Zatlers: Joprojām pastāv plaisa starp varu un sabiedrību • IR.lv

Zatlers: Joprojām pastāv plaisa starp varu un sabiedrību

36
Saeimas foto

Aizejošais prezidents pēdējo reizi šajā amatā uzrunā parlamenta deputātus

Lai arī ārējā uzticība Latvijas valsts rīcībspējai ir atjaunota, iekšējās uzticības ziņā stāvoklis ir daudz bēdīgāks un joprojām pastāv liela plaisa starp varu un sabiedrību, tā savā pēdējā uzrunā Saeimai ceturtdien sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers, vēsta aģentūra BNS.

Aizejošais prezidents pateicās deputātiem par līdz šim veiksmīgi padarīto, paužot, ka viņa prezidentūra iekritusi valstij grūtā laikā. “Mani četri gadi ir bijuši vēsturiskā brīdī, kad Latvijai nācās pārdzīvot daudz grūtību – finanšu, ekonomiskā krīze, grūtības, kas ienāca katra cilvēka ģimenē, grūtības, kuras nācās pārvarēt gan Latvijas valdībai, gan Latvijas Saeimai,” norādīja Zatlers.

Vienlaikus viņš piebilda, ka pēdējā laikā beidzot parādījušies pozitīvi signāli un starptautiskajā vidē redzams, ka uzticība Latvijas rīcībspējai ir atjaunota, par ko liecina gan Starptautiskā Valūtas fonda pozitīvais novērtējums, gan tādu kompāniju kā “Fitch” un “Moody’s” valsts ekonomikas un investīciju vides vērtējums.

“Vēlreiz teikšu – ārējā uzticība Latvijas valsts rīcībspējai ir atjaunota, un tas ir visu mūsu kopējs panākums, bet, ja mēs paskatāmies uz iekšējo uzticību Latvijas valsts rīcībspējai, stāvoklis ir daudz bēdīgāks. Joprojām pastāv liela plaisa starp varu un starp sabiedrību. Joprojām cilvēki uzdod jautājumus, vai tie lēmumi, kas tiek pieņemti šeit, Saeimā, un valdībā, viennozīmīgi ir viņu interesēs un vienīgi viņu labā. Pagaidām pastāv šaubas par to,” atzina Zatlers.

“Mums, politiķiem, šīs šaubas ir jākliedē,” vēl piebilda prezidents, norādot arī, ka šī gaisotne nav radusies pēdējā laikā – trūkumi Latvijas politiskajā sistēmā un vidē bija acīmredzami jau sen, tikai patlaban tie kļuvuši redzami.

“Arī mans lēmums 28.maijā galvenokārt bija pamatots uz to, ka Saeima nespēja, varbūt arī nevēlējās veikt pozitīvas pārmaiņas politiskajā sistēmā un politiskajā vidē,” piemetināja prezidents, uzsverot, ka šis lēmums nav bijis vērsts ne pret vienu deputātu personīgi, jo daudzi ir strādājuši valsts labā un daudzi izpelnījušies viņa cieņu.

“Droši vien 23.jūlijā, kad notiks referendums (..) ar lielu varbūtību tauta aicinās rīkot jaunas Saeimas vēlēšanas. Un es vēlreiz gribu aicināt visus jūs saprast – tās ir vēlēšanas par, nevis vēlēšanas pret. Vēlēšanas par jaunu Saeimu, kura būtu ar lielu uzticības pakāpi sabiedrības vidū,” sacīja Zatlers.

Jau vēstīts, ka prezidenta vēlēšanās 2.jūnijā Saeima nobalsoja par bijušā baņķiera un tagadējā “Zaļo un zemnieku savienības” deputāta Andra Bērziņa kandidatūru. Zatlera pilnvaras beidzas 7.jūlijā. Savukārt Saeimas deputātiem no 21.jūnija līdz 2.septembrim būs Saeimas sesijas pārtraukums.

Komentāri (36)

ciparsone 16.06.2011. 13.55

Ne visi, kas dzīvo labākā mājā nekā es, izmanto parlamentu sev vēlamu lēmumu pieņemšanā, bīda uz VP amatu cilvēku, par kura ienākumiem paši lēmuši, uz Satversmes tiesu – tiesnesi, kas viltojusi dokumentus, uz tiesībsarga amatu – maksātnespējas administratoru, un paši sevi – ar x sējumu krimināllietu – par premjera amata kandidātu. Lozungu varētu mainīt – nevis pret oligarhiem, bet pret, viņu pašu vārdiem, vislielākajiem kretīniem.

+5
0
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > ciparsone 16.06.2011. 14.14

    —–
    A ko cien./god. iedomājās, ka demokrātijā viss būs skaisti, jauki, taisnīgi un pareizi? Nekā nebij’ – lielā brīvība (visatļautība) nāk komplektā ar oligarhiem (depopulāciju, emigrāciju, bezdarbu, nabadzību, trūkumu, parādiem un korupciju). Bet, vai tāpēc ‘mēs’ raudāsim?- nē, svinēsim svētkus 21.augustā, jo Latvijas valstī tak’ vara pieder tautai (Satversmes 2.pants)!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > ciparsone 17.06.2011. 11.06

    to edge_indran —–
    21. augusts kā reiz piemērota diena, kad Ļaunuma impērija, paraša, varētu beigt smirdēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > ciparsone 17.06.2011. 10.53

    to edge_indran —–

    Totalitārisms nāk komplektā ar nabadzību, tumsonību neiedomājamāko korupciju un kleptokrātu – multimiljardieru kastas rašanos. Skat: Lībija, Venecuēla, krievija. Ko mokies Latvijā, čemodan-vokzal-rusjņa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ciparsone 16.06.2011. 19.30

    ..svinēsim svētkus 21.augustā,..
    _____________________________________
    Uz kurieni jums ar Memor”yju un realty’ju nosūtīt polšus ar sēru lentu?
    Mellus stakanus jau paši iekopsiet?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Pēterītis 16.06.2011. 12.36

Atbalstu Zatleru, jo kompetentāk un profesionālāk vadīt valsti līdz šim neviena valdība nav spējusi. Pēc Zatlera iniciatīvas ir izredzes, ka valsts tiks vilkta ārā no purva vēl sekmīgāk.

+3
-1
Atbildēt

0

Pauls Puķītis 16.06.2011. 20.02

Kāpēc tad, Jūs VZ, nedarāt atklātu savu politiskā spēka dibināšanas procesu
——–
Tas tak ir tik vienkārši – V.Z. prezidenta pienākumus pilda līdz 6.jūlijam.(ieskaitot)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu