Zatlers atkārtotai skatīšanai Saeimā nosūta trīs likumus • IR.lv

Zatlers atkārtotai skatīšanai Saeimā nosūta trīs likumus

8
Saeimas foto

Prezidents rosinās uz izmaiņām, kas saistītas ar naudas ietekmes mazināšanu politikā

Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien nosūtījis Saeimai trīs likumprojektus, lai samazinātu naudas ietekmi uz politiskajiem procesiem, aģentūru BNS informēja prezidenta Preses dienestā.

Prezidents rosina izmaiņas Krimināllikumā, likumā par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā.

Zatlers norādījis, ka partiju vērienīgie priekšvēlēšanu kampaņu izdevumi rada partiju finansiālu atkarību no privātpersonu ziedojumiem, kas savukārt palielina risku partijām vēlāk nokļūt šo privātpersonu izvirzīto prasību atkarībā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau 2008.gadā rosināja dažādot atbildību par partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Grozījumi likumos vairākkārt apspriesti gan valdībā, gan Saeimā, bet 2009.gadā Saeimas atbildīgā komisija tos nevirzīja tālāk. Arī 10.Saeimā šai iecerei neizdevās gūt parlamenta atbalstu. Zatlers KNAB rosinātos priekšlikumus uzskata par pamatotiem un nepieciešamiem un tāpēc atkārtoti virza šos priekšlikumus diskusijai Saeimā.

Savukārt, lai veicinātu noziegumu atklāšanu, Zatlers rosina paredzēt, ka no kriminālatbildības var atbrīvot personu, kurai pieprasīta partijas finansēšana vai šī finansēšana ir izspiesta vai kura labprātīgi paziņojusi par nelikumīgu finansēšanu. Likumprojektā paredzēti konkrēti soda apmēri.

Vēl Zatlers rosina pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām noteikt 30 dienu klusēšanas periodu. Prezidents uzskata, ka šajā laikā vēlētājiem jādod iespēja objektīvi pārliecināties par savu izvēli.

Tāpat prezidents rosina palielināt prasības KNAB vadītāja amata pretendentam. Zatlers rosina paredzēt, ka KNAB priekšnieka amata kandidātam ir jābūt ar labu reputāciju, ar augstāko juridisko izglītību (pašlaik ir tikai augstākā izglītība), ar vismaz 10 gadu pieredzi juridiskajā specialitātē, no kuriem vismaz divi gadi ir pavadīti operatīvajā un izmeklēšanas darbā (pašlaik ‒ nepieciešama amatam atbilstoša darba pieredze). Vēl Zatlers aicina noteikt, ka KNAB vadītāja amatam nevar izvirzīt kandidātu, pret kuru sākta kriminālvajāšana. Biroja vadītāja amata pretendents arī nedrīkst būt iesaistījies partijā vai apvienībā.

Komentāri (8)

Valdis Liepiņš 10.06.2011. 18.10

Man patīk, ka viņš dumpojas. Ja saeimas vairākums strādātu tautas labā un vairāk nodarbotos ar skaidrojošu darbu (par ko ir balsojums un kāpēc balso tā, un ne savādāk), tad viņiem tāda aģitēšana pirms vēlēšanām vispār nebūtu vajadzīga. Ja partijām ir vajadzīga liela nauda, lai popularizētu sevi, tad tas tikai pierāda to, ka tās APZINĀS, ka nestrādā tautas labā.

+6
0
Atbildēt

0

mxblack 10.06.2011. 19.01

Protams ka tie visi ir valstij un iedzīvotājiem svarīgi likumi, kuri rada priekšnoteikumus valsts sakārtošanai. Protams ka tā ir tikai niecīga daļiņa no milzīgās likumu kopas, kuri šodien grauj šīs valsts demokrātiju, kuri ir pieņemti “oligarhiem” par labu, bet vienkāršajam cilvēkam par sliktu. Mēs vēlētāji cerējām ka šī Saeima ļoti centīsies tos sakārtot, bet prakse rāda pretējo. Tie vai nu tiek “iemarinēti” komisijās, vai pieņemti vecajā stilā. Punktu pielika balsojums par Šlesera mājas kratīšanu, kurš bija klaji ļaunprātīgs un tiesiskumu graujošs. Laikam jau viņa kolēģi deputāti gribēja pasargāt tās viņa ģimenes kristāla trauku kolekcijas, kuras kratot māju varētu saplīst.

+3
0
Atbildēt

0

disassociative 11.06.2011. 08.45

Tas, ka Zatlers dumpojas, ir pat ļoti labi. Tas, ka viņš ir sācis dumpoties krietni par vēlu, gan nav labi. Ja šīs iniciatīvas būtu nākušas jau rudenī pēc vēlēšanām, un nākušas ļoti uzstājīgi, varbūt šobrīd mēs būtu citā situācijā. Nu, jebkurā gadījumā, ja Zatlers tagad sāktu regulāri runāt ar cilvēkiem un skaidrot patreizējo varas virtuvi, mums būtu cerība, ka nākamajās vēlēšanās aiz strīpas paliktu viss astoņkājis.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu