Pieļauj militāras sankcijas pret Lībiju • IR.lv

Pieļauj militāras sankcijas pret Lībiju

36
foto: Scott Pittman, AFP/LETA
Ilze Malaševska

Starp valstīm nav vienprātības par situācijas risinājumu

ASV un to sabiedrotie apsver iespējas par zināmiem militāriem soļiem, arī par lidojumu aizliegumu Lībijas gaisa telpā, vēsta aģentūra LETA. Šobrīd gan valstu starpā nav vienprātības – ASV uz Lībiju jau ir nosūtījusi kara kuģus un lidmašīnas, tomēr norāda, ka tās paredzētas cilvēku evakuēšanai, nevis militāriem mērķiem, Lielbritānijas valdības ministrs Džeims Kamerons militārās tehnikas pielietošanas nepieciešamību neizslēdz, Francija un Krievija nolēmusi nogaidīt.

"NATO valstīm nav vienprātības par bruņota spēka pielietošanu," kopīgā preses konferencē ar ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītāju admirāli Maiku Mallenu otrdien paziņoja aizsardzības ministrs Roberts Geitss, ziņo LETA. "Un presē un citviet apspriestajām dažādajām iespējām būtu savas sekas, tāpēc tās jāizskata ļoti uzmanīgi."

Geitss apstiprināja, ka devis pavēli vairākiem kuģiem doties uz Lībijas piekrasti, tostarp desanta kuģim "USS Kearsarg", kuram drīzumā jāšķērso Suecas kanāls.

Pirmdien Deivids Kamerons paziņoja, ka ir gatavs „atstāt visas iespējas" militārām sankcijām, ja Kadafi režīms turpinās nogalināt cilvēkus, raksta BBC. Viņš norādīja, ka ir būtiski, lai valstī ir "plāns katram gadījumam", piebilstot, ka nav pieņemami, ka Kadafi var slepkavoja savu tautu, izmantojot lidmašīnas un helikopterus. "Un mums tagad ir plāns, lai pārliecinātos, ka tad, ja tas notiek, mēs varam kaut ko darīt, lai apturētu to," viņš skaidroja.

Otrdien Senāta komisijas sēdē centrālās virspavēlniecības vadītājs ģenerālis Džeimss Matiss sacīja, ka, lai panāktu, ka tiek ievērota prasība par Lībijas gaisa telpas slēgšanu lidojumiem, vispirms būtu jāiznīcina šīs Ziemeļāfrikas valsts pretgaisa aizsardzības sistēma.

Geitss gan brīdina, ka jebkurai militārai rīcībai Lībijas gaisa telpā, piemēram, lēmumam par to, kā izveidot lidojumu aizlieguma zonu, jābūt rūpīgi pārdomātai, izvērtējot iespējamās sekas. „Mums, atklāti sakot, ir jādomā par to, kā izskatās ASV militārās vajadzības kādā citā Tuvo Austrumu valstī," viņš sacīja, norādot uz Irākas kara situāciju. "Tāpēc es domāju, ka mēs esam jūtīgi visas šīs lietas, bet mēs nodrošināsim prezidentu ar pilnu iespēju klāstu."

Vienprātība valstu starpā iezīmējas jautājumā par lidojumu aizliegumu zonu – Francijas ārlietu ministrs Alēns Župe sacīja, ka nebūtu lidojumu aizlieguma zonu bez ANO rezolūcijas, tikmēr Krievija uzskata lidojumu aizlieguma zonu par "lieku".

Kaut arī ASV un NATO kara aviācija ir daudz pārāka par Lībijas gaisa spēkiem, Lībijas arsenālā ir vairāki desmiti pretgaisa aizsardzības raķešu, kas spētu sabiedroto lidmašīnas notriekt.

ANO Ģenerālsekretārs Ban Ki-moons paziņoja, ka Lībijā bojā gājuši vairāki tūkstoši cilvēku, kopš nemieru sākšanās 75 tūkstoši cilvēki pametuši valsti un devušies uz Tunisiju, vēl 40 tūkstoši gaida šo iespēju.

Valstis sāka apsvērt militāras iejaukšanās iespēju, jo Lībijas diktators Muamars Kadafi izmantoja militāro tehniku pret protestētājiem. Iedzīvotāju protesti pret Kadafi režīmu un bruņoto spēku pretreakcija turpinās jau vairāk nekā divas nedēļas.

Komentāri (36)

anita 03.03.2011. 10.47

oi cik mīļi, ka Džeims Kamerons pārtapa par Deividu Kameronu. tad jau vajadzēja kara kuģu vietā sūtīt Titāniku :)

+1
0
Atbildēt

0

ane 02.03.2011. 12.14

Vareejaat jau arii paarlasiit vai vismaz novaakt redaktora komentaarus 5 rindkopas beigaas… citaadi vietaam txt nav iisti saprotams

0
0
Atbildēt

1

    Kaspars Špūle > ane 02.03.2011. 12.27

    Kāds redaktora komentārs!
    “šite arī var vnkšāk” – tas ir padoms ģenerālim. :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu