Judins oligarhu lietā ierauga lietas, kas paslīdējušas garām KNAB • IR.lv

Judins oligarhu lietā ierauga lietas, kas paslīdējušas garām KNAB

40
Parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (no kreisās), komisijas sekretārs Mārtiņš Šics un komisijas loceklis Andrejs Judins piedalās "oligarhu sarunu" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē Saeimā. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Oligahu lietas Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis deputāts Andrejs Judins (Par) kopš komisijas izveides  Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) lasījis oligarhu lietas slepenos materiālus un klausījies audiosarunas, kuras  krimināllietā nepievienoja. Tāpēc viņš komisijā ticis vistālāk, iepazīstoties ar oligarhu lietas materiāliem. Operatīvajā lietā deputāts ieraudzījis ko tādu, kas paslīdējis garām KNAB darbiniekiem, svētdien ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Lasot materiālus, Judins saskatījis nozieguma pazīmes un pamatu kriminālprocesa ierosināšanai, taču viņš neredz, ka šis cilvēks būtu saukts pie atbildības. “Es nevaru stāstīt detaļas, bet es redzu, ka uz viena dokumenta pamata bija jābūt kriminālprocesam, bet es neredzu, ka šis cilvēks ir saukts pie atbildības, jo saskatāmas nozieguma pazīmes. Es to atklāju, strādājot, pētot operatīvo lietu,” raidījumā saka Judins.

Viņš arī nolēmis aicināt KNAB sākt kriminālprocesu, bet pirms tam komisijas vārdā vēlējās noskaidrot, vai Valsts prezidenta paspārnē strādājošais Ordeņa kapituls, pirms pasniegt vārdā neminētajai personai ordeni, ir ievācis informāciju, vai tā ir valsts augstākā apbalvojuma cienīga.

Te sākās aizķeršanās. Kā vēsta raidījums, tādu vēstuli komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) nosūtīt nevar, jo Judins  Sudrabai nedrīkst stāstīt, ko uzzinājis, lasot lietas metariālus. Sudrabai vienīgajai no parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātiem joprojām nav pielaides valsts noslēpumam.

Vasaras vidū sākot darbu, visi parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti, kuriem vēl nebija pielaide valsts noslēpumam, uzrakstīja pieteikumu, ka tādu vēlas saņemt. Nu jau ilgāku laiku visi deputāti var doties uz KNAB un lasīt valsts noslēpumu saturošos materiālus oligarhu lietā, izņemot komisijas vadītāju Sudrabu.

Palikuši tikai divi mēneši līdz oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības beigām. Pusgada laikā deputāti apņēmās noskaidrot, cik kvalitatīvs bijis tiesībsargu izmeklēšanas darbs un vai notikusi valsts sagrābšana. Aizliegums apspriest valsts noslēpumu saturošu informāciju var kļūt par svarīgu šķērsli komisijai, kas apņēmusies gala ziņojumā sniegt viedokli, cik kvalitatīvi KNAB izmeklējis oligarhu lietu un kā mainīt likumus, lai nepieļautu valsts nozagšanu.

Judins par Sudrabai neesošo pielaidi valsts noslēpumam saka: “Ja cilvēkam nav pielaides, viņš to [ko es] neredz. Sanāk, ka tas paliks mans privātais secinājums. Tas nozīmē, mēs nevaram komisijā par to runāt.”

Pati Sudraba nesaredz problēmu tajā, ka viņai joprojām nav pielaides valsts noslēpumam. Viņa uzskata, ka tāpat var vadīt komisijas darbu un sēdes. Uz žurnālistu jautājumu, ka komisijas kolēģi nav tiesīgi ar viņu apspriest operatīvās lietas materiālus, Sudraba atbild, ka tas netraucē nevienam pašam strādāt ar šiem materiāliem.

Nekā personīga arī atgādina, ka Sudraba portālam TVNET vasarā apliecināja – viņa pametīs komisiju, ja nesaņems speciālo atļauju. Tagad raidījumā viņa teic, ka “neredz pamatu, kāpēc lai šādu pielaidi es nesaņemtu, ja es vienmēr esmu ar tādu strādājusi un neko tādu savā darbībā neesmu izdarījusi, kas būtu par pamatu, lai man nebūtu iespēja saņemt šādu pielaidi”.

KNAB ir pabeidzis dienesta pārbaudi par oligarhu sarunu nokļūšanu publiskajā telpā. Konkrēti darbinieku vārdi, kuriem par to būtu  jāatbild, nav noskaidroti.

 

Komentāri (40)

Antons 20.11.2017. 17.08

“paslīdējušas garām” – jāsmejas, ņemot vērā, par ko pārvērties KNAB, pilnībā saprotams, kāpēc “paslīdejušas”.
No otras puses – un kuram tas intersē, izņemot to mazākumu, kuram tiešām nav vienaldzīgs tas, kas notiek Latvijā.
Vairākums balso par Sudrabu, par SC, par ZZS “tuvāko ideoloģisko parteneri” NA ( pats NA fīrers Dzintars to teica), un tiem tādi vārdi kā politiskā ētika vispār sveši.
Tie absolūti nesajēdz sakarību starp politisko korupciju un savu maciņu biezumu un dzīves līmeni, tiem galvenais – nu lai zog, kad tikai mums arī ko atmet, vai tie nacionālie saukļi, kuru aizsegā korumpējas NA un SC ( cits “par krieviem”, cits “par latviešiem”, bet, reāli ne ar ko neatšķiras.
Latvijas tauta ir politiski absolūti infantīla, un to politiķi izmanto, lai to tautu, īstenībā, apzagtu (“valsts nozagšana” notiek kopš neakarības atjaunošanas), un gudrāka nekļūst.

+5
-2
Atbildēt

2

    basta > Antons 21.11.2017. 01.06

    “par ZZS “tuvāko ideoloģisko parteneri” NA”
    ————-
    Piedāvā, dzēris 49, ko labāku, tikai ne Vienotības prokremliskos fekāliju stumdītājus un ne SC fašistus – neostaļinistus!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars B. > Antons 20.11.2017. 18.33

    Nav tik traki, tik infantīli latvieši nemaz nav. Tad jau nebūtu tik daudzi politiķi nonākuši politiskā miskastē. Piemēram Šķēle, Šlesers, Godmanis, Kalvītis – nav vairs muļķu, kas par viņiem balsotu. Tas pats pēc slikta darba komisijās būs ar Kaimiņu, Sudrabu, Šicu. Un rindā uz miskasti stāv ZZS – viņi nepārprotami ir saistīti ar OIK, ļoti ticams, ka uz to nosvils.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    basta > Aivars B. 21.11.2017. 01.03

    Uz OIK nosvils čekistu piesmietais morālais kroplis, Dombrovskis un viņa paģeļņiki: Kampars, Pavļuts un Ašerādens. Atkārtoju jau kuro reizi, ka par noziegumiem pret valsti ir jābūt nāvessodam, lai tādi izdzimteņi, pamatīgi apdomātu, pirms rauties pie varas.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    zanE. > basta 21.11.2017. 21.06

    +1
    -2
    Atbildēt

    3

    basta > zanE 21.11.2017. 23.58

    Protams, jaunas atļaujas tika dalītas čekistu publiski piesmietā morālā kropļa, Dombrovska laikā un tās masveidā saņēma čekas kuratoru norādītās personas, jakobi, elektroenerģijas ražošanai koģenerācijas režīmā, kas, protams netika ievērots. Pietiek jau valstij nodarīto tikai ar vienu TECII 2. kārtu, lai tūkstoti tādu izdzimteņu aizlaistu biogāzē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > zanE 21.11.2017. 21.22

    zanE,kur šajā shēmā ir OIK no gāzes ražotajai elektrībai TEC-2 ?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > zanE 21.11.2017. 21.15

    Viņš netēlo, viņš tāds ir.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Eduards Menckops 21.11.2017. 14.15

Ja jau bez pielaides turpina vadīt komisiju, tad tas nozimē tikai vienu, Sudrabas k-dze pilda oligarhu uzdevumu, bremzēt un novest pie nulles rezultāta visu komisijas darbību.

+3
0
Atbildēt

1

    basta > Eduards Menckops 21.11.2017. 14.28

    Lai JaunāKP nākamā Saeimā iegūtu maksimāli daudz vietas un tai izdotos izveidot koaļīciju ar SC, čekai noder viss. Velkot garumā t.s. izmeklēšanas komisijas darbu, kas, loģiski, nebeigsies ne ar ko, tiek uzturēta silta “Rīdzenes sarunu” zupa, lai domātnespējīgākie reņģēdāji par šo pasūtījumu no Lubjankas Dzeržinska laukumā, līdz pat Saeimas vēlēšanām neaizmirst.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

Aivars B. 20.11.2017. 18.25

Ja Sudraba to pielaidi nedabūs, tad komisijas darbu diez vai varēs atzīt par izdarītu. Domāju, ka būs juridisks pamatojums dibināt jaunu komisiju, citā sastāvā, un skatīt šo lietu vēlreiz. Ceru, ka Sudraba, Pimenovs, Šics, Mežulis tur vairs nebūs, nav pelnījuši.
Bet par to kriminālpārkāpumu, ko Judins atklājis lietas materiālos, viņam vajadzētu rakstīt iesniegumu prokuratūrai.

+4
-1
Atbildēt

1

    edge_indran > Aivars B. 20.11.2017. 21.24

    Viss būs – jauna komisija, izmeklēšana un pārbauda, kā arī iesniegums – , bet tas nākamajās dermokrātjas šova sērijās. Pašlaik jāuztur intriga, saskaņā ar šova scenāriju. Gaidiet pilsonīši, turpiniet sekot notikumu attīstības gaitai!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu