Spiegs mūsu kabatās? • IR.lv

Spiegs mūsu kabatās?

Pauls Raudseps

Huawei tehnoloģiju izmantošana daudzviet izraisa bažas par nacionālo drošību

Esam jau pieraduši, ka Google, Facebook un citi uzņēmumi par mums vāc privātās informācijas gūzmu, lai aizvien efektīvāk reklāmdevējiem pārdotu pieeju mūsu acīm un prātiem. Ir jāsadzīvo ar risku, ka uzņēmumiem nodotajiem privātajiem datiem var piekļūt hakeri, kuri var publiskot e-pastus vai pārdot zagļiem kredītkaršu numurus. Pirms vairākiem gadiem pasaules mediji nerimās stāstīt par Krievijā patvērumu radušā Eduarda Snoudena atklājumiem, kā ASV elektroniskās spiegošanas aģentūra NSA vāc datus internetā. Savukārt pērn Lietuvas drošības dienesti brīdināja, ka Baltijas valstīs ienākušā Yandex taksometru servisa dati var nonākt Krievijas izlūkdienestu rokās, un tā paša iemesla dēļ Eiropas Parlaments pieņēma aicinājumu neizmantot Kaspersky Lab veidotās antivīrusa programmas.

Tagad pienākusi kārta Ķīnas IT industrijas flagmanim Huawei. Februāra beigās ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo brīdināja, ka ASV nebūs gatavas veidot partnerattiecības vai dalīties ar informāciju ar valstīm, kas izmanto Huawei tehnoloģijas, jo tas varētu radīt riskus Amerikas drošībai.

Šobrīd Rīgas ielās daudzviet redzamas Huawei reklāmas, un ne vienam vien lasītājam kabatā vai somiņā būs ķīniešu uzņēmuma ražots mobilais telefons. Kas ir šis ražotājs, un vai ir pamats satraukumam?

Huawei 1987. gadā Šeņdžeņā dibināja bijušais Ķīnas militāro spēku virsnieks un Komunistiskās partijas biedrs Žeņs Dženfejs, lai tirgotu blakus esošajā Honkongā ražotu telekomunikāciju aparatūru «lielajā Ķīnā», kur bija sākušās ekonomiskās reformas. Drīz vien kompānija pati sāka ražot telefonu centrāles, kuru dizainu noskatīja no Rietumos iepirktajiem modeļiem, un 90. gados attīstīja ciešas saites ar Ķīnas valdību un militārajiem spēkiem. Jau kopš pirmsākumiem Huawei ieguldījusi lielus resursus pētniecībā un attīstībā — šajā jomā nodarbināta gandrīz puse no uzņēmuma 170 000 darbinieku, un pēc 2000. gada tā aizvien agresīvāk sāka ieiet ārzemju tirgos un piegādāt aparatūru vismodernākajiem telekomunikāciju tīkliem. British Telecom, Vodafone, TeliaSonera un arī Lattelecom ir tikai dažas no pasaules telekomunikāciju firmām, kuras slēgušas līgumus ar Huawei, kas tagad ir lielākais telekomunikāciju tehnoloģiju piegādātājs pasaulē, apsteidzot Zviedrijas Ericsson. Šobrīd tā ir arī starp līderiem 5G attīstībā, kas kļūs par jauno mobilo tehnoloģiju standartu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu