Sindicēto kredītu "Parex banka" atmaksās no rezervēm LB • IR.lv

Sindicēto kredītu “Parex banka” atmaksās no rezervēm LB

13
Lita Krone, LETA

“Parex banka” Latvijas Banku lūgusi atbrīvot no obligāto rezervju prasību izpildes

“Parex banka” sindicētā kredīta atmaksai plāno izmantot arī uzkrātās obligātās rezerves Latvijas Bankā (LB) 26 miljonu latu apmērā, aģentūrai BNS pavēstīja bankas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Viņa sacīja, ka sindicētā kredīta atmaksai “Parex banka” ir akumulējusi teju visus nepieciešamos līdzekļus, tostarp piesaistot arī bankas uzkrātās naudas rezerves Latvijas Bankā, kuru turpmākai turēšanai obligāto rezervju kontā nav nedz ekonomiska, nedz loģiska pamatojuma.

“Obligāto rezervju būtība ir kredītiestāžu riska darījumu ierobežošana, savukārt “Parex banka” jau no 2010.gada 1.augusta neveic komercbankām raksturīgos klasiskos pakalpojumus. Mēs neesam naudas tirgus dalībnieks, “Parex bankai” ir saistoši Eiropas Komisijas noteiktie ierobežojumi, kas tai aizliedz veikt noguldījumu piesaistīšanu un kreditēšanu,” paskaidroja “Parex bankas” valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Šādu risinājumu pieļauj arī spēkā esošie normatīvie akti, tādēļ “Parex banka” vērsusies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) un Latvijas Bankā ar lūgumu atbrīvot to no obligāto rezervju prasību izpildes, un Latvijas Bankā uzkrātos līdzekļus 26 miljonu latu apmērā novirzīt sindicētā kredīta atmaksai.

Saskaņā ar Eiropas Komisijā apstiprināto “Parex bankas” restrukturizācijas plānu un tajā izvirzītajiem mērķiem, sindicētā kredīta atmaksa bez valsts palīdzības ir izvirzīta par “Parex bankas” darbības pašreizējo prioritāti. Banka jau atmaksājusi 70% no kredīta summas, tomēr atlikuši 30% jeb 164 miljoni latu jāatmaksā līdz šī gada 5.maijam. Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji iebilda pret aizdevuma izmantošanu kredīta atmaksai.

Pērn 1.augustā notika “Parex bankas” aktīvu pāreja uz banku “Citadele”. Lielākā daļa aktīvu tika pārnesta uz jaunizveidoto banku, bet problemātiskie aktīvi palikuši “Parex bankā”, kura tagad nodarbojas tikai ar parādu atgūšanu un ierastās bankas funkcijas neveic.

Komentāri (13)

janazakovica 20.04.2011. 17.22

lepnums parnem ka tautai pieder si sistemiskaa banka..paldies tev godmani un valerij kargin un tava pilsoniba par ipasiem nopelniem ir tiesam nopelnita.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu