Marija Kuzņecova, jaunā šaha zvaigzne • IR.lv

Marija Kuzņecova, jaunā šaha zvaigzne

Sarunu festivālu Lampa Marija apmeklēja pirmoreiz, un visvairāk viņai patika iespēja spēlēt Brain Games spēles. Tāpat kā šahs, tās dod prieku un padara dzīvi interesantu, viņa saka. Foto — Alise Zita Zeidaka
Alise Zita Zeidaka

Kamēr pagājušajā sestdienā festivālā Lampa Cēsis zumēja kā bišu strops, festivāla teritorijā bija kāda neliela nojume, kurā valdīja pilnīgs klusums un pulcējās bariņš cilvēku. Te šaha spēlē varēja mēroties spēkos ar bērniem — trīs Rīgas Šaha skolas audzēkņiem. Starp viņiem bija arī 13 gadus vecā Marija Kuzņecova.

Kad atrodam soliņu nostāk, lai aprunātos, Marija aizvadījusi pirmo no divām stundu ilgajām maiņām, kuru laikā jaunais šahists vienlaikus spēlē ar trim dažādiem pretiniekiem. «Pagaidām neviens mani nav uzvarējis,» viņa, mazliet kautrīgi smaidot, saka. Tiek spēlēta šaha ātrspēle jeb blics, turklāt tas notiek pie trim galdiem vienlaikus, tāpēc Marijai jau nojucis skaits, cik spēles ir aizvadītas. «Prieks, ka tik daudz cilvēku grib un māk spēlēt šahu. Bija dažas spēles, kurās vajadzēja bišķiņ padomāt, bet kopumā — diezgan viegli,» atzīstas meitene.

Ar šahu viņa nodarbojas septiņus gadus. Kad sāka mācīties pirmajā klasē, tētis internetā pamanīja, ka netālu no dzīvesvietas ir šaha pulciņš. Tobrīd ģimenē neviens nebija ar to saistīts. Spēle Mariju uzreiz aizrāva. «Iepatikās tieši kombinācijas, taktika. Var sanākt ļoti skaista figūru ģeometrija.» Apmēram pēc gada viņa sāka apmeklēt Rīgas Šaha skolu. Sākumā tētis, iemācījies gājienus, centās turēt meitai līdzi, taču nu jau sen viņam nav nekādu izredžu uzvarēt, palepojas Marija.

Nereti viņa turnīros izgriež pogas arī citiem šaha spēlētājiem. Piemēram, maija nogalē notikušajā Baltic Way Viļņā Marija bija labākā starp meitenēm U14 grupā. Uzvarētājus apbalvoja šaha leģenda Garijs Kasparovs, viens no Marijas elkiem. «Viņš man pasniedza balvu jau trešo reizi — arī pagājušogad un aizpagājušogad.» Dažādos turnīros gan Latvijā, gan ārzemēs Marija piedalās gandrīz vai katru nedēļas nogali, sacenzdamās ne tikai ar vienaudžiem, bet arī ar pieaugušajiem. Reiz pieaugušo klasiskās šaha spēles turnīrā viņa starp sievietēm palikusi 6. vietā, bet pērn — starp visu vecumu spēlētājiem blica čempionātā bija labākā no dāmām. Sacensties viņai patīk tik ļoti, ka astoņu gadu vecumā turnīrā Spānijā meitene spēlēja, par spīti drudzim. «Bija augsta temperatūra, bet ļoti gribēju piedalīties. Beigās biju 7. vietā no visas pasaules meitenēm savā grupā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu