Pašiņš ar tīģeri. Aizkulises • IR.lv

Pašiņš ar tīģeri. Aizkulises

Seriālā Tīģeru karalis galvenais tēls ir Džo Maldonado-Pasidžs jeb Eksotiskais Džo, kurš vadīja nežēlīgu «zoodārzu» Amerikas vidienē. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Jaunais Netflix seriāls Tiger King radījis sensāciju visā pasaulē

Koferos ieslēpti tīģerēni, kurus piegādā eksotiskai izklaidei viesnīcu numuriņos. Poligāmija. Izjādes uz ziloņa, mutes ar metamfetamīna izpūdētiem zobiem un neizmērojami lieli ego — tā ir tikai spicīte no neprāta, kas redzams Ērika Gūdes un Rebekas Šeiklinas dokumentālajā miniseriālā Tīģeru karalis: Slepkavība, haoss, neprāts (Tiger King: Murder, Mayhem and Madness). Septiņas sērijas garajā darbā aptvertais notikumu un ar sevi pārņemto personāžu kokteilis ir kā spraiga delīrija halucinācija, kas apelē pie skatītāja ziņkāres, bet reizē arī uzjundī šaubas par seriāla veidotāju ētiku.

Antropocentrisms

Šis pašlaik mežonīgi populārais kinodarbs ir izaudzis no intereses par eksotisko dzīvnieku turēšanu nebrīvē, taču tā fokuss filmēšanas gaitā ir nedaudz mainījies. Par centrālo tēmu kļuvuši lielo kaķu audzētāji un pavairotāji. Stāsta mugurkaulu veido Džo Maldonado-Pasidža jeb Eksotiskā Džo personība, notikumi viņam piederošajā «zoodārzā» Amerikas vidienē, Oklahomas štatā un aklais naids pret Floridā dzīvojošu dzīvnieku tiesību aizstāvi Kerolu Baskinu. 

No visas tīģeru audzētāju kompānijas Eksotiskais Džo ne tuvu nav vienīgais ar megalomāniju sirgstošais, kas savu uzņēmumu vada ar sektas līderim līdzīgu autoritārismu. Viņa dzīvesgājumā ir arī daudz traģisma, kas no režisoru puses izpelnījies pat kripatu līdzjūtības. Taču Eksotiskā Džo un citu uz likuma robežas balansējošo afēristu darbošanās — galvenokārt eksotisku dzīvnieku pakļaušana — nav mūsdienu fenomens. Kopš senajām civilizācijām tā ir varas izrādīšana: Senajā Romā rīkotās savvaļas dzīvnieku medības un slaktiņi (venationes) bija ne tikai izklaide, bet arī instruments, lai iegūtu politisku popularitāti. Kaut arī mūsdienās trofeju medniecība un dzīvnieku cīņas nav izmirušas, šķēpus lielākoties nomainījuši pašiņu puļķi, bet agresīvas pārākuma izrādīšanas vietā tagad ir akla vēlme mīļi ņurcīt no mātes pāragri atrautu tīģerēnu, lai tiktu pie «ideālas» bildes, ko ievietot savā sociālo mediju profilā. 

Margināļu galerija

Kapitālisma rūdītie un alkatīgie Tīģeru karaļa varoņi šo narcistisko sabiedrības vēlmi uz pilnu klapi izmanto savā labā, nebrīvē pavairojot savvaļas dzīvniekus pārdošanai. Visticamāk, viņi nenojauš, ka dokumentālajā seriālā ir kļuvuši par tādiem pašiem apskates un ziņkāres objektiem kā pašu audzētie zvēri. Līdzīgi kā savulaik selfiji ar tīģeriem un citiem savvaļas dzīvniekiem, patlaban interneta telpu ir pārpludinājuši satīriski fotoattēli, kuros cilvēki, pārģērbušies par seriāla varoņiem, inscenē Tīģeru karaļa ainas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu