Noliedz Putins un Širaka netikšanos Okupācijas muzeja dēļ • IR.lv

Noliedz Putins un Širaka netikšanos Okupācijas muzeja dēļ

28
Rūta Kalmuka, F64

Wikileaks publicē ASV nacionālajai drošībai būtiskus objektus

Eksprezidente Vaira Vīķe – Freiberga noliedz, ka patiesībai atbilst Wikileaks dokumenta saturs, kurā tika izteikti minējumi, kāpēc Rīgā NATO samita laikā nenotika Francijas un Krievijas prezidentu divpusējā tikšanās. Viņai uzreiz bijis skaidrs, ka Krievijas puse tam nekad nepiekritīs, savukārt ar Okupācijas muzeja tuvumu tam neesot nekādas saistības.

Amerikāņu diplomāts ziņojumā min, ka toreizējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins atteicies ierasties, jo Latvijas piedāvātā tikšanās vieta bijusi 200 metru attālumā no Okupācijas muzeja. Žaka Širaka dzimšanas dienas vakariņas ar Putinu un mūsu prezidenti namamātes lomā tiešām nav notikušas Krievijas dēļ, bet iemesls bijis cits. Vīķe- Freiberga TV3 raidījumam Nekā personīga pauda, ka tas neatbilst patiesībai.

"Mums bija garas sarunas. Viens solis, otrs, trešais, ceturtais, bet es zināju jau iepriekš, ka Putinam tas lauzīs kaulus. Braukt uz Rīgu pēc NATO samita, kurā viņš nebija ieaicināts, atbraukt privāti un tad tikt uzņemtam no Latvijas prezidentes, lai kopā ar savu draugu Širaku svinētu dzimšanas dienu," teica Vīķe-Freiberga.

Eksprezidente pieļauj, ka ziņojumos varētu būt arī viņas sarunas ar vēstniekiem un ir pārsteigta par to, cik vāji amerikāņi glabājuši noslēpumus.

"Būsim atklāti – tā ir izgāšanās! Tā ir diplomātiska izgāšanās, ka šāda veida ziņas nonāk publiskā atklātībā. Viņas nebija domātas publiskām acīm. Tas ir vairāk nekā skaidrs. Es domāju, ka ASV ārvalstu dienestos un citos jānotiek nopietnam gan kadru, gan procedūru izvērtējumam," intervijā raidījumam sacīja Vīķe-Freiberga.

Nekā personīga norādīja, ka pastāv iespēja, ka nopludinātajos dokumentos par Latviju varētu būt informācija par Aigara Kalvīša valdības posmu, kas sakrīt ar laiku, kad Valsts prezidenta amatā bija Vīķe-Freiberga. Eksprezidente gan norādīja, ka diplomātu ziņojumi “nav evaņģēlijs” un diplomāts nav absolūtais patiesības zinātājs, jo viņa informācija nav simtprocentīga no pirmavotiem. Bieži diplomāti atstāstot to, ko ir lasījuši avīzēs, dzirdējuši pa radio vai saklausījuši kādās sarunās, varētu teikt, klačās.

WikiLeaks publicē ASV nacionālajai drošībai būtiskus objektus
Pirmdien pasaules presē nonācis Wikileaks publicēts slepens saraksts ar vietām un infrastruktūras objektiem visā pasaulē, ko Vašingtona uzskata par vitāli svarīgiem Savienoto Valstu nacionālās drošības garantēšanai.

Šajā sarakstā cita starpā iekļauti cauruļvadi, jūras kabeļu sistēmas, ostas, minerālu resursi un stratēģiskas nozīmes uzņēmumi, ziņo LETA, atsaucoties uz vairākām pasaules ziņu aģentūrām. Taču līdzās dažādiem infrastruktūras objektiem, tajā atrodamas arī, piemēram, kobalta raktuves Kongo, čūsku pretindes rūpnīca Austrālijā un insulīna ražotne Dānijā.

Analītiķi spriež, ka šāds objektu apkopojums varētu iedrošināt potenciālos uzbrucējus. Kritiku par dokumentu publicēšanu laikrakstam "The Times" izteicis bijušais Lielbritānijas aizsardzības un ārlietu ministrs Malkolms Rifkinds.

Mediji arī vēsta, ka pēc Wikileaks publiskotajiem slepenajiem ASV dokumentiem Vašingtona plāno būtiskas pārmaiņas diplomātiskajā dienestā un izlūkošanas aģentūrās. Valsts departamenta pārstāve sacīja, ka "mēs tā rīkotos, ja būtu nepieciešamība".

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu