Kairā pulcējas simtiem tūkstošu cilvēku • IR.lv

Kairā pulcējas simtiem tūkstošu cilvēku

23
Foto: EPA/LETA

Disidents El Baradei: prezidentam Mubarakam jāgarantē "droša izeja"

Vairākās Ēģiptes pilsētās līdz šim nepieredzēts skaits cilvēku pulcējas protesta gājieniem, lai pieprasītu prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos, vēsta BBC. Galvaspilsētas Kairas centrā, gatavojoties opozīcijas izsludinātajam "miljona gājienam", sapulcējušies vairāki simti tūkstoši cilvēku, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Brīvības laukums Kairā kļuvis par visu valsti pārņēmušo nemieru centru. Protestu organizatori izsludinājuši beztermiņa vispārējo streiku un aicinājuši otrdien iziet ielās. Protestētāji nes Ēģiptes karogus un plakātus ar uzrakstiem "Nost ar Mubaraku!". Parādījušies plakāti, kuros prezidents attēlots, karājamies cilpā, izskan arī aicinājumi tiesāt Mubaraku par viņa režīma pastrādātajiem noziegumiem.

Mubaraka atkāpšanos pieprasījušas arī 50 ēģiptiešu cilvēktiesību organizācijas. Viens no redzamākajiem ēģiptiešu disidentiem, Nobela miera prēmijas laureāts Mohameds el Baradei otrdien intervijā ASV finansētajai arābu televīzijai "Al Hurra" sacīja, ka Mubarakam jādot iespēja atkāpties no valsts vadītāja amata, nebaidoties, ka viņš tiks pakļauts kriminālvajāšanai. "Es esmu par drošas izejas garantēšanu prezidentam Mubarakam," teica el Baradei, "mēs grasāmies pāršķirt lappusi, mēs varam piedot pagātni."

BBC uzsver, ka nemieru spēks slēpjas to plašumā un daudzveidībā – tajos iesaistījušies visu vecumu, dzimumu un nodarbošanās ļaudis visā valstī. Patlaban novērotā sabiedrības aktivitāte vēl pirms pāris nedēļām autoritārajā valstī nebūtu bijusi iedomājama. Protestētāju pulcēšanās vietās lielākoties valda svētku noskaņojums, skan dziesmas. Ēģiptes armija paziņojusi, ka nelietos spēku pret miermīlīgiem gājienu dalībniekiem.

Visas pieejas Kairas centram kontrolē armija, gaisā virs galvaspilsētas riņķo bruņoto spēku helikopteri. Pārtraukta dzelzceļa satiksme, slēgta metro līnija, kas savieno Kairu ar 20 kilometrus uz ziemeļiem esošo Šubrā el Heimu. Pirmdien vakarā darbu Ēģiptē arī pēdējais interneta pakalpojumu sniedzējs, traucēti mobilie telefonsakari.

Otrdien valstī slēgtas arī bankas un skolas, tomēr nav skaidrs, cik iestādes slēgtas drošības apsvērumu un cik nestrādā izsludinātā streika dēļ.

Kairā un citās pilsētās armija slēgusi vairākus ceļus, automašīnas tiek pārmeklētas. Kravas furgoni un citi transportlīdzekļi, kas uz Kairu ved piegādes, spiesti gaidīt šosejas malā, jo karavīri neļauj automašīnām turpināt ceļu. Tikmēr Aleksandrijā transportlīdzekļu iebraukšana nav apturēta. Bloķēti ceļi, kas ved ārā no ostas pilsētas Suecas, Mensūras un Faijūmas.

Plašajos protestos, kas Ēģiptē turpinās jau astoto dienu pēc kārtas, pēc šīs valsts iestāžu oficiālajiem datiem, bojā gājuši 125 cilvēku dzīvības. Savukārt ANO augstākā komisāre cilvēktiesību jautājumos Navi Pilaja otrdien pieļāva, ka nemieros Ēģiptē bojāgājušo skaits, iespējams, sasniedzis 300.

Komentāri (23)

Maija 02.02.2011. 17.26

nekā laba tur nav! ja kāds muļķītis iedomājas, ka Ēģiptē tagad diktatoru un autoritāra valdīšanas stila piekritēju nomainīs demokrātiski ievēlēti vadītāji, tad man atliek vien pasmaidīt.
Austrumos ir pilns ar masu nemieru rezultātā pie varas nākušiem “demokrātiskiem režīmiem”! spilgtākais piemērs ir Irānas “despotiskā” šaha Reza Peklevi gāšana un “demokrāta” ajatollas Homeini nokļūšana pie šprices.
te nu kā reizi ir spēkā vecais krievu teiciens par neiešanu svešā klosterī ar saviem kārtības noteikumiem! ;) tas, kas der 8 milj Zviedrijai, kuras iedzīvotāji NEKAD nav pazinuši dzimtbūšanu, diez vai derēs 80 miljonu ēģiptiešu, kuri NEKAD nav dzīvojuši demokrātijā. ja šo nekārtību rezultātā pie varas nonāks islama fundamentālisti, kuri balstās uz, iespējams, pasaules lielākās pilsētas Kairas nomalēs dzīvojošo nabagu miljoniem, tad ardievas mieram tuvajos austrumos. sekas mēs izjutīsim konkrēti un tieši, ja ēgipte aizies pa Irānas ceļu. Tad jau labāk tirāns Mubaraks, nekā “demokrātisks” islama fundamentālists

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu