Žīgurs sāk vadīt "Latvenergo" • IR.lv

Žīgurs sāk vadīt "Latvenergo"

24
Āris Žīgurs. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Konkursā izvēlētais valdes priekšsēdētājs atbalsta TEC-2 projekta turpināšanu

Pirmdien darbu sāk jaunais valsts energokoncerna "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, kurš līdz šim vadīja akciju sabiedrību "Rīgas siltums". Viņš tika izvēlēts konkursā pēc tam, kad aizdomās par nelikumīgu dienesta stāvokļa izmantošanu tika aizturēts un atstādināts no amata iepriekšējais uzņēmuma vadītājs Kārlis Miķelsons.

Pamatojums Žīgura iecelšanai par ''Latvenergo'' vadītāju bija viņa pieredze un sekmīgs darbs enerģētikas jomā, kā arī laba reputācija, iepriekš skaidroja komisijas vadītājs, Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce. Žīgurs par "Rīgas siltuma" prezidentu kļuva 1995.gadā, iepriekš bijis "Latvenergo" Termofikācijas pārvaldes komercdirektors.

Iepriekš sarunā ar žurnālu Ir Žīgurs uzsvēra atjaunojamo energoresursu izmantošanas nozīmi, kuru attīstību veicinājis arī iepriekšējā amatā. Savukārt biznesa portālam Nozare.lv Žīgurs pauda viedokli, ka svarīgākais ir turpināt piedalīties lielākajos tehnoloģiskajos projektos, tostarp Rīgas 2.termoelektrocentrāles (TEC-2) otrā bloka modernizācijā, starpvalstu savienojumu veidošanā. Par nozīmīgu jaunais vadītājs uzskata aktīvu darbību brīvajā elektroenerģijas tirgū starp Baltijas valstīm un Baltijas jūras reģiona valstīm.

Runājot par elektroenerģijas tarifiem, Žīgurs norādīja, ka "Latvenergo" tarifi līdz šim bija vieni no zemākajiem Eiropā, un cerēt, ka esam atrauta vientuļa sala no kopējā tirgus, nav nekāda pamata. Patlaban Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā apspriestais ''Latvenergo'' meitas uzņēmuma "Sadales tīkla" tarifu celšanas plāns elektroenerģijas gala tarifu palielinātu par 3-4%, aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacījis "Latvenergo" viceprezidents Uldis Bariss.

"Latvenergo" valdē līdz ar Žīguru strādā jaunais valdes loceklis Māris Kuņickis, līdzšinējais pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" vadītājs, kuru arī izvēlējās konkursā, kā arī jau pieredzējušie valdes locekļi Uldis Bariss, Arnis Daugulis un Arnis Kurgs. Bariss pildīja valdes vadītāja pienākumus pēc Miķelsona atcelšanas.

Kopumā "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja amatam bija pieteikušies 19 pretendenti, valdes locekļa amatam – 46 pretendenti. Līdz ar jaunu "Latvenergo" valdes priekšsēdētāju valdes loceklis tika meklēts, jo, balstoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ziņojumu, no amata līdz ar Miķelsonu tika atcelts viņa vietnieks Aigars Meļko.

Valsts kā akcionārs no "Latvenergo" valdes sagaida, ka tā nodrošinās drošu elektroenerģijas apgādi, pietiekamu ražošanas jaudu un augstu rentabilitāti, iepriekš pauda pilnvarnieks Pūce. Energokompānijai būs jāsagatavo jauns stratēģiskais plāns, jo beidzas iepriekšējais piecu gadu plāns. EM valsts sekretārs norādīja, ka ražošanas jaudas palielināšanai TEC-2 rekonstrukcijas projekts būs jāturpina, jāuzlabo klientu apkalpošana, jaunu pieslēgumu izveide un bojājumu novēršana. EM uzskata, ka "Latvenergo" jau ir aktīvs Baltijas elektroenerģijas tirgus spēlētājs, taču jāaktivizē šī darbība, ieņemot nozīmīgu tirgus daļu Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri (24)

Voldemārs Odišvili 17.01.2015. 13.43

Jautajums: vai mes latviesi esam tikai pret krievu imperialismu (“Jaunais vilnis” – krievu imperialisma rupors), vai pret imperialismu vispar? Ja pret imperialismu vispar, tad vai mus nemaz nesatrauc tas, ka LV no Afganistanas tagad ierodas tas NATO vienibas, kas tur 10+ gadus slepkavoja mierigos iedzivotajus?!

+1
0
Atbildēt

0

maris 15.11.2010. 16.02

Novēlu lai lapsenes un Knābji Tev lido ar līkumu, un Tu beidz dzīvi cienījamā vecumā kā cienījams cilvēks dabīgā nāvē!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu