Stendaps dzīvē un literatūrā • IR.lv

Stendaps dzīvē un literatūrā

Inga Gaile. Jaukumiņš. Dienas Grāmata, 2023.
Ieva Lapiņa, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 4

Sasaucas ar slaveno feminisma retorikas lozungu — «Personiskais ir politisks»

Feminismam mūsdienu Rietumu literatūrā ir daudz seju, un tās var atpazīt dažādos literatūras žanros. Aktualizētās tēmas, aplūkotas dzimumu vienlīdzības kontekstā, ir gandrīz nebeidzamas. Latvijā feministiskais diskurss publiskajā telpā tikai palēnām atrod piemērotu formu un šķiet redzamāk reflektēts vizuālajā, arī skatuves mākslā. Aplūkojot sieviešu autoru darbus, kuros īpaši tematizēta sievietes pasaule, literatūrkritikā biežāk sastopam ērto apzīmējumu «femīnā proza», kas aptuveni signalizē par literārā darba ievirzi. Šāda piesardzība savukārt būtu nevietā, runājot par Ingas Gailes grāmatu Jaukumiņš, ko var nosaukt par spilgtu feministiskās literatūras paraugu.

Jaukumiņš ir balss, kas Sarmu, galveno varoni, mudina nepadoties, mudina prasīt sev to, kas viņai pienākas, — tā grāmatas sākumā (15) autore jau vedina lasītājus tuvāk galvenajam spriedzes avotam, konfliktam starp esošo un vēlamo, skaudro realitāti, ko diktē patriarhālas sabiedrības nerakstītie, bet sievietei saistošie likumi, un to ideālo dzīvi, kādu brīva sieviete vēlētos. 

Sarmu mēs iepazīstam brīdī, kad izmisums ir guvis virsroku un rada gluži fiziskas sāpes. «Tās ir neizturamas. Vakar piedzīvoju īstu disasociāciju» (35), atzīst galvenās varones «es», līdz sievietes ķermenis pats ieslēdz savu izdzīvošanas stratēģiju, izveido anestezējošas dzirdes halucinācijas, kuru laikā Sarmai «tā vai citādi tiek pavēstīts, ka ir citas iespējas, kā iebāzt galvu cepeškrāsnī» (23). Žonglējot ar vulgārismiem un bagātīgu ironijas devu, autore varones neveiklo plosīšanos cenšas vietām padarīt komisku, lai stāstījumam tomēr piešķirtu vieglumu un nedaudz paretinātu blīvumu, kādā samilst jautājums par to, kas pienākas Sarmai jeb sievietei vispār. Psihes glābšanas mehānisms tiek iedarbināts jau vēstījuma sākumā un dialogu formā caurvij visu darbu, Jaukumiņam vietumis no ēteriskas balss personificējoties sievietes tēlā, kura uzdevums ir glābt Sarmu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu