Gadatirgus brīvdabas muzejā • IR.lv

Gadatirgus brīvdabas muzejā

28
Rūta Kalmuka, f64

Šodien un rīt, 5.jūnijā, no plkst.10 līdz 17 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks tradicionālais tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, kurā pulcēsies amatnieki no visas Latvijas, lai izrādītu savas prasmes un pārdotu darinājumus, ziņo aģentūra LETA.

Tirgus allaž bijis piedzīvojumu pilns pasākums, kurā notikusi ne vien pirkšana un pārdošana, bet arī diņģēšana un ziņģēšana, tenkošana, lopu mīšana, izrādīšanās, līgumu slēgšana un lustēšanās. Brīvdabas muzejs tradicionālajā gadatirgū piedāvā mūsdienu cilvēkam iespēju izdzīvot tādus seno gadatirgus priekus, par kādiem varam tikai lasīt literatūras klasiķu darbos, pastāstīja Ārgale.

Brīvdabas muzeja gadatirgū, kā ik gadu, būs iespēja iegādāties amatnieku darinājumus, šogad starp tiem būs arī mājas vīns.

Kā allaž būs arī plaša kultūras programma. Tiem, kas plāno kāzas vai kādu citu pasākumu ar folkloras kopu līdzdalību, būs iespēja atrast un nolīgt sev tīkamākos spēlmaņus, dziedātājus un dancotājus, jo šogad kopas tirgū nevis vienkārši uzstāsies, bet savā starpā lielīsies, sacentīsies un tiks izsolītas.

Muzejs vēlas uzstādīt jaunu Ginesa rekordu, veidojot lielāko koka karoti pasaulē. Pirmais posms šī panākuma sasniegšanai būs šī gadatirgus laikā, kad gan lieli, gan mazi amatnieka Aināra Vanaga vadībā aicināti piedalīties Baltijā lielākās karotes grebšanā, kuras garums varētu sasniegt trīs metrus.

Par straujākām lustēm gādās ritma apvienība “Pulsa efekts”, kas 4.jūnijā plkst.11.40 spēlēs uz lielās skatuves, bet pēcāk iekustinās un ieritmizēs Kurzemes cepļa atvēršanu. Savukārt 5.jūnijā plkst.13 ritmu cienītāji noteikti novērtēs dejas izrādi “No pagāniem līdz mūsdienām” ar grupas “Auļi” muzikantu līdzdalību. Tirgus izskaņā 5.jūnijā plkst.15 piekusušos pircējus priecēs Priedes kroga atvēršana ar labāko alu tūri Latvijā Marijas Bērziņas, Andra Daņiļenko un Valda Zilbera vadībā.

Šogad Brīvdabas muzejs piedāvā īpašu ģimenes ieejas biļeti gadatirgū (diviem pieaugušajiem un diviem līdz četriem bērniem līdz 16 gadu vecumam vai vienai daudzbērnu ģimenei), tās cena ir desmit lati. Parastā ieejas biļete tirgū maksā četrus latus. To iegādājoties, tiek saņemta viena lata atlaide mūsdienu amatniecības gadatirgum, kas pirmo reizi muzeja vēsturē notiks šā gada 27.augustā plkst.10. Ja tradicionālajā jūnija sākuma gadatirgū ir pārstāvēta etnogrāfiskā tautas māksla, tad mūsdienu amatniecības gadatirgū – šobrīd aktuāli un moderni darinājumi, pulcējot jaunos māksliniekus un amatniekus, kas savos darbos izmanto ne tikai tradicionālus materiālus.

Muzejs iesaka izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus – 1.,19.,28.,29.autobusam norīkoti papildu autobusi.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu