Pieņem "Parex bankas" un "Citadeles" pārdošanas stratēģijas • IR.lv

Pieņem “Parex bankas” un “Citadeles” pārdošanas stratēģijas

26
Foto: Ieva Čīka, LETA

“Citadeli” izsolīs; “Parex banku” pilnībā nepārdos, centīsies paaugstināt aktīvu vērtību

Valdība otrdien apstiprināja “Parex bankas” un bankas “Citadele” pārdošanas stratēģijas, žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”), vēsta aģentūra BNS.

Saskaņā ar valdībā apstiprināto finanšu konsultanta “Nomura International plc” (“Nomura”) sagatavoto stratēģiju, banka “Citadele” tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi divos posmos. Bankas “Citadele” pārdošanas procesu nodrošinās “Nomura” un Privatizācijas aģentūra (PA).

Pēc ministrijā vēstītā, bankas “Citadele” pārdošanas procesā investoriem būs iespēja iesniegt sākotnējos piedāvājumus un, ja tie atbildīs valdībā apstiprinātajai bankas pārdošanas stratēģijai, investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus.

Ministrija arī piebilda, ka bankas “Citadele” pārdošana tiks uzsākta vistuvākajā laikā un valdība, līdz ar kopējo banku pārdošanas stratēģiju, noteikusi arī kritērijus investoru piedāvājumu izvērtēšanai un to atbilstības pārdošanas stratēģijas mērķiem noteikšanai.

Savukārt “Parex bankai” tiks piemērota kombinēta pārdošanas stratēģija, kas atbilst noteiktajām bankas attīstības nostādnēm. “Pašlaik “Parex banka” kopumā netiks piedāvāta investoriem. Īstenojot bankas attīstības stratēģiju, tiks veiktas darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai vai saglabāšanai, lai valsts maksimālā apjomā atgūtu ieguldītos līdzekļus,” klāstīja ministrijā.

Jau vēstīts, ka 2010.gada 1.augustā beidzās “Parex bankas” operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par “Parex bankas” restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no “Parex bankas” tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – “Citadele”, bet “Parex banka” sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

Pašlaik “Parex bankas” galvenais mērķis ir valsts ieguldījuma atgūšana, un šā uzdevuma īstenošanai banka darbību koncentrē uz kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu, kā arī pārņemto nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.

Banka “Citadele” pagājušā gada beigās pēc aktīvu apmēra bija piektā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu