Pagātnes atsegšana • IR.lv

Pagātnes atsegšana

28

17. un 18. maijā Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā aicina visus interesentus uz konferenci Atsedzot neredzamo pagātni. (Recuperating the Invisible Past) Aktuālās pieejas Austrumeiropas sociālisma perioda mākslas vēstures pētniecībā.

Ģeopolitiskās situācijas dēļ Austrumeiropas reģions no kopējās mākslas vēstures ilgu laiku bija ‘izkritis’ , tādēļ nepieciešamība no jauna pārskatīt 20. gs. 2. puses mākslas vēsturi ir bijušo sociālisma un padomju bloka valstu pētnieku uzmanības centrā jau kopš 90. gadiem. 

Konference „Atsedzot neredzamo pagātni” iepazīstinās ar paralēlēm un atšķirībām vizuālās mākslas, teātra, performances, industriālā dizaina, arhitektūras norisēs dažādajos Austrumeiropas reģionos laikā no 20. gs. 60 – 80. gadiem, kā arī piedāvās jaunus skatījumus, kā apgūt un saprast neseno vēsturi. 

Konferencē piedalīsies mākslas pētnieki un kuratori no ASV, Čehijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Polijas, Serbijas, Ungārijas, Vācijas. Viņu vidū arī tādas starptautiski atzītas autoritātes kā Eda Čufere, Viktors Misiano, Pjotrs Pjotrovskis, Linara Dovidaitīte, Dora Heģi, Marks Alens Švēde, Svens Spīkers. 

Konferences ietvaros notiks paneļdiskusijas:

„Bijušās Austrumeiropas mākslas vēstures rakstīšana un tulkošana. Postkoloniālisma un postkomunisma attiecības”

„Sastapšanās ar ‘ēnu’: atmiņas politika Baltijas reģionā” 

Konference notiks angļu valodā. Programma pieejama: www.lcca.lv 

Vienlaikus ar konferenci Rīgas mākslas telpā, Intro zālē tiks atklāta izstāde „Paralēlās hronoloģijas. Austrumeiropas izstāžu nezināmā vēsture” – par nozīmīgiem mākslas notikumiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Ungārijā 20. gs. 50. – 80. gados. 

Konference un izstāde ir daļa no Laikmetīgās mākslas centra koordinētā starptautiskā sadarbības projekta „Atsedzot neredzamo pagātni”, kas pievēršas bijušās Austrumeiropas valstu sociālisma perioda mākslas un kultūras mantojuma pārskatīšanai laikmetīgā perspektīvā. Projekta starptautiskie partneri ir: mākslas organizācija Tranzit.hu Budapeštā, Mākslas vēstures institūts Tallinā, Viļņas Nacionālā mākslas galerija, mākslas institūts Wyspa Gdaņskā, Polijā.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu