Visus dialogus izrunāju balsī • IR.lv

Visus dialogus izrunāju balsī

«Cenšos rakstīt literatūru, kas man pašam būtu interesanta kā lasītājam,» atzīst Svens Kuzmins. Foto — Kristaps Kalns
Oskars Vizbulis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 4

Svenu Kuzminu intervē Oskars Vizbulis

Svens Kuzmins ir rakstnieks, žurnāla Rīgas Laiks redaktors un autors. Sarakstījis stāstu krājumu Pilsētas šamaņi (2016), romānu Hohma (2019, nominēts ES Literatūras balvai) un romānu Dizažio (2021; Latvijas Literatūras gada balva prozā, 2022). Darbi izdoti angļu, igauņu, lietuviešu, poļu u. c. valodās. Romāns par Kārli Skalbi Skaistums un nemiers sērijā Es esmu… klajā laists šovasar. 

Mūsdienu latviešu prozā Svens Kuzmins (1985) uzskatāms par retu un spilgtu parādību. Vispirms jau tāpēc, ka apveltīts ar tik dažādiem talantiem un guvis tik papildinošu pieredzi — studējis glezniecību un grafiku Mančestras Metropoles universitātē un Latvijas Mākslas akadēmijā, jau gandrīz 20 gadus ir pašdibinātā etīžu teātra Nerten režisors un aktieris, vairākus gadus arī Latvijas Radio raidījuma Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru līdzveidotājs, raksta un rediģē žurnālam Rīgas Laiks. Darbošanās gan mākslas, gan teātra un preses pasaulē līdzās rakstniecībai neapšaubāmi veidojusi viņa daudzšķautņaino personību un plašo pasaules tvērumu. Abi pēdējie romāni ir uzrakstīti atzīstami prasmīgi un apliecina, ka Kuzminam pa spēkam pamatīgi lielformāta darbi un galēji atšķirīgas tēmas. Viņa prozas grāmatu iznākšanas dinamika un profesionālā izaugsme rada cerību, ka arī turpmāk latviešu literatūrai Svens Kuzmins darīs daudz laba, tajā skaitā dos savu artavu mūsdienīgas prozas valodas un izteiksmes vairošanā. Domuzīme intervēja rakstnieku kādā jūlijā pēcpusdienā Rīgā. 

Šovasar aktuāls ir tavs jaunākais romāns, bet par krāšņo, ironijas un asprātību pilno romānu Dizažio pirms vairāk nekā gada saņēmi Latvijas Literatūras gada balvu. Kur smēlies iedvesmu grāmatā aprakstītajiem sulīgajiem tēliem?
No dzīves jau, no dzīves. Novērojumi. Vēstures tēlus var pasmelties no literatūras un avotiem, kurpretī dzīves tēli savvaļā jānovēro un jādzīvo ar viņiem kopā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu