Mūžībā aizgājis mūziķis un radio balss Ivars Mazurs • IR.lv

Mūžībā aizgājis mūziķis un radio balss Ivars Mazurs

8
Lauris Vīksne, F64

Mazuram pieder leģendārā frāze: "…ir pienācis laiks džezam…"

Mūžībā aizgājis leģendārais džeza mūzikas aranžētājs, orķestra vadītājs un radio balss Ivars Mazurs, atsaucoties uz Latvijas Radio, ziņo BNS.

Mūziķis ilgus gadus veltījis džeza popularizēšanai, spējot gan sajūsmināt ar lieliskām melodijām un improvizācijām paša vadītajā "Armatūras orķestrī", gan ieintriģēt vairāku paaudžu radioklausītājus ar sava laika kontekstā apbrīnojami progresīvu pārraidi Latvijas Radio programmā.

Ar džezu Mazurs aizrāvies jau agrā jaunībā un to klausījies stundām ilgi – skaņu platēs, radio, Radiokomitejas džeza orķestra mēģinājumos. Lai arī līdz ar aukstā kara sākumu džezs tāpat kā citas "sliktās ietekmes no Amerikas" Latvijā kļuva nevēlams, Mazurs turpināja interesēties par šo žanru, līdz arī pats radīja pirmos aranžējumus. Spēlējot dejas dažādos pilsētas klubos, palēnām izveidojās orķestris "Armatūra", kas Mazura vadībā ātri kļuva par slavenāko Rīgā.

Kopš 1958. gada Mazurs strādā par redaktoru Latvijas Radio. Šā amata dēļ viņš pat atteicies no iespējas kļūt par Rīgas Estrādes orķestra vadītāju, jo radio sniedzot iespēju vēl aktīvāk pievērsties džeza mūzikas popularizēšanai.

Nepārtraukti balansējot starp priekšniecības nosacījumiem un paša muzikālajām interesēm, Mazuram izdevās izveidot regulāras autorprogrammas, un kopš 60. gadu vidus klausītājus priecēja tādi raidījumi kā "Parunāsim par džezu", "Lappuses no džeza vēstures" un citi. Mazurs bija arī pirmais, kas ierakstīja un pēc tam radio atskaņoja džeza festivāla "Vasaras ritmi" koncertus. Tāpat tieši Mazuram pieder leģendārā frāze: "…ir pienācis laiks džezam…"

Pērn Mazurs ar vērienīgu koncertu kinoteātrī "Rīga" nosvinēja savu 80.dzimšanas dienu. Kopā ar jubilāru uz skatuves kāpa arī viņa kolēģi no "Armatūras" laikiem un citi džezmeņi.

Mazurs saņēmis Nacionālās radio un televīzijas padomes balvu par mūža ieguldījumu radio, bet šogad viņam pasniedza Mūzikas ierakstu gada balvu par mūža ieguldījumu.

Komentāri (8)

Igors Daņiļēvičs 29.08.2010. 12.10

Jazz ir viens no skaistākajiem manas dzīves atklājumiem. Paldies Mazuram, ka ar savu bezgala inteliģento un uzrunājošo balsi parādīja man ceļu uz to.
Domāju, ka Sinatra viņam varētu veltīt rindas no dziesmas “It Was A Very Good Year”


But now the days grow short
I’m in the autumn of the year
And now I think of my life as vintage wine ..

+11
0
Atbildēt

0

andris_auzinsh 29.08.2010. 14.12

Viņa vakara raidījumos ne vienu vien jazz atklājumu varēja atrast. Baigi sakarīgs bija un tiešām zināja par ko runā.

+4
0
Atbildēt

0

Driimeris 30.08.2010. 09.25

Kādreiz tieši viņa balss piesaistīja mani pie radio un iepazīstināja ar džezu- domāju, tāpat kā daudzus.
Man viņa pietrūks.
Tagad viņsaulē kāds saka- un tagad laiks džezam…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu