Drošībnieki nereaģē uz sabiedriskā vietā atstātu somu • IR.lv

Drošībnieki nereaģē uz sabiedriskā vietā atstātu somu

28

“Nekā personīga” eksperimentā pārbauda drošības dienestu reakciju

Raidījuma “Nekā personīga” žurnālisti eksperimentā pārliecinājušies, ka vairākās sabiedriskās vietās bez uzraudzības atstātai somai uzmanību nepievērš arī drošības dienesti un apsargi, svētdien vēsta raidījums. Eksperimentam tika izvēlēta dzelzceļa stacija, autoosta, kāds lielveikals, vieta, ko novēro Rīgas pašvaldības policijas videokamera, Rīgas dome un arī Valsts prezidenta pils.

Kā atgādina raidījums, pirms diviem gadiem Godmaņa valdības laikā pieņemtajā Nacionālajā drošības koncepcijā teikts, ka visneaizsargātākās pret teroristu uzbrukumiem ir tieši vietas, kur pulcējas daudz cilvēku. Augsta apdraudējuma iespējamība ir arī transporta, jo īpaši dzelzceļa infrastruktūrai.

Apsargi aizdomīgai somai nav pievērsuši uzmanību ne zem vienas no Centrālās stacijas biļešu kasēm, ne uz perona – 20 minūtes soma nostāv uz perona soliņa un vēl tikpat līdzās dzelzceļa sliedēm. Arī darba dienas pēcpusdienā ļaužu pilnā Rīgas autoostā labi redzamā vietā pie autobusu sarakstiem vairāk nekā 20 minūšu laikā nemana nevienu apsargu un soma zemē noguļ bez uzmanības.

Vienīgā vieta, kur žurnālistu eksperimentu atklāj, ir kāds no Rīgas lielveikaliem. Ja sākumā soma nolikta pie ieejas veikalā, tad, novietojot to pašā veikala centrā, somu pēc desmit minūtēm to pamana veikala pircēja, novieto uz veikala letes un pēc brīža lielveikala darbinieki somu nodod apsargam, vēsta “Nekā personīga”.

Vecrīgā žurnālisti somu novieto pie Pils laukuma, kur uzstādīta viena no 57 Rīgas pašvaldības policijas novērošanas kamerām. To uzdevums – uzraudzīt kārtību ielās. Nogaidot brīdi, kad kamera ir aizgriezusies, žurnālists noliek somu ielas pretējā pusē. Kamera turpina pārlūkot apkārtējās ielas, bet somu neredz. Arī pēc 25 minūtēm atbraukušā policijas ekipāža par somu neinteresējas.

“Nekā personīga” somu novieto arī tieši zem Prezidenta pils novērošanas kameras un žurnālisti ir gatavi, ka apsardze reaģēs zibenīgi. Bet tas nenotiek un soma noguļ prezidenta drošībnieku neievērota. Pēc tam Nekā personīga Rīgas pilī noskaidro, ka drošībnieki tieši zem pils kameras nolikto somu patiešām nav pamanījuši.

Rīgas domē žurnālisti somu mēģina somu ienest pēc iespējas tuvāk mēra Nila Ušakova kabinetam. Tas arī izdodas un soma tiek atstāta Rīgas galvas kabineta priekštelpā zem mēra sekretāres galda. Žurnālistiem nākas gaidīt aptuveni 10 minūtes līdz lēnā solī atnāk pašvaldības policists, kurš vēl izpēta somas saturu un to aiznes.

Uzzinot par “Nekā personīga” eksperimentiem, smagi nopūšas gan policisti, gan dzelzceļa apsardze. Un tūdaļ tiek rasts universāls izskaidrojums – cilvēciska neuzmanība. Drošības policija, kas uzrauga valsts apdraudējuma līmeni, mierina, ka pagaidām šāda neuzmanība nevar būt liktenīga. Terorisma draudu Latvijā nav un arī oktobrī, kad Eiropas lielvalstis satrauca teroristu paziņojumi par iespējamiem uzbrukumiem, Latvijā nekas nemainījās.

Komentāri (28)

kristineim 17.10.2010. 21.23

Nu forši! Nezog Latvijā: ja soma netraucēti nostāv tik ilgu laiku.
Priecāties vajag.

+5
0
Atbildēt

0

Agnese Lûse 17.10.2010. 21.53

Lai tak tie drošībnieki un Nekā Personīga neuztraucas par teroristiem !
Viņiem tā Latvija ir tikpat vajadzīga kā zivij lietussargs :)))
Bet ja tā nopietni,tad neviena valsts pat ar vislabāko drošības sistēmu nav pasargāta no jebkada veida teroristu uzbrukumiem.
Pat ASV ja nemaldos izglābās no nopietnām sekām jo tā saucamais “Taimskvēra spridzinātājs’ bijis neprofesionālis…

+4
0
Atbildēt

0

ivetao2007 17.10.2010. 21.34

Vismaz trīs policijas jāpievieno “parastajai” policijai – drošības, ekonomisko un pašvaldību. Nemaz nerunājot par murgu – ostas policiju. Pilnīgi pietiek ar militāro policiju, SAB un KNAB. Policistu formas tērpi ļoti atgādina krievu miličus ar “furažkām”. Policijas ģenerāļu uzpleči ir kā WW2 vācu feldmašaliem. Policijā katram perfekti jāzina latviešu valoda. Par vēl kādas Eiropas Savienības valodas perfektu zināšanu būtu jāpieliek pie algas. Lietderīgi būtu sūtīt Latvijas policijas virsniekus uz Somijas policijas skolām kvalifikācijas paaugstināšanai.

+2
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > ivetao2007 18.10.2010. 09.20

    @mezavilks
    Pašvaldības policiju vajag nevis pievienot, bet izformēt un daļu no tur strādājošiem vēl iesēdināt. Īpaši tas attiecas uz Jelgavas pašvaldības policiju un nedaudz mazākā mērā- uz Rīgas. Savācies sadistu pulciņš “Maigonis”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu