Ārvalstu mediji Zatlera rīkojumu dēvē par vēsturisku • IR.lv

Ārvalstu mediji Zatlera rīkojumu dēvē par vēsturisku

22
Foto: Raitis Plauks, F64

Ziņu aģentūras norāda arī uz iespējamu politisko krīzi

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna, rosinot Saeimas atlaišanu, pasaules medijos tiek dēvēta par vēsturisku, vienlaikus brīdinot par gaidāmu politisko krīzi, vēsta aģentūra LETA.

“Vēsturiski visnozīmīgākajā uzrunā, kādu mazā Baltijas valsts piedzīvojusi kopš 1991.gadā notikušās izstāšanās no Padomju Savienības, prezidents Valdis Zatlers sacīja, ka viņš vēlas dot lemšanas iespēju tautai, kurai nesenās recesijas laikā nācies daudz ziedoties,” raksta aģentūra “Reuters”.

Aģentūra vienlaikus brīdina, ka “viņa lēmums nostāda Baltijas valsti uz politiskās krīzes ceļa laikā, kad valsts sākusi atlabt no recesijas (…) un tikai septiņus mēnešus kopš pēdējām vēlēšanām oktobrī”.

Arī ASV ziņu aģentūra “Associated Press” norāda, ka Valsts prezidenta solis “rada pamatu politiskiem nemieriem recesijas rētotajā Latvijā”, bet Vācijas aģentūra DPA brīdina par konstitucionālu krīzi.

Francijas aģentūra AFP skaidro, ka “Zatlera solis ir bezprecedenta, (…) un kopš neatkarīgas republikas dibināšanas 1918.gadā neviens [Latvijas] prezidents nav izmantojis šīs pilnvaras”.

Vienlaikus aģentūra norāda, ka Zatlers uzņēmies lielu politisku risku, paziņojot par Saeimas atlaišanas rosināšanu dažas dienas pirms prezidenta vēlēšanām. “Kopš stāšanās amatā 2007.gadā Zatlers vairākkārt aicinājis deputātus rīkoties, lai uzlabotu sabiedrības zemo ticību politiķiem, īpaši ekonomiskās krīzes laikā, kas izraisīja smagus taupības pasākumus,” raksta aģentūra.

Jau vēstīts, ka sestdien, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Zatlers rosināja atlaist Saeimu, tā Zatlers paziņoja savā uzrunā tautai Latvijas televīzijā.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, “ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu”. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers. Prezidents uzsvēra, ka tā nebija pirmā reize, kad necieņa izrādīta.

Komentāri (22)

Pēterītis 29.05.2011. 16.45

Cik personīgi izdevās palasīt reakciju ārvalstīs, tur galvenais uzsvars likts uz vēršanos pret korupciju, kas vērtēta ļoti pozitīvi. No kā vadījusies LETA, tendenciozi atlasot vērtējumus ar negatīvu ievirzi, varam tikai minēt

+7
0
Atbildēt

0

info 29.05.2011. 17.06

aha, beidzot tas molusks ir kautko izdariijis…..

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu