Mūža balvu literatūrā šogad saņems Knuts Skujenieks • IR.lv

Mūža balvu literatūrā šogad saņems Knuts Skujenieks

35
Knuts Skujenieks. Lauris Nagliņš, LETA

Latvijas Literatūras gada balvas uzvarētājus paziņos 20.maijā

Mūža balvu Latvijas literatūrā 2010.gadā piešķirs dzejniekam, atdzejotājam un literatūrkritiķim Knutam Skujeniekam par izcilu un paliekošu devumu Latvijas literatūrā, otrdien nolēmusi Latvijas Literatūras gada balvas literatūrā ekspertu komisija.

Skujenieks aģentūrai BNS atzina, ka gadu gaitā sastrādāts daudz, taču plānā ir vēl vairākas lietas, ko vēl iecerēts īstenot. Viņš pauda pārliecību, ka Latvijas literatūras gada balvas vēriens un mērogs būtu jāpaceļ jaunā, augstākā līmenī, ņemot vērā literātu devumu latviešu valodas stiprināšanā un attīstībā. To būtu jāņem vērā arī politiķiem, lemjot par atbalstu literatūras nozarei – tas jāuztver kā jautājums par cieņu visas valsts mērogā. Jādomā arī par jaunām iespējām, kā literatūru padarīt interesantāku lielākam skaitam lasītāju un jauno grāmatu pieejamību ne tikai pilsētās, bet arī lauku bibliotēkās.

Nominācijai „Labākais oriģinālliteratūras darbs 2010″ izvirzīti Jānis Rokpelnis ar grāmatu “Nosaukums”, Liāna Langa “Vilkogas”, Inga Ābele “Kamenes un skudras”, Anna Auziņa “Es izskatījos laimīga”, Andra Manfelde “Zemnīcas bērni”.

Kategorijā „Labākais ārvalstu literatūras tulkojums 2010″ izvirzīta Gintera Grasa grāmata “Brīnumkaste”, tulkotāja Silvija Brice, Salmana Rušdi grāmata “Florences burve”, tulkojusi Silvija Brice, Paolo Džordāno darbs “Pirmskaitļu vientulība” Daces Meieres tulkojumā, Sandro Veronēzi grāmata “Rāmais haoss”, tulkojusi Daces Meiere. Balvai izvirzīta arī Māras Poļakovas tulkotā Sūzenas Klārkas “Džonatans Streindžs un misters Norels”, Maimas Grīnbergas tulkotais Veines Linnas darbs “Nezināmais kareivis”, kā arī Ingas Mežaraupes tulkotā Sērena Kirkegora “Bailes un trīsas”.

Par debiju literatūras žanrā nominācijā „Spilgtākā debija literatūrā 2010″ izvirzīti Vilis Lācītis ar darbu “Stroika ar skatu uz Londonu”, Osvalds Zebris, grāmata “Brīvība tīklos” un Arta Ostupa grāmata “Biedrs Sniegs”.

Balvas ieguvēju katrā nominācijā paziņos 20.maijā pulksten18.00 ceremonijā Spīķeru koncertzālē.

Latvijas Literatūras gada balvas 2010 ekspertu komisija, kurā strādāja Ieva Kolmane, Andra Konste, Jānis Oga, Edvīns Raups, Maima Grīnberga, Evija Veide, Pēteris Draguns, Ieva Lešinska-Geibere, Guntis Berelis.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā. Tās piešķiršana sākta 2001.gadā, ik gadu izvērtējot literāro veikumu un piešķirot balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Balvas rīkošanā apvienojušās trīs literatūru pārstāvošas organizācijas – Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Literatūras centrs.

Komentāri (35)

anete_raugule 19.04.2011. 16.37

Patiesa cieņa un apsveikumi! Ne tikai dzejnieks, bet arī Cilvēks.

+4
-1
Atbildēt

0

valdis 19.04.2011. 19.03

Suminājumi! Vienmēr viņa viedoklis ir bijis interesants. Maz tādu personību, kas neiziet pasaulē pa tukšo.

+2
-1
Atbildēt

0

janazakovica 19.04.2011. 16.24

jaa tiesam normals onkulitis pelnijis..jo nav piederigs pie neistaas pseidointeligences klikes.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu