Iedziļināšanās kamersimfonijās • IR.lv

Iedziļināšanās kamersimfonijās

19
Lauris Vīksne, f64

Ar koncertu "Kamersimfonija. Zoom in" 12. novembrī plkst. 19.30 Lielajā ģildē Sinfonietta Rīga pieteiks jaunu projektu, kura laikā vairāku gadu garumā latviešu komponistiem tiks pasūtinātas un koncertos atskaņotas jaunas kamersimfonijas.

Koncertu programmā tās tiks apvienotas ar šī žanra izcilākajiem paraugiem no pasaules mūzikas literatūras.

Pirmā koncerta programmā skanēs Džona Adamsa skaņdarbs "Son of Chamber Symphony", Jāņa Ivanova Kamersimfonija, Viļņa Šmīdberga “Saucēja balss” pirmatskaņojums un Džeimsa Makmilana "Sinfonietta". Koncertā piedalīsies ansamblis "Altera veritas", "Sinfonietta Rīga", pie diriģenta pults – Normunds Šnē

Orķestra producente Baiba Kurpniece saka: "Šāda projekta rašanās iemesls ir tas, ka viens no Sinfonietta Rīga radošās darbības mērķiem ir regulāra klausītāju iepazīstināšana ar mūsdienu mūziku, toskait arī ar latviešu komponistu darbiem. Orķestris vēlas pastāvīgi atrasties jaunrades veicināšanas procesā, ļaujot komponistiem uzlūkot šo kolektīvu kā eksperimentālu instrumentu. Svarīgi arī piezīmēt, ka kamerorķestrim rakstīto Latvijas komponistu opusu klāsts ir visai pieticīgs, tā ka šī projekta uzsākšanas nepieciešamība sakņojas vēlmē un pat nepieciešamībā pēc laikmetīgām partitūrām, ar ko prezentēt Latvijas mūziku starptautiskā arēnā. Uz sadarbību aicināsim dažādu paaudžu komponistus – Vilnim Šmīdbergam sekos Ilona Breģe, Santa Ratniece un Gustavs Fridrihsons. Plānots, ka kamersimfonijas izpētes koncerti notiks rudeņos un pavasaros."

Mūsdienu amerikāņu pazīstamākā komponista – dinamiskas un dzīvīgas mūzikas autora Džona Adamsa skaņdarbs "Son of Chamber Symphony" (2007) aprakstāms ar tādiem grūti tulkojamiem jēdzieniem kā funky groove vai driving beat, pievienojot vēl arī "ātrgaitas aritmiju" un atslodzes brīdim "lēni raisošos melodiju" (Alans Pīrsons). Dīvainais nosaukums ir atsauce uz Adamsa skaņdarbu Chamber Symphony, kas tapis piecpadsmit gadu agrāk un uzskatāms par kādu no jaunās kamersimfonijas vecākiem.

Skotu mūsdienu mūzikas ievērojamākā komponista Džeimsa Makmilana 1991. gadā komponētā "Sinfonietta" piedāvā kontrastainu noskaņu spektru no rāma rituāla līdz groteskam maršam.

Vilnis Šmīdbergs par jaundarbu saka: "Tas veltīts Jānim Kristītājam. Nosaukums ir norāde uz Jāņa evaņģēlija 1. nodaļu, kur teikts "Iesākumā bija Vārds, un Vārds bija pie Dieva, un Vārds bija Dievs" līdz 6. pantam "Nāca cilvēks, Dieva svētīts, vārdā Jānis." Šo darbu pabeidzu 2009. gada pavasarī pēc ieilguša klusēšanas perioda. Man gribējās uzrakstīt ko izteikti mažorīgu, lai vismaz tādā veidā reaģētu uz apkārtējo drūmumu, to visur mītošo putojošo melnumu, no kā jau metās drusku šķērmi. No minora šajā gabalā nebūs ne vēsts. Vai varat iedomāties? – viens vienīgs mažors, kas grozās ap skaņu la. Neko tādu vēl nekad neesmu komponējis."

 

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu