Jo biežāk mēs apcerēsim un modelēsim šīs parādības un tiražēsim to masmedijos, jo iespējamāka un ar katru reizi arvien mazāk nepieņemama šī doma kļūst cilvēkiem, kas nav apmierināti ar savu dzīvi/stāvokli. Bezmaz vai uzvedinoši, it sevišķi, ja tas attiecas uz nenobriedušiem prātiem.

+5
-2
Atbildēt

5

    Laila > ievuliitis 11.08.2011. 08.28

    Piedod,ieliku tev “-“, jo, kāparādīja 13.janvāra “festivāls”, prāts var būt arī pārbriedis, viss sakņojas attieksmē pret līdzekļiem ar kuriem ir nolemts panākt vēlamo = es par diskusiju ne vardarbību,vardarbību esmu atskatījies tuvajos austrumos.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Laila > ievuliitis 11.08.2011. 08.45

    Nekā, šajā gadījumā strādā bara instinkti,pat cilvēks ar “doktora grādu” nav pasargāts no pūļa psihozes!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.08.2011. 08.56

    Neviens jau nenoliedz, ka barā tie “tabu” vel mazāku nozīmi spēlē.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.08.2011. 08.37

    Es tieši par attieksmi arī runāju. Jo biežāk kas tāds tiek lasīts un domās apsvērts, jo pieļaujamāks tas šķiet, zūd “tabu” iedarbība, kas iegūta ar audzināšanu un paradumiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 11.08.2011. 09.18

    Par pūļa instinktu es tev gribētu atgādināt – vienlaicīgi ar Londonas grautiņiem arī Tel-Avivā sestdienas vakarā, tumsā notika milzīga – 250.000 cilvēku demonstrācija. Kā uzsvēra visi pasaules mediji, kas rakstīja, – bez neviena incidenta, bez neviena izsista stikla. Nenoliegsi 250.000 ir liels “pūlis”. Vai tomēr noteicošais ir – nevis – cik , bet – kas vai kāds ir dalībnieks?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu