ZZS uzstāj uz konkursu ST tiesneša amatam • IR.lv

ZZS uzstāj uz konkursu ST tiesneša amatam

44
Foto: Gatis Diezins, LETA
Indra Sprance

“Vienotība” tomēr “virzīs uz priekšu” LU Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas kandidatūru

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) savu viedokli jautājumā par Satversmes tiesas (ST) tiesneša izraudzīšanos nav mainījusi un uzskata, ka būtu jāorganizē konkurss uz šo amatu, savukārt “Vienotība” neatkarīgi no ZZS nostājas šajā jautājumā Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas kandidatūru “virzīs uz priekšu”, pirmdien informēja politiķi.

ZZS priekšsēdis Raimonds Vējonis Ir.lv pirmdien pēc ZZS valdes sēdes sacīja, ka viņam personīgi nav nekādu iebildumu pret tieslietu ministra Aigara Štokenberga (SCP, “Vienotība”) izraudzīto ST tiesneša amata kandidāti – Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesori Sanitu Osipovu, tomēr, lai gaisinātu jebkādas iespējamās šaubas par viņas atbilstību, būtu jārīko konkurss. “Tagad sanāk, ka Štokenbergs aizgāja uz Latvijas Universitāti, parunājās un izvirzīja Osipovu, kāpēc tad ne kādu citu no kādas citas augstskolas?” pauda Vējonis.

Viņš norādīja, ka jau iepriekš ST tiesnešu virzīšanas procesā bijušas bažas, vai kandidatūras nevirza kādi politiskie spēki, tāpēc “šobrīd vajadzētu šīs šaubas kliedēt.” Viņš arī noraidīja kritiku par to, ka ZZS vēlētos vilcināt tiesneša apstiprināšanu vai iecelt kādu ZZS tīkamu kandidātu, norādot, ka valdes lēmums ir izraudzīties pretendentu šim amatam konkursa kārtībā.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) žurnālistiem pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka ZZS neesot iebilduši, ka šis jautājums iekļauts otrdienas darba kārtībā. Premjers sacīja, ka neatkarīgi no tā, kā otrdien valdības sēdē rīkosies ZZS, “Vienotība” Osipovas kandidatūru “virzīs uz priekšu”.

Jau vēstīts, ka ZZS valde pagājušā otrdienā nāca klajā ar paziņojumu, ka ST tiesneša kandidāts būtu jāizraugās konkursa vai atlases veidā. Šādu nostāju ZZS nebija saskaņojusi ar koalīcijas partneri – “Vienotību”. Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) pirms Jāņiem sacīja, ka neuzskata, ka šajā jautājumā būtu rīkojams konkurss un norādīja, ka”Vienotība” virzīs šo jautājumu izlemšanai rītdienas Ministru kabineta sēdē.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (SCP, “Vienotība”) pagājušā nedēļā Ir.lv atzina, ka ir pārsteigs par šādu ZZS rīcību. Pirmkārt, konkursa rīkošana var ilgt vairākus mēnešus, bet Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris lūdzis šo jautājumu atrisināt maksimāli ātri, jo šobrīd Satversmes tiesā strādā vien pieci tiesneši, tādējādi knapi nodrošinot kvorumu lēmumu pieņemšanai. 

Otrkārt, Štokenbergs pauda pārliecību, ka arī konkursā “labāku par Osipovu nevarētu atrast”, bet, treškārt, neizprotama ir ZZS frakcijas rīcība, nosūtot šādu anonīmu paziņojumu, jo šoreiz Satversmes tiesas tiesnesis ir jāizraugas Ministru kabinetam, nevis Saeimai. Savukārt ZZS ministrs Uldis Augulis neko par šādu frakcijas paziņojumu neesot zinājis, stāstīja Štokenbergs, norādot, ka arī pirmdien koalīcijas sanāksmē ZZS politiķi par to neko neesot teikuši – vien lūguši nedēļu laika, lai iepazītos ar Osipovas CV. To žurnālistiem apliecināja arī Dombrovskis.

Kā ziņo aģentūra LETA, pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē ministriem bija iespēja klātienē iepazīties ar Osipovu, tomēr nevienam neesot bijusi interese uzdot kādus jautājumus Štokenberga izraudzītajai kandidatūrai ST tiesneša amatam. Osipova ministriem uzvēra, ka pēdējos 20 gadus aktīvi strādājusi 10 līdz 12 stundas dienā, piemēram, izglītojot jauno juristu paaudzi, lasot lekcijas, sagatavojot grāmatas. Pēdējos gados strādājusi kā neatkarīgs eksperts un nu no teorētiskās puses esot gatava pārriet uz praktisko pusi.

Komentāri (44)

mary75 27.06.2011. 14.41

ZZS Lemberqa vadībā konsekventi virzās uz savu stratēģisko mērķi – absolūtu Latvijas tiesu sistēmas sagraušanu un Latvijas “bolivizāciju” vai “nigerizāciju”, Lembergs ir kā anaerobā pūšanas baktērija, kas spēj dzīvot un vairoties tikai ārkārtīgi netīrā vidē, un kas ved valsti pretīm gangrēnai, svaigs gaiss un skābeklis tam ir nāve.
Brīnos, kā ZZS deputāti nevemj, paskatoties uz sevi spogulī, man jau pieminot vien šīs maziskās niecības ir slikta dūša.

+34
0
Atbildēt

4

    raimonds_bossltd > mary75 27.06.2011. 15.53

    to dzeris49
    Vai Lemberga sugas brālis Urbanovičs būtu pieskaitāms pūšanas baktērijai(aerobai), kam vajadzīgs skābeklis?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    runivs > mary75 27.06.2011. 22.37

    ZZS acīmredzami grib panākt, lai neviens godprātīgs un profesionāls JURISTS uz tādiem amatiem nekandidētu.
    Kad virzīja apšaubāmas kvalitātes savējos (Vrubļevska u.c.), tad gan par konkursu pat neierunājās.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 27.06.2011. 15.21

    Jā, tur ir tāds kokteilis no tumsonības, nekaunības, pērkamības un bailēm no Lemberga, ka grūti nodalīt, kas ir pārsvarā.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    wrvinovskis > mary75 27.06.2011. 14.58

    ZZS deputāti dzīvo zaļi, viņiem stipra veselība, visu ko panes un galva negriežas. Vislielākais jautājums – vai visi ir tik rūdīti, vai kādam tomēr sirdsapziņa ierunājas, skatoties uz Griguli, man likās, ka Muižniece no ST ir pārnākusi atpakaļ- tāds pat prieka pilns skatiens, pārliecība par savu taisnību un nesodāmību.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 27.06.2011. 14.28

A kā tur īsti bija ar iepriekšējiem ST kandidātiem Muižnieci un Judinu? Vai tad Lemberga kvaukšķis Brigmanis arī pieprasīja konkursu?

+25
0
Atbildēt

0

dro 27.06.2011. 14.26

Ko vispirms – pa purnu vai sarkano kartīti? Jāvirza Osipovu!

+22
0
Atbildēt

2

    kristaps_drone > dro 27.06.2011. 14.29

    Tai bildē redzamie purni tā i prasās pēc kārtīga puskieģeļa… Un ne tikai par šo…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    cheszz > dro 27.06.2011. 14.33

    Pa purnu ar sarkano kartīti.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu