Atturībnieks Urbanovičs un citi • IR.lv

Atturībnieks Urbanovičs un citi

29
Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičs. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Askolds Rodins

Miglā tīts, kad no Latvijas politiskā pirmā tandēma izkūņosies īstais premjera krēsla ņēmējs

Krieviem ir tāda asprātīga paruna, ka plikadīdas izceļas ar atjautību (goļ na vidumki hitra – krievu val.). Tā nāca prātā, kad publiskajā telpā parādījās ziņa, ka sociāldemokrātiskā partija Saskaņas centrs (SC) nākamā Ministru prezidenta (to Valsts prezidents nominēs pēc 11.Saeimas vēlēšanām) amatam izvirzījusi uzreiz divus pretendentus – jau pagājušajā vasarā šajā kvalitātē pieteikto tagadējās, jau atmirstošās Saeimas SC frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču un Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

“Es neatsakos no cīņas, taču vienmēr esmu iestājies par to, lai virzītu uz priekšu jaunos un talantīgos. Divos darba gados Rīgas mēra amatā mūsu apvienības līderis Nils praksē apliecinājis, ka ir gatavs šim darbam.”

Te gan jāatgādina, ka Nils Ušakovs (35) sen vairs nav “daudzsološs puikiņš”, bet Jānis Urbanovičs (50) vēl ne tuvu nav “opis”. Urbanovičs gan atrunājas, ka gatavs “pacīkstēties”, taču aiz šīs atrunas skaidri ieskicēta gatavība nedarīt to ar entuziasmu. Paliek miglā tīts, kad no Latvijas politiskajā vēsturē pirmā tandēma izkūņosies īstais premjera krēsla ņēmējs.

Kā lietuvēns murgainā sapnī mācas virsū paralēle ar kaimiņvalsti, kurā divi vīri uzvedas līdzīgi un sola, ka “īstajā brīdī” apsēdīsies uz beņķīša un izspriedīs, kurš kandidēs un tātad tiks “ievēlēts” par Krievijas prezidentu. Latvijā šīs lietas gluži tāpat cauri neies, pie mums ir valsts un nevis noteiktas teritorijas pārvaldes holdings. Taču šajā reizē var piekrist tiem, kas uzskata, ka labāk piekārt pie sienas labu kopiju, nekā draņķīgu oriģinālu.

Nila Ušakova politiskā karjera sasniegusi to punktu, kad ir skaidrs, ka šī nodarbe viņam lemta līdz mūža galam. Ja vien uz galvas neuzkritīs kāds politisks meteorīts, taču spēja no tā izsargāties pieder pie politiskās darbības “skunstes”.

Pirms gada viņš skaidri pateica, ka nedomā mainīt Rīgas mēra krēslu pret amatu Saeimā, un tā bija precīzi izkalkulēta izvēle. Iespēja norādīt uz to, ka esi bijis labs Rīgas mērs, jebkuram politiķim nozīmē lielu plusu. Kandidēšana uz premjera amatu, ja sakritīs “pirmkārt, otrkārt un vēl sazin kādi apstākļi” – tas iznāktu kā nerealizējušās brīnumbērna atskats uz gaišo pagātni.

Ar Urbanoviču ir citādi. Viņš kā cirka zirgs uztrenēts skriet pa apli, un vienlīdz vienmērīgi labi gan ar klapēm uz acīm, gan bez tām, un tagadējā loma viņam nav nekas jauns.

Kaut kādu kritisku nojausmu – nebūs, kā iepriekš – varā, šķiet, ir visas līdz šim reālu ietekmi baudījušās politiskās partijas. Uz āru tas, dabiski, nāk diezgan individuāli. Tas pilnībā sakāms arī par SC, kas gan apgalvo, ka jūtas vareni (33 vietas nākamajā Saeimā partijai prognozējis Ušakovs, 40 Urbanovičs – kurš solīs vairāk?), taču par to var stipri vien šaubīties – citādi taču Ušakovs nebūt jāvelk ārā no Rīgas aizjūga, kur viņam pašlaik – no nākotnes viedokļa raugoties – ir pareizā vieta.

SC ir “lokomotīvju” bads, pirms gada Saeimā tikušie tās biedri izrādījušies pelēki, kā ugunsdzēsēju bikses. Atskaitot Valēriju Kravcovu, kuram nav trūcis publicitātes, taču – negatīvas publicitātes. Pirms simts gadiem latvju vecmāmuļas ar Kravcova piesaukšanu biedētu nepaklausīgus mazbērnus.

Ušakovs ir SC trumpis, kas izspēlēts vispirms jau latviešu vēlētājiem, kas, tautiešos ne reizi vien vīlušies, pusslepus vai slepus met aci uz SC pusi. Un vēl pavisam dabiski un likumu neapejoši sanāk, ka SC savu neformālo “lokomotīvi” var izlikt visos piecos vēlēšanu apgabalos – ja kāds vēlētos redzēt Nilu Ušakovu Ministru prezidenta amatā, tad – grozies, kā gribi – neatliek nekas cits, kā balsot par SC listi.

Tā jau ir, ka priekšvēlēšanu cīņa, Tautas dzejnieka vārdiem runājot, “nepazīst cilvēka žēluma”. SC min uz varžacīm no vairākām pusēm, un, lai kā arī gribētos saglabāt “stingra mugurkaula pozu”, nākas vien “ņemt to siksniņ’, siet to kurpīt'”.

 

Komentāri (29)

buchamona 29.07.2011. 09.19

Cik vienkārša un pat nepierasti tīra kļūtu LR iekšpolitika, ja pirms šīm ārkārtas vēlēšanām Vienotības, ZRP un VL/LNNK izveidotu vienu pirmsvēlēšanu bloku – gan oligarhi būtu nolikti pie vietas, gan LR okupācijas fakts tiktu līdz galam ” legalizēts” :) , gan mūsu ārzemju politisko partneru raizes izgaistu un neviens vairs neuzdotu jautājumu – par kuru ceļu LR dosies tālāk pēc šīm ārkārtas vēlēšanām. Taču LR iekšpolitikā viss saprātīgais ir neaizsniedzams.

Izskatās, ka galvenā politiskā intriga šajā pirmsvēlēšanu laikā tā arī turpinās vīties ap minējumiem – kāda katrai no ” Eiropeiskā spārna” :) partijām būs attieksme pret ļaunumu, kurš pats sevi sauc par Saskaņas Centru.

+25
-1
Atbildēt

2

    juhans > buchamona 29.07.2011. 10.38

    Attiecībā uz Štokenbergu laikam gan vairs par minējumiem nevar runāt.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    runivs > buchamona 29.07.2011. 11.23

    1.Izskatās, ka katrs no pieminēto partiju (apvienību) vadītājiem grib būt “pirmais puisis ciemā”:-)
    2.Saskaņas (?) centram nav tikai lokomotīvju trūkums, viņiem trūkst pat kompetenti vagoniņi, jo Saeimā sēdošie (vārda tiešā nozīmē), Līdakas vārdiem runājot, ir tikai tādi rūķīši, kurus diriģē daži viņu saimnieki.
    3.Ja SC reklāmās figurēs izglābtais Ušakovs, tad attiecībā uz latviešu elektorātu nospēlēs t.s. līdzjūtības balsojums

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 29.07.2011. 10.09

Nu un ko tad tādu īpašu Rīgai būtu paveicis Ušakovs? Es visapkārt redzu tikai atliktus un nepaveiktus darbus, kā Dienvidu tilts, kura celtniecību Ušakovs apturēja, aizbildinoties ar krīzi, bet tajā pat laika tika uzsākts jauns Ziemeļu pārvada projekts. Tagad cilvēki ir spiesti triekties cauri mežam, lai ātrāk nonāktu no Zemgales priekšpilsētas centrā, vai stāvēt garos “korķos” uz Bauskas ielas. Bet ja dziļāk paskatītos kā tiek apsaimniekoti Rīgas nami, kāda patvaļa valda tajā pašā SIA “Zemgale” un kā tā arvien vairāk “dīrā” savus klientus, tad to SC ar visu to viņu mēri gribas iespert Daugavā. Ušakovam apkārt ir milzīga ierēdņu armija, kura saņem ļoti lielas algas no mūsu nodokļiem, bet kura vispār nedara neko, tikai dzīvo kā parazīti uz Rīgas nodokļu maksātāju ādas. Pasarg Dievs ja tāds Ušakovs vēl arī kļūtu par Latvijas premjeru? Te jau tā valda korupcija visās iespējamās instancēs, pat tiesa ļoti biezi pieņem ļoti dīvainus spriedumus. Tad te būtu tāpat kā Krievijā, vai Rīgas pilsētā, kad bez kukuļa un blata pat never muti vaļā. Bet par Urbanoviču vispār nav vērts muti dzesēt, tad tiešām arī Kravcovu varētu likt šeit par premjeru pēc principa jo sliktāk viņiem, jo labāk mums.

+18
0
Atbildēt

3

    ievuliitis > Ilona Auziņa 29.07.2011. 12.12

    … it sevišķi, ja tās aptaujas tiek uztvertas, kā “Мы им покажем!” cīņas sastāvdaļa.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > Ilona Auziņa 29.07.2011. 11.26

    Toties veco cilvēku elektorātam par mūsu nodokļiem ir izkārtota vizināšnās sabiedriskjā transportā pa velti.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ilona Auziņa 29.07.2011. 11.45

    …papildināšu…un jebkurš latviešu valodas nepratējs RD tiek apkalpots viņam saprotamā valodā…visos kabinetos savējie, kuri uzklausa un neizdarības saimnieciskajā jomā veikli pārspēlē uz iepriekšējiem valdošajiem latviešu bāleliņiem….krieviski runājošais Rīgas iedzīvotājs ir ar mieru pieciest neērtības, bet justies gandarīts par “savējo” attieksmi un tas ir noteicošais dažādās aptaujās, kāpēc Ušakovs ir labākais Rīgas mēris…

    +10
    0
    Atbildēt

    0

mary75 29.07.2011. 10.16

Manuprāt, labāku “līdri” SC, kā Urbanovics, nevarētu iedomāties pat lielākie SC pretinieki.
Sliktākais komjaunatnes – partijas nomenklatūras paraugs, absolūti neelastīgs, cietpaurains, aprobežots un nekritisks, vienmēr vainīgi citi.
Jebkurš elastīgāks cilvēks ar mūsdienīgu domāšanu sen būtu kratījies vaļā no sevišķi odioziem SC dalībniekiem, pratis atrast kompromisus, un būtu valdībā, tikai ne šis te postpadomiskais atavisms.

+15
-1
Atbildēt

7

    piziks > mary75 02.08.2011. 10.17

    Ak, Ombros…

    … karātavu, rīklē ietriektu zobu un katra desmitā gūstekņa tautiski brašais nokaušanas (decimācijas)solītāj un romantiskais apdziedātāj… :)

    Ne Tev, ne Betijai, ne Zanei nav obligāti ticēt, kad sen iepriekš teicu, ka nekritiski nefanoju ne par vienu: ne partiju, ne kādu atsevišķu politrumpi. Toties, redzot aplamības Jūsu politdraugu pulciņā, pieteikties nekritisko fanu virtenē par septīto sardeli nav saistoši.

    V ir pietiekami ilgi spekulējusi ar varu nevis valsts, bet sevis varā dēļ. Kad V tuvums varai apdraudēts, — Zatlers vairāk un pelnīti uzsvēris V egoistiskā komforta, ideju trūkuma un pat pēdējā brīža gļēvuma dēļ Saeimas atlaišanu, vispirms seko apvainošanās uz Zatleru kā grābekli, no kā pa pieri dabūjuši. Labi apzinoties, kā konkurenti spiedīs uz pensionāru (un atlikušo laucinieku/”laukpenšu”) balsu zvejošanu, neviens no V pašpasludinātajiem finanšu ģēnijiem un amatkrēslu sildītājiem — Dombrovskis, Vilks, Viņķele — neattop no elektorāta izdalīt ne tik lielas, cik nozīmīgas vēlētāju grupas.

    Labi apzinoties, ka V partijnieki tiek uzskatīti par lielpilsētas Rīgas un valsts iestāžu sprukstiņiem, kam no zemes problēmām bail, arī V “gudrākajiem” nav ne prāta, ne dūšas kaut 1 cinisko(vidējo, kā parasti?) pirkstu pakustināt, vismaz apsolot atcelt no Repšes laika finminā mantotās tupības kā beku un mežogu patentus: likumisks stuilbums ķesīša dēļ kādu krāšņo?

    Varat lūgt dievu katoliski un luteriski, lai no elektorāta kāds neattaptu V masveidīgi un argumentēti izdauzīt par privātauto īpašnieku zaglīgo un reketierisko kāšanu, — V nav neviena gudrinieka, kas sabtranporta maršrutus valstiski mazinot, pateiktu, ka Repšes aizpērnais Brežņevstila apgalvojums, ka privāts auto ir ar naudu valstij par labu sodāms luxus, ir Vienotībai, Dombrovskim un Vilkam aizmirstams un labojams stulbums, ko nākamgad nepastiprinās kārtējo nodevu un akcīžu celšana: nu jau tauta pieradusi pie V glumībām: sak, “sprukstiņi” teica, ka nodokļus necels, bet, kad reālās izmaksas saskrūvēs glumi, atbildēs, ka “tie nav nodokļi”.

    V labi apsmej šleša buldozeru par “krievu investoru” piesaisti ar vīzu indulgencēm, bet neatsakās no valstī ienākušajiem 16 vai 18 miljoniem, — V fani te vakar bļauj, ka par maz, bet cik un no kurienes miljonus ar kādu ideju no ārpuses ir ienesusi V? Kad šleša ideju par Rīgas īrēšanu Bolivudas kinošņikiem visi konkurenti apsmēja, V atkal izrāvās pirmajās rindās, toties nepilnus 2 gadus vēlāk, kad indieši un korejieši sāka uz Rīgu nākt, ar panākumiem viņu piesaistē it kā pēkšņi sāka lielīties arī Kampars!

    Ja V grib lielīties ar korupcijas apkarošanu, tad kādēļ tik grūti atzīt, ka Strīķe KNAB-ā sen vairs V tēlu nespodrina? Kad šlosi neizdeva kratīšanai, neviens jau vairs nevarēja nopietni noslēpt, ka no tās kratīšanas nekāds reāls labums nebūtu, — tikai spekulatīva, lielīga un pārprasta varas demonstrēšana, kas arī vēlētājiem sen vairs nav noslēpums.

    Kad ziemā pēc Jēkabpils westerna vajadzēja palīdzēt konkrētam policistam, V fiansu ģēniji sāka vispirms bakstīt pašavldības acī, tad meklēt citas bakstāmās acis, bet pietrūka prāta uzreiz izdomāt, kā konkrētam cilvēkam palīdzēt, naudu pieškirot uzreiz, un vainīgos un risinājumus meklēt pēc tam. Īstiem ģēnijiem taču tik sīku problēmu nevajadzētu būt, toties, kad kāds ušša čoms nekavējoties visu savu īpašumu ieķīlā objektīvi zibenīgai glābšanai, tad i čoms aplams, i ušša ziedotāji šaubīgi un uzrādāmi, kamēr pašai Vienotībai vairs neviena tik turīga atbalstītāja nav, vieni vienīgi parādnieki un kredītbrīvdienu palaidnieki.

    Vēlētāji nav finansu ģēniji, bet vismaz slimošanas un miršanas lietās pietiekami saprotoši, lai tādus skaudīgus, slinkus un nemākulīgus politpajoliņus izsmietu un arī pēc nākamjām vēlēšanām no tā-ā-diem neko labu un pat solītu negaidīs. Un kādēļ lai gaidītu, ja pat par te lamāto Štokiju Dombrovska prombūtnē neviena cita nav, ko nopietnās vietās atstāt, toties pašu partijas šakālēni pirms vēlēšanām pret savas partijas cilvēku rej kopā ar konkurentiem un to “kvankšķiem”?

    Ja Vienotība pat pirms ārkārtas vēlēšanām tik dūšīga kā cenšas izrādīties, kādēļ vēlešanu Kurzemes listē pret ZZS ar Lembergu oderē tiek sūtīta Āboltiņa, bet kādreizējais ventspilnieks Kristovskis tiks glābts ar Rīgas Vienotības fanu nezināšanu un ar Rīgas latvisko vēlētāju masas ilūziju? :)

    Un vēl, ja Vienotībā bezcerīgi būtu pilnīgi visi, tad arī par Vienotību cepties nemaz nebūtu vērts, Ombros+ … :)

    Karambam taisnība, — ja nopietni gribētu te kāds indivīds politpulciņiem spert, tad pleķī, kur knaps simts grozās, to nu nekādi nav vērts darīt. Citas vietas ir garlaicīgākas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > mary75 31.07.2011. 02.39

    Atvainojiet,Betija, ka iejaucos Jūsu sarunā, bet man pats domas virziens- kāds cilvēks ( ļ.cien.Dzeris ) ar savām domām, lai kādas būtu, ir pretrunā Jūsuprāt Latvijas interesēm,kaut ko pārstāv,ir aizdomās. utt.. ir, nu nezinu,vēlreiz atvainojiet, teiksim- jocīgas…:) Manuprāt, brīva izteikšanās ir vērtība. Varbūt,strīdos rodas kāda domu dzirksts vai kas.. Reālās lietas tāpat notiek pilnīgi citur,… mēs te tikai pļāpājām tvaika ventilī,..uz ” aci” – pārsimt pilsoņu auditorijā..Tikpat “ietekmīgi” varam runāties par Grenlandes pingvīniem vai kāpēc Aļaskas Džons Džonsons šorīt atteicās no tējas :) Cieņā! ;)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 02.08.2011. 14.08

    to Optiskais Tēmeklis
    Talantīgi, domāju, ka ne velti maizi ēd. Spēja katrā vispretīgākā kukainī atrast ko skaistu, veltīt atzinību noziedzniekam, paslavēt mauku par tikumu un noliegt katru, kas cenšās valsts labā.

    Īsts profi, Suslova skola.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 29.07.2011. 10.58

    to dzeris49
    Ū-ja, kas tad nu, vai eņģeli naktī satiki?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 29.07.2011. 12.16

    ombros, nesaprotu!
    Tikai tagad esi pamanījis, ka Dzerim jau sen ir zudušas ilūzijas par SC? Es savukārt nespēju saprast, kāpēc tu un vēl daži joprojām taisāt viņu par SC fanu?
    Dzīvojam stereotipos?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 29.07.2011. 16.32

    ombros. Arī pati sirgstu ar aizdomīgumu. Šoreiz – attiecībā uz Dzeri, man ir pārliecība, ka viņš saka, ko domā. IR pirmsākumos viņš uzskatīja, ka V. labāk būtu ar SC koalīcijā un atklāti to viedokli aizstāvēja, kaut arī mēs tam nepiekritām. SC darbs un balsojumi šīs saeimas laikā lika viņam pārliecināties, ka kaitējuma ziņā valstij, tie ir līdzvērtīgi ZZS un PLL. Tas ir tikai tas, kā pati saredzu situācijas attīstību. Jo bijuši notikumi un parādības, kur arī pati esmu mainījusi viedokli. Nu kaut vai par Sudrabu. Arī biju to skaitā, kas uzskatīja viņu par pozitīvu valstij personāžu. Līdz saskatīju rīcības un politisko paziņojumu motīvus.
    Kas attiecas uz OT, nezinu, kam viņš ir fans, bet to, ka Latvijas politikā tas neredz nevienu kaitīgāku par V. spēku, mani nebeidz pārsteigt.
    Viens + tev no manis.
    :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 29.07.2011. 12.33

    to betijacelmale
    Tādi esam.
    Kaut arī izbeigušās slavas dziesmas SC, nepamatotie agresīvie uzbrukumi nacionālpatriotiskai apvienībai liecina tikai par taktikas maiņu, bet ne sirdapziņas atmodu.
    OT jau arī atklāti neslavē Šļesaru, tomēr Vienotību noliek tā, ka jāsaprot, ka visi pārējie ir eņģeļi zemes virsū.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu