Komiksu grāmata "3X3" • IR.lv

Komiksu grāmata “3X3”

27
Fragments no Ernesta Kļaviņa un Andreja Kļaviņa komiksa "Pārsteidzošais ceļojums laikā"

Deviņi latviešu mākslinieki izveidojuši komiksu grāmatu

Komiksu žurnāls kuš! izdevis eksperimentālu komiksu grāmatu 3×3, kurā deviņi latviešu mākslinieki piedāvā katrs savu versiju par komiksu kā vizuālu stāstu, raksta aģentūra LETA. Izdevuma redaktors Dāvids Šilters aģentūrai skaidro, ka piedalīties grāmatas veidošanā aicināti mākslinieki, kuri, iespējams, vēl ne reizi nebija radījuši nevienu komiksu un ir pazīstami ar savām fotogrāfijām, gleznām, scenogrāfijām, video darbiem, instalācijām un citiem darbiem.

 “Mēs aicinājām viņus eksperimentēt, dodot spēles noteikumus: gaidām komiksu, katram komiksam atvēlētas deviņas lappuses,” piebildis Šilters. Grāmatu veidojuši – Arnis Balčus, Ivars Drulle, Dace Džeriņa, Ernests Kļaviņš, Romans Korovins, Kate Krolle, Daiga Krūze, Evita Vasiļjeva un Krišs Salmanis. 

Balčus fotomontāžas tehnikā radījis stāstu Lindas misijas ar bijušo iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci galvenajā lomā, Drulle – stāstu Kristieša asins lāse, kas balstīts Aizputes iedzīvotāju atmiņās par ebrejiem, Džeriņa – konceptuālu komiksu Plānā galdiņa urbšana. Salmanis izveidojis konceptuālu komiksu Es domāju, Kļaviņš kopā ar Andreju Kļaviņu radījis ilustrētu komiksu Pārsteidzošais ceļojums laikā, Korovins radījis stāstu – fotogrāfiju virkni ar nosaukumu Pārvērsties par papagaili un atpakaļ. Krūze grāmatai 3×3 radījusi stāstu Saullēkta skaņas flomāster-glezniecības tehnikā, Krolle – stāstu Sapņu piepildīšanās ir nepieciešamība, bet Vasiļjeva – vizuālo stāstu, kas vienlaikus ir eksperiments ar telpiskumu. Grāmatas 3×3 dizainu radījis Zigmunds Lapsa. 

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Komiksu žurnāls kuš! iznāk kopš 2007.gada un katrā numurā publicē latviešu un ārzemju mākslinieku vizuālos stāstus. Papildus žurnāla izdošanai kuš! komanda organizē meistardarbnīcas, izstādes un veicina Latvijas mākslinieku dalību starptautiskos komiksu mākslas notikumos ārzemēs.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu