Maskavas tiesa atzīst Hodorkovski par vainīgu • IR.lv

Maskavas tiesa atzīst Hodorkovski par vainīgu

63
Hodorkovska atbalsta mītiņš Sanktpēterburgā 12.decembrī. Foto: EPA/LETA

Medvedeva padomnieks aicinājis tiesājamo attaisnot; uz tiesnesi izdarīts spiediens

Bijušo naftas lielfirmas "Jukos" vadītāju Mihailu Hodorkovski un viņa darījumu partneri Platonu Ļebedevu, kas apsūdzēti vairāk nekā 200 miljonu tonnu naftas zādzībā un no tās pārdošanas iegūto naudas līdzekļu atmazgāšanā, Maskavas Hamovņiku rajona tiesa pirmdien atzinusi par vainīgiem, atsaucoties uz radiostaciju "Eho Moskvi", ziņo aģentūra LETA.

Pirms sprieduma nolasīšanas Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieks, 2008.gadā izveidotā Mūsdienu attīstības institūta direktors Igors Jurgenss aicināja Hodorkovski attaisnot, norādot, ka šāds spriedums būtu taisnīgs un sekmētu Krievijā investīciju klimatu.

Tomēr tiesa pasludināja notiesājošu spriedumu, pamatojot, ka Hodorkovskis un Ļebedevs veikuši noziegumus alkatīgu motīvu dēļ, lai vairotu personīgo bagātību, vēsta aģentūra RIA–Novosti. Tiesa apturēja Hodorkovska un Ļebedeva kriminālvajāšanu epizodē, kas saistīta ar uzņēmuma "Tomsknetj–VMK" akciju zagšanu, jo tai beidzies noilguma termiņš saukšanai pie kriminālatbildības.

Prāvas prezidējošais tiesnesis Viktors Daņilkins devis rīkojumu, lai tiesas zāli pamet žurnālisti. Arī preses zālē prāvas translācija pārtraukta.

Saskaņā ar interneta medija Gazeta.ru vēstīto, uz tiesnesi Daņilkinu izdarīts spiediens. Kā informējis avots no Krievijas drošības struktūrām, pagājušajā sestdienā tiesneša dzīvoklī ieradusies "civilā ģērbušos" cilvēku grupa, kuri Daņilkinu aizveduši uz Maskavas pilsētas tiesu. Tajā pat laikā tur atradusies tiesas priekšsēdētāja Olga Jegorova. Noprotams, ka ar Daņilkinu pirms sprieduma pasludināšanas runājuši arī vairāki Federālā Drošības dienesta darbinieki, kas "izpildījuši ārējo ieinteresēto personu pasūtījumu". Kā norāda Gazeta.ru, šādi drošības struktūru pārstāvji centušies panākt, lai Daņilkins pieņem bargāku spriedumu, nekā prasa apsūdzības puse.

Atbilstīgi apsūdzības versijai tiesājamie legalizējuši 500 miljardus rubļu (8,75 miljardus latu) un 7,5 miljardus dolāru (četrus miljardus latu), kas iegūti no zagtās naftas.

Kā teikts spriedumā: "Hodorkovskis, Ļebedevs un organizētās grupas locekļi ar salaupīto izrīkojās pēc saviem ieskatiem, lielāko līdzekļu daļu novirzot personīgās bagātības vairošanai, bet mazāko – pastāvošos naftas ieguves un pārstrādes uzņēmumos, lai atražotu jēlvielas ieguvi un tās pārstrādi, un radītu iespēju turpmākai zagšanai."

Hodorkovska atbalstītāji uzskata, ka viņa ieslodzīšana cietumā un atkārtota tiesāšana uz safabricētu apsūdzību pamata ir varas iestāžu atriebība par viņa uzdrīkstēšanos iepriekš finansēt toreizējam valsts galvam Vladimiram Putinam netīkamās opozīcijas partijas.

Savukārt Medvedeva padomnieks Jurgenss norādījis, ka attaisnojošs spriedums ''apmierinātu biznesa aprindas, Rietumus šī vārda plašākajā izpratnē un potenciālos investētājus Krievijā", būtu "ne tikai taisnīgs, bet arī pragmatisks un racionāls".

"Pesimisms, neticība pārmaiņu iespējām un hipohondrija kļuvuši par nacionālo dominanti. Vissmagākās tā sekas ir smadzeņu aizplūšana," pamatoja Jurgenss. "Šai hipohondrijai kaut kad ir jānosaka robežas, nevis jāvairo tā ar konfliktējošām un sliktām ziņām. Hodorkovska attaisnošana varētu būt viena no labajām ziņām."

Kā ziņots, Hodorkovskis un viņa darījumu partneris Ļebedevs jau izcieš 2005.gadā piespriesto astoņu gadu cietumsodu apsūdzībās par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļiem. Šī gada 3.martā viņi no jauna sēdās uz apsūdzēto sola par miljoniem tonnu naftas piesavināšanos un naudas atmazgāšanu. Par šīm apsūdzībām prokuratūra pieprasījusi viņiem piespriest 14 gadus cietumā.

Komentāri (63)

buchamona 27.12.2010. 13.01

Nav jau par Krieviju iespeejams pateikt kaut ko jaunu – viens liels, progreseejoshs ljaunums.

+18
-1
Atbildēt

0

Evija Zauere 27.12.2010. 12.36

vadmotīvs nesenajai vizītei maskavā: … mums ar krieviju vajag nodibināt draudzīgas attiecība, jo tā ir ļoti stabils un prognozējams partneris. vēlu veiksmes visiem, kas par varas makti grib bīdīt biznesu šajā valstī.

+15
-1
Atbildēt

0

mary75 27.12.2010. 13.33

Ja pirmo tiesu un spriedumu vēl kaut kā varēja saprast, tad otrais vispār ir totāls absurds – nozaguši visu naftu, ko pumpējuši, pie kam maksājuši no legāla biznesa vislielākos nodokļus.
Višinskis te nobāl.
Nākošā prāva būs par slepkavību, Putins taču vairākkārt murgoja par “asinīm” un “izšķaidītām smadzenēm”.
Putins nespēj paciest, ka viņam kāds neklanās, būdams totāli korumpēts un vājš, toties ļaunatminīgs un atriebīgs populists, kas spēj kādu iesēdināt, bet, nespēj nodibināt Krievijā kārtību, tādus spēcīgus cilvēkus, uz kura fona viņš ir īsts pigmejs, viņš necieš.

+16
-2
Atbildēt

1

    ivetao2007 > mary75 27.12.2010. 18.46

    KGB skolā puķinus mācija melot, vervēt, taisīt diversijas, slepkavot un aistāvēt komunistisko imperiālismu. Neko citu šie puķini neprot. Pat modernu kara kuģi uzbūvēt. Nemaz nerunājot par auto un lidmašinām. Puķini nekad nav zinājuši un nezinās kas ir piedošana, paldies teikšana un lūgšana. Tie, kas ielaidās ar puķinistiem darīšanās, parsti galu galā tiks apkrāpti vai aplaupīti. Man personīgi viņi nozaguši kara pensiju par pēdejiem 20 gadiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu