Dzīves jēgas meklējumos • IR.lv

Dzīves jēgas meklējumos

Džeisons Švarcmens (pa kreisi) un Toms Henkss filmas Asteroīdu pilsēta ainā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Vesa Andersona filma Asteroīdu pilsēta — ko iesākt pavisam nesaprotamā pasaulē

Pa tuksnesi traucas vilciens — garais vagonu sastāvs ved ne tikai avokado un automobiļus, bet arī kodolraķeti, kuru instrukcijā piekodināts nedetonēt. Ar šo ainu sākas amerikāņu kinorežisora Vesa Andersona jaunākā spēlfilma Asteroīdu pilsēta (Asteroid City). Tajā līdzās aktieriem «darbojas» arī animēts vilciena minimodelis, kas gandrīz nemanāmi ierakstās pārējā filmas vidē. Savukārt aktieru mizanscēnas atgādina teātra skatuvi, kam sižetā turklāt ir labs skaidrojums. 

Neuzkrītošā dažādu formātu sapludināšana liecina tikai to, ka Vesa Andersona leļļu namiņa estētikā ieturētās filmas balstās uz ģeometriskas precizitātes inscenējumiem, kur viss notiek gluži kā labi pārdomātā spēlē; «rotaļu» objekti var būt gan animācijā iedzīvināmas sīklietas, gan dzīvi cilvēki. 

Asteroīdu pilsētas sižetu, pat labi gribot, būtu grūti atstāstīt — filma pieteikta kā zinātniskās fantastikas romantiskā komēdija 20. gadsimta piecdesmitajos, taču šī līnija ir tikai plāna kārtiņa vēstījuma daudzslāņainajā sīpolā. Raugoties no tēlu un vides konteksta, te ieslēptas dažādas 50. gadu ASV kinoikonas. Sākot no vesterniem (fonā vīd pazīstamās Pieminekļu ielejas klinšu replikas, un kadrā šad tad parādās pa kādam kovbojam), tālāk atgādinājums par krimināldrāmu (ik pa laikam nokauc divu mašīnu pakaļdzīšanās), un beidzot ar Holivudas — dzīves un ekrāna — drāmu postošo vientulību. Ainā ar filmas lielāko intrigu parādās arī «sveiciens» zinātniskās fantastikas žanram un ASV apsēstībai ar sazvērestībām.

Ierašanās

Stāsta varoņi, kas ierodas filmas nosaukumā minētajā pilsētelē, sev līdzi nes kādas ilgas vai bailes. Kara fotogrāfs un četru bērnu tēvs Ogijs Stīnbeks (Džeisons Švarcmens) ir piedzīvojis smagu zaudējumu, aktrise Midža Kempbela (Skārleta Johansone) ir nedaudz saaugusi ar eksistenciāli traģisko lomu, kurai šobrīd gatavojas. Viņu ceļi sastopas, kad abi tuksnešainajā pilsētiņā ierodas, lai savus bērnus pavadītu uz kādu zinātnisku konferenci jaunajiem izgudrotājiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu