Turcijā protestē pret Izraēlu • IR.lv

Turcijā protestē pret Izraēlu

57
AFP/LETA

Turcijas reakcija seko pēc Izraēlas desantnieku uzbrukuma palīdzības misijas "Brīvības flotiles" kuģim

Ap 10 000 cilvēku ar Turcijas un palestīniešu karogiem piektdien Stambulā vienojās demonstrācijā pret Izraēlu, šādi paužot nosodījumu Izraēlai, ziņo LETA-AFP. "Slepkava Izraēla, dodies prom no Palestīnas!" un "Lai dzīvo pasaules intifada!" skandēja protestētāji.

Turcija samazinās ekonomisko un militāro sadarbību ar Izraēlu "Brīvības flotiles" notikumu dēļ, savukārt divpusējā sadarbība netiks pilnībā pārtraukta, piektdien televīzijas kanālā NTV paziņoja premjerministra vietnieks Bulents Arinks, vēsta LETA-AFP.

Tieši sadarbība aizsardzības un militārās rūpniecības jomā ir bijusi Izraēlas un Turcijas alianses pamatā pēdējos piecpadsmit gadus – kopš 1996.gadā parakstītā divpusējā līguma. Galvenokārt Izraēlas kompānijas saņēma labi apmaksātos Turcijas pasūtījumus armijas nodrošinājumam ar nepieciešamo ekipējumu.

Kā vēstīts, pirmdien Izraēlas desantnieku reidā uz palestīniešu palīdzības misijas "Brīvības flotiles" kuģa tika nogalināti astoņi Turcijas un viens ASV pilsonis.

Komentāri (57)

inese zandersone 04.06.2010. 18.27

Balts. Ko Turcija teiktu, ja Izraēla organizētu un rīkotu kravu vešanu uz Kurdistānu? Izskatās, ka islāmisti var darīt visu un viņiem tas tiek atļauts, piem. staigāt parandžās pa visu eiropu, bet pamēģiniet Jūs šortās ar krustu parādīties Sauda Arābijā vai Irānā.

+7
-4
Atbildēt

0

Driimeris 04.06.2010. 20.34

Citāts no vecas krievu filmas- vostok delo tonkoe- nekas nav tā kā izskatās…
Man personiski ir absolūti nepieņemama kā Izraēlas tā Hamas darbība.
Visvairāk man žēl vienkāršos Gazas iedzīvotājus- katram cilvēkam ir tiesības uz dzīvi miera apstākļos…

+3
-1
Atbildēt

0

Juris Millers 04.06.2010. 21.03

Aprakstīšu situāciju, lai varāk cilvekiem ir skaidrs, kas notiek:
1. Gaza ir neatkarīga teritorija, ko Izraela regulāri apšauda ar lielgabaliem un uz kurieni Izraela nelaiž nedz pārtiku, nedz medikamentus, nedz pat būvniecības materiālus. Tur dzīvo vairāk cilvēku nekā Latvijā, 90% no tiem cieš badu, 80% privāto uzņemumu ir iznīcināti bombardēšanās vai iebrukumos.
2. Izraela ir pasludinājusi, ka tā veic Gazas blokādi. NATO nekad šo blokādi nav atzinusi, bet arī neapstrīd, jo tam veto ir uzlikusi ASV.
3. Pat kara blokādes gadījumā nedrīkst apturēt humanitārās palīdzības kravas, saskaņā ar starptautisko likumdošanu.
4. Brīvības flotille devās piegādāt uz Gazu humanitāras kravas – ne uz viena no kuģiem nebija šaujamieroču vai sprāgstvielu. Pat minerālmēslojums bija bez nitrātiem un tātad nespārgstošs. Kugos bija medikamenti, pārtika, slimnīcu aprīkojums, celtniecības materiāli.

+5
-3
Atbildēt

3

    Juris Millers > Juris Millers 05.06.2010. 02.23

    Aha, viņiem piedāvāja – iebrauciet mūsu teritorijā un tad mēs kaut kad izdomāsi, ko no jūsu vestā mēs atļausim ievest Gazā. Un tad arī paši ievedīsim un parādīsim sabiedrībai kādi mēs izpalīdzīgi varoņi.

    Nebūsim naivi – ja flotilla piekristu Izraelas prasībām, tad līdz Gazai praktiski nekas no saziedotā nenonāktu. Ir jau bijuši gadījumi šajā ilgajā blokādē, kad Izraela vienkārsi konfiscēja humanitārās kravas aizbildinoties ar to, ka vis kaut ko sakot ar cementu un beidzot ar ziepēm varētu lietot terorizmā.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > Juris Millers 04.06.2010. 21.33

    Tu kaut kā aizmirsi piezīmēt, ka jebkuru humanitāru kravu , ja tā nesatur aizliegtas vielas vai ieročus, pēc Izraelas kontroles drīkst nogādāt Palestīnā.
    Un vēl to, ka šim kuģim vairākkārtīgi tika piedāvāts iegriezties Izraelas ostā, pakļaut kravu kontrolei, un krava tiktu nogādāta Palestīnā.
    Kāpēc viņi attreicas to darīt, kā tev šķiet?
    Tā ka humanitarās kravas tiek piegādāts, bet, pa lielākai daļai, šo teritoriju uztur un baro pati Izraela.
    Un Ēģipte arī bloķēja Gazas sektoru.
    Par to apšaudi vispār jāsmejas, kā domā, kas būtu jādara Latvijas valdībai, ja no Igaunijas puses uz Valku nemitīgu laistu paštaisītas raķetes?
    Kāpēc Palestīnas austrumu krastā viss attīstas ( kur FADH), IKP pieaudzis gada laikā par 7%, bet Gazas sektorā Hamazs spēja izveidot, ar Irānas un Sīrijas atbalstu, tikai terorisma perēkli?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    fatum_ka > Juris Millers 04.06.2010. 22.23

    > Kāpēc viņi atteicās to darīt, kā tev šķiet?

    “Free Gaza” rīkoja politisku akciju – protestu pret Gazas blokādi, bet kravu nodot Izraēliešiem būtu pretrunā ar akcijas mērķi.

    > šo teritoriju uztur un baro pati Izraela

    Gaza pārtiek no humānās palīdzības, ko ziedo starptautiskā sabiedrība (ANO, ES). Izraēla pat nenodrošina pietiekamu degvielu dīzeļa ģeneratoriem, kas ražo elektrību, nemaz nerunājot par pārtiku.

    Kā izteicās Izraēlas valdības padomnieks Dov Weisglass, blokādes jēga ir uzlikt Gazu uz diētas, bet neļaut tai mirt badā, lai iedzīvotāji nomainītu savu pašpārvaldi. Tāpēc arī pasaulē nesaprot, kāpēc Izraēla uzlikusi kolektīvo sodu (blokādi) Gaziešiem par atsevišķu grupu noziegumiem.

    Nebūsim naivi, šobrīd Gaza ir viens liels geto un Izraēla pamazām kļūst par aparteīda valsti kur melnādaino vietā ir arābi.

    Ja kādam interesē, tad kādreiz (varbūt arī šobrīd) Gazā importēt bija aizliegts tādas lietas kā sveces, sērkociņus, šokolādi, tēju un kafiju nemaz nerunājot par sadzīves tehniku vai būvniecības materiālus, lai cilvēkiem nebūtu jādzīvo teltīs un pussadrupušajās skolās bērniem nebūtu jāmācās trijās maiņās.

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7545636.stm#overview

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu