„Ceru, ka ar kodolenerģiju neviens vairs vieglprātīgi neapietas" • IR.lv

„Ceru, ka ar kodolenerģiju neviens vairs vieglprātīgi neapietas”

44
Dīvs Reiznieks Černobiļas AES.
Dita Krauze

Dīvs Reiznieks par radiāciju, pamesto “Imantu” un Černobiļas dārzeņiem Kijevas tirgū

Nesen raidījuma “Vides fakti” komanda atgriezās no Černobiļas AES Ukrainā, kur filmēja arī elektrostacijas iekšienē, vietā, kur tūristus neielaiž. Intervijā portālam Ir.lv iespaidos par redzēto dalās žurnālists Dīvs Reiznieks.

Kā patlaban izskatās avārijas vietā?
Bijām tur, kur „parastos cilvēkus” nelaiž – pie energoblokiem. Avārijā uzsprāga atomelektrostacijas 4. energobloks, pārējie trīs vēl kādu laiku darbojās. Šobrīd tur notiek šī 4. energobloka jaunā pārseguma būvniecības darbi, lai to noslēgtu pilnībā. Tas tiek būvēts nostāk no atomreaktora, lai strādniekiem nevajadzētu strādāt pārāk lielā radiācijas koncentrācijā, pēc tam pa sliedītēm tas tiks pārvietots. Šobrīd energobloka pārsegumā ir plaisas, pa kurām līst iekšā lietus un putniņi var skraidīt šurpu turpu. Mēraparātos redzējām, ka – jā, radiācija šajā vietā ir krietni, krietni lielāka, nekā tā drīkstētu būt – vēl aizvien, 25 gadus pēc avārijas. Līdz ar to, acīmredzot, jaunais pārsegums vecajam pa virsu ir absolūti nepieciešams.

Cik šis radiācijas līmenis ir liels?
Radiācijas pieļaujamā norma ir apmēram 0,13-0,18 mikrorentgeni stundā. Černobiļā lielākais rādījums, ko pats savām acīm redzēju dozimetrā, bija 94 mikrorentgeni stundā. Protams, tas ir krietni mazāk, nekā avārijas brīdī, kad tur bija, šķiet, divi, pat trīs rentgeni stundā.

Kādas izjūtas Tevi pārņēma, atrodoties tik radioaktīvā vietā?
Pirms brauciena man teica – trakais, tu uz Černobiļu brauksi! Bet, ja tur būtu briesmas dzīvībai, mani tur neviens nelaistu iekšā. Biedējošākais radiācijas sakarā gan ir tas, ka tu to nevari uzreiz sajust, ieraudzīt. Piemēram, ja mājās atstāj ieslēgtu gāzes plīti, uzreiz jūti gāzes smaku. Savukārt radiāciju vari redzēt tikai dozimetrā – kā tur skrien cipariņi.

Černobiļas avārijas sekas ir pretrunīgas – proti, bija cilvēki, kuri dzīvoja turpat blakus reaktoram, aizbrauca prom, atbrauca atpakaļ un vēl aizvien tur dzīvo. Es nerunāju par tiem ugunsdzēsējiem, kuri bija paši pirmie un tiešām ieskrēja pašā elles rīklē, lai glābtu situāciju, – daži no viņiem mira uzreiz. Bet par pārējiem – ir cilvēki, kuri pēc tam saslima ar vēzi, un ir tādi, kuri nesaslima. Vēl aizvien nav skaidrs, cik tieši ir miruši Černobiļas avārijas rezultātā. To lēš no 4000 līdz 200 000 cilvēku – amplitūda ir milzīga, jo nāves iemeslu ir grūti noteikt. Daudzi, zinot, ka viņus skārusi radiācija, atmeta dzīvei ar roku, nodzērās, iegrima depresijā un mira no tā, nevis no kādām [avārijas izraisītām] fiziskām kaitēm. Tā kā – radiācija ir viltīga padarīšana.

Interesanti, ka Černobiļas apkaimē tagad ļauj iebraukt arī tūristiem. Viņi gan nevar piekļūt tieši pie sabrukušā energobloka, bet var braukt pa ceļu turpat netālu. Ceļš ir salīdzinoši tīrs, to bieži asfaltē un mazgā, tā kā tur ir visai droši. Taču, noejot no ceļa un ieejot mežā vai kādā no pamestajām mājām, var saskārties ar nenormālu radiāciju. Bija arī ļoti daudz dažādu tehnikas vienību – traktoru, buldozeru -, ko izmantoja seku likvidācijā uzreiz pēc avārijas un kas esot vēlāk apraktas, taču neviens nezina – kur. Tā kā – ja sāc staigāt pa mežu, pēkšņi vari nonākt vietā, kur ir milzīga radiācija. Jautājums ir, kas ar tevi notiks- vai tu mirsi, vai tev būs vēzis, vai arī nekas nebūs – to neviens nevar pateikt.

Mēs pie energobloka sarkofāga gājām pārģērbušies un ar respiratoriem. Tika arī teikts, ka, ja mums kas nokrīt zemē, tas kļūst radioaktīvs un to konfiscēs. Visām statīva kājām bija jābūt apsegtām ar maisiņiem. Tai pat laikā – trejkāja statīvam ir arī plāksnītes, kas šīs kājas satur un kas pieskaras zemei, bet tās netika apsegtas. Neviens, protams, mums statīvu neatņēma, un mēs pēc tam to pārbaudījām ar dozimetru – un nebija tur paaugstinātas radiācijas. Tā kā tā ir tāda minēšanas spēle, un tas ir pats biedējošākais – ka tu nezini, kas radiācijas ietekmē notiks. Ja tu esi ugunsdzēsējs, ej liesmu pārņemtā mājā, tu redzi un apzinies konkrētos riskus. Bet te – putniņi dzied, saulīte spīd – kur tad ir tās briesmas, no kuras puses tās gaidīt? – Nav skaidrs.

Kā pēc šiem gadiem izskatās Pripetā – pilsētiņā trīs kilometru attālumā no atomreaktora?
Tā ir vieta, kur droši vien Černobiļas traģēdiju var saprast vislabāk. Pripeta avārijas brīdī bija jauna pilsēta, uzcelta 1970. gadā, kur dzīvot ar atomelektrostaciju saistītiem speciālistiem, kuri bija sabraukuši no visas Padomju Savienības, un viņu ģimenēm. Tā bija tiem laikiem „super” pilsēta – tur nekā netrūka, jaunas mājas, klubi, restorāni, kinoteātri, transports… Un tad vienā dienā viņiem paziņoja – uz trim dienām ir jāaizbrauc. Tas notika 36 stundas pēc avārijas – cilvēkiem, kuri dzīvoja trīs kilometru attālumā no reaktora! Tā kā teica, ka jāaizbrauc uz trim dienām, daudz mantu līdz neņēma un iedzīve, kāda bija, tāda tur palika. Cilvēki aizbrauca un nekad vairs tur neatgriezās, ja neskaita piemiņas dienu, kad viņi atbrauc pieminēt bojāgājušos radiniekus. Protams, nav gan tā, ka šo divdesmit piecu gadu laikā iedzīve būtu palikusi pilnībā neskarta, jo marodieri tur ir plosījušies gana daudz.

Pripetas centrālā iela, Ļeņina iela, tagad ir kļuvusi tikai nedaudz platāka par taku. Autobuss gan tur vēl var izbraukt, taču koku ir vairāk, nekā parastā mikrorajonā. Tā kā pats esmu gana ilgu laiku nodzīvojis Imantā, man asociācijas bija tieši ar turieni. Iedomājies Imantu: piecstāvenes, deviņstāvenes, divpadsmitstāvenes. Un tagad iedomājies, ka Imantā neviens vairs nedzīvo – nekas nav sabrucis, nav bijis ne zemestrīces, ne kara, nav ložu pēdu māju sienās – vienkārši tur vairs nedzīvo cilvēki un ir pilns ar kokiem, apkārt sēta un milicijas posteņi. Iedomājies – dzīvo Imantā, un pēkšņi vienā dienā tev un visiem taviem kaimiņiem ir jāaizbrauc prom, un tu tur nekad vairs neatgriezies. Tavā vietā tagad dzīvo putniņi, zvēriņi un – marodieriņi. Tur tiešām tāda dīvaina sajūta pārņem.

Cik ētiski, tavuprāt, ir uz šo nelaimes vietu rīkot tūrisma braucienus?
Es runāju ar vienu vietējo, kurš Pripetā savulaik dzīvojis, prasīju: kāda tev ir sajūta, redzot, piemēram, ka tagad te uz īsu brīdi atbraucam mēs, žurnālisti, un steigā metamies visu ko filmēt, vai arī kādas tūristu grupas izskrien ātrā ekskursijā – o, rekur peldbaseins, nofočē mani šeit, nofočē mani tur? Viņš teica, ka viņu pārņemot divējādas izjūtas, šādus skatus redzot. No vienas puses, protams, šie cilvēki skrien un fotogrāfējas viņa kapsētā – jo tur ir viņa ģimene dzīvojusi, bērni piedzimuši, daudzi no viņiem pēc tam nāvējoši saslimuši un miruši, līdz ar to daļēji tā ir viņu kapsēta. No otras puses, viņš atbalsta to, ka cilvēki brauc un skatās, lai cilvēce zinātu, kādas var būt sekas, ja ar kodolenerģiju apejies kā idiots. Jo tā ir bijusi cilvēciska kļūda – dažiem ambīcijas bija par lielu, dažiem prātiņa par maz, bet tā bija nemākulīga apiešanās ar tehnoloģiju, kas, kā tagad ir zināms, var būt ļoti bīstama.

Ir dzirdēts par cilvēkiem, kuri Černobiļas apvidū atgriezās uz palikšanu.
Bija cilvēki, pārsvarā veci ļaudis, kuri pēc tam tur atgriezās uz dzīvi un kuriem jebkādi aizliegumi vai draudi bija vienaldzīgi. Šobrīd tādu, kuri atgriezās un dzīvo slēgtajā zonā, esot palicis mazāk par trim simtiem, sākumā bija ap 2500. Viņi tur stāda dārzeņus un pēc tam tos ēd, runā arī par to, ka arī Kijevas tirgū parādoties zivis, dārzeņi un meža veltes no tā apvidus. It kā, šķērsojot slēgto zonu, visas kravas tiekot pārbaudītas uz radiāciju, taču tas tā arī ir – „it kā”. Tāpat kā it kā nevar iekļūt slēgtajā zonā bez atļaujas, tomēr man pašam ir personīgi pazīstami pāris cilvēki, kuri tur ir pabijuši un teikuši, ka to var izdarīt arī, iedodot aploksnē kādas dolārzīmes. Tomēr, piemēram, divgalvaini teļi vai sēnes suņa augumā – tādi nav tur masveidā redzami, runas par mutācijām ir pārspīlētas.

Kā, tavuprāt, šī traģēdija būtu izvērtusies, ja tā notiktu, piemēram, Zviedrijā vai Vācijā, nevis Padomju Savienībā?
Pats trakākais Černobiļas avārijā bija tas, ka – jā, tur strādāja arī speciālisti, bet liela daļa no tiem, kuri strādāja pirmajās nedēļās, mēnešos, bija obligātā dienesta karavīri, kurus tur vienkārši nosūtīja – neadekvāti ekipētus un apmācītus. Viņi veica melno darbu, piemēram, ar lāpstām ņēma radioaktīvas smiltis un meta tās iekšā no jumta bez jebkādiem speciāliem aizsargkostīmiem vai ko tamlīdzīgu. Es nedomāju, ka mūsdienās Vācijā, Zviedrijā vai Japānā tā varētu notikt, ka cilvēkiem kailām rokām liktu tīrīt radioaktīvos atkritumus.

Man bija interesanta saruna Kijevā ar Černobiļas muzeja darbinieci, kura ar Černobiļas seku apzināšanu ir nodarbojusies jau vairāk nekā divdesmit gadu. Pie viņas ir nākuši cilvēki, arī no Latvijas, cerībā mēģināt atrast muzeja arhīvos jelkādus pierādījumus, ka viņi ir piedalījušies Černobiļas seku likvidēšanā, jo oficiālas izziņas par to sāka izdot tikai 12. jūnijā – tātad, vairākus mēnešus pēc avārijas. Tas nozīmē, ka par daudziem no tiem, kuri cieta visvairāk, netiek atzīts, ka viņi vispār tur būtu bijuši.

Ja salīdzinām Černobiļas traģēdiju ar, piemēram, incidentu tagad Japānā – nevar likt vienādības zīmi starp abiem šiem notikumiem. Japānā ir atklāta tipa sabiedrība, savukārt Padomju Savienībā bija slēgta tipa sabiedrība – ar tendenci visu noklusēt līdz pēdējam brīdim. Protams, visur var notikt tādas vai citādas traģēdijas, jautājums ir – kā uz tām reaģē. Es pieņemu, ka mūsdienās lielākajā daļā valstu ko tādu vairs īsti nevarētu noslēpt, un veids, kā uz to tiktu reaģēts, būtu krietni citādāks, nekā tas bija Černobiļas gadījumā. Černobiļa bija milzīga traģēdija, tajā pašā laikā tā deva pamatīgu ieguldījumu kodolenerģijas drošības līmeņa paaugstināšanā. Proti, cilvēki ir redzējuši, kādas sekas var būt šādai avārijai, un ir pieliktas lielas pūles, lai paaugstinātu drošības standartus. Ja skatāmies Japānu, piemēram, tur ir bijuši jau vairāki sprādzieni, bet mēs vēl aizvien nevaram runāt par milzīga apjoma radiācijas izplūšanu atmosfērā. Šis ir arī Černobiļas pieredzes ieguldījums – cilvēki, kuri strādā ar kodolenerģiju, drošībai pievērš daudz, daudz vairāk uzmanības, nekā līdz šai avārijai. Japānā ir gatavas instrukcijas, kurā pa punktiem, pa sekundēm noteikts, kas kuram potenciālā krīzes situācijā ir jādara. Es domāju, ka ar kodolenerģiju vairs neviens vieglprātīgi neapietas – vismaz es gribētu tā cerēt.

 

Komentāri (44)

Agnese Lûse 19.03.2011. 14.15

Ja nomet malā emocijas,tad ar kādu energiju musdienās var aizstāt ātomenergijas daļu,vai ar fosīlajiem kurināmiem,kas katru gadu atmosfērā izmet miljoniem tonnu kaitīgo izmešu,ar biomassu,tad jājauta ko ēdīs cilvēks,cik koku būs jāizcērt,lai atbrīvotu platības ar ko audzēt šo biomassu ,ar vēja generātoriem,tad ar vēja turbīnam būtu jāpārklāj visa eiropa,ar saules paneļiem,tad nebūtu neviena brīva stadiona,ceļi,parki,jo tos visus vajadzētu pārklāt ar saules paneļiem,ar hidroelektro stacijām,tad tas milzigi degradētu dabu !
Pagaidām pasaulei nav alternatīvas energijas ar ko varētu aizvietot atomenergiju,vienīgais risinajums,kamēr nav atrasts ar ko aizstāt atomenergiju,tas ir modernizēt esošas stacijas un pastiprinati pievērst uzmanību to drošībai !
Jo es neticu tie kas,kliedz aizvērt visas atomelektrostacijas būs gatavi vairākas reizes maksāt lielākus rēķins par elektrību un citām precēm,jo elektribas cenas iespaido visu tautsaimniecību !

+12
-3
Atbildēt

3

    Lipšuks > Agnese Lûse 20.03.2011. 14.07

    es tieshi blakus straadaaju, buutu interesanti redzeet kas tur notiksies http://goo.gl/6Y158

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Linda > Agnese Lûse 21.03.2011. 19.16

    daudzi tomēr ies protestēt http://youtu.be/D72xEes__kM

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Agnese Lûse 21.03.2011. 11.17

    Tiem, kam ir gāze un ogles, droši vien atomenerģijas izmaksas iznāk lielākas. Tiem, kam šo izejvielu nav, jāparakstās uz energoatkarību un tās ir jāpērk. Vai arī tad sanāķ lētāk? Nezinu. Bez tam gāze un ogles ir klasiskie fosilie enerģijas avoti, rada C02, sērskābes tvaikus, un normālā darba režīmā pat daudz vairāk piesārņo vidi, kā atomstacijas. izmaksa ir pieaugušas kā vieniem tā otriem, jo tagad būvē 4,5 paaudzes atomstacijas (Černobiļa, Fukušima ir 2. paaudze) un arī termoelektrocentrālēm ir vesela sistēma, kas samazina izmešus. Es atbildi par izmaksām Ltavijas gadījumā nezinu, bet zinu, ka nepievienošos tam korim, kas nu prasa, lai atomelektrostacijas slēdz vispār, un ka šis enerģijas veids ir bīstamākais.

    Ķīnā Maoceduna laikos tika novērots, ka daudz rīsa apēd putni. Tika izsludināts karš pret tiem. Indēja, ķēra tīklos, šāva- samērā sekmīgi. Rezultātā – rezultātā rīsa laukus noēda kukaiņi…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Anna Gaigule 19.03.2011. 15.34

Līdzība starp Černobiļu un Fukišimu ir, bet ir arī būtiskas atšķirības.
Černobiļas avārija izcēlās cilvēka kļūdu dēļ (operatoru un inženieru, kas izstādāja grūti vadāmu reaktoru). Fukišimas avāriju radīja pēdējos gados lielākā zemestrīce un cunami pasaulē.

Černobiļas RBMK reaktori ir “atklāta” tipa bez spiedienizturīga korpusa — tikai nesošais rāmis. Fukišimas BWR ir ar diviem: metāla korpuss (reaktors) un tam apkārt betona ēka (containment building). Radiācija no Fukišimas reaktoriem rodas tikai no drošības vārstu atvēršanas, mazinot pārspiedienu. Diemžēl, pēdējās dienās radioaktīvo materiālu noplūdi rada (ne pilnībā “atdzisušie”) izlietotie stieņi, kas ir izvārījuši (vai tas ir iztecējis no kādas sprādziena šķembas radīta cauruma) tos sedzošo ūdeni.
Černobiļas reaktors uzsprāga gaitā, tāpēc paliekošais siltums, kas izdalījās, sadaloties atlikušajiem nestabilajiem elementiem (“šķembām”), bija miljoniem reižu lielāks kā Fukišimā. Tā rezultātā siltuma izraisītais ugunsgrēks, kas izkaisīja radioaktīvos materiālus pa visu pasauli, ritēja nedēļām. Fukišimā dzesēšana apstājās vairākas stundas pēc tam, kad reaktori jau bija apturēti, un ir pamatotas cerības (esmu gatavs derēt), ka reaktoru ugunsgrēks Fukišimā neizcelsies.
Un ir būtiska atšķirība attieksmē pret cilvēkiem. PSRS nezinošus cilvēkus sūtīja nāvējošā zonā, bet Japānā tikai potenciāli veselībai kaitīgā zonā ļauj doties brīvprātīgi.

Līdzība tomēr ir saistībā ar drošības pārkāpumiem. Ārvalstu eksperti izsaka aizdomas, ka Japāņi, peļņas un vietas trūkuma dēļ, radioaktīvo atkritumu tvertnē ir glabājuši vairāk materiālu, nekā tvertnēs bija paredzēts. Ja tas nebūtu pārkāpts, raizes radītu tikai reaktoru dzesēšana.

Jāpiebilst, ka bailes no sabiedrības nosodījuma AES darbiniekiem izdarīja “lāča pakalpojumu”. Ja viņi nebūtu baidījušies savlaicīgi “ventilēt” reaktorus (t.i. izlaist ūdens tvaikus, kuros ir arī izšķīdušo radioaktīvu elementu piejaukums), viņi nebūtu piedzīvojuši ūdeņraža gāzes sprādzienus reaktoru angāros (metāla šķūņos, kuri ir tie, kas patiesībā uzsprāga) un dažādu iekārtu atteikumus, kuras sabojāja sprādzienu šķembas.

Aktuālākās jaunumus varat skatīt:
http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/
http://www.jaif.or.jp/english/
http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_I_nuclear_accidents

+8
-1
Atbildēt

0

Agnese Lûse 19.03.2011. 23.09

Mazāk populisma un spekulācijas,vairāk pragmatisma !
Varu iedomāties kā tagad tā saucamo “zaļo energiju” ražotāji berzē rokas aiz prieka,nu tik uz Japānas fona varēs “uzvārīties”!
Nebrīnīšos ka visai drīz Latvijas dabas sagandētāji (mazie hesisti ) un korumpētie biogāzes kvotinieki,vējienieki utt. stavēs pie Dombrovska ar ultimātu palielināt viņu “iespējas”,draudot ar ļauno ātomu bubuli :)

+4
-2
Atbildēt

1

    mxblack > Agnese Lûse 20.03.2011. 10.33

    Diemžēl šie komentāri vairāk izskatās pēc kodolstaciju reklāmām, ne reāliem un saprātīgiem izteikumiem, jeb galvas jaukšanas cilvēkiem. Nu tik būs briesmas, ja netiks būvēta tā ātomstacija, ārprāts.Visu planētu pārklās seules baterijas, visos grāvjos būs jāliek ūdens turbīnas, bet meži jāizcērt lai ražotu degvielu. Interesanti, ka tad Dānija ir tik veikli iemācījusies praktiski sevi apgādāt ar to elektrību un neko neizcērt, tikai veiksmīgi izmanto jau esošos resursus, sākot ar kūtsmēsliem un beidzot ar salmiem no lauka. Bet visi “zaļie” ir tuvredzīgi idioti, kuri neprot rēķināt un neapjēdz neko par valsts nākotni. Un cik tad šeit izmaksātu tāda kodolelektrība, ja jau par hesos saražoto ar katru dienu ir jamaksā arvien dārgāk, neskatoties uz to, ka nekas netiek šeit celts. Ja cels tad tā šei maksās vismaz kādus 3 LVL par kilovatstundu un vienkāršajam mirstīgajam nemaz nebūs nopērkama. Nāksies atkal pāriet pie seņču skaliem un manteļskursteņiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu