Džezs! • IR.lv

Džezs!

3
Ģitārists Matīss Čudars: «Mūzikas virsuzdevums ir vairot mīlestību. Mūzika ir dalīšanās mīlestībā.»
Ieva Alberte

Četri jaunie talanti, kuri skolojušies Amsterdamā un Dānijā, šovasar dzirdami koncertos Latvijā

Tik labi Latvijas džezam nav gājis nekad. Jaunā izpildītāju un komponistu paaudze ir spēcīga: dziedātāja Arta Jēkabsone nupat uzvarējusi Montrē džeza vokālistu konkursā Šveicē un studē Ņujorkā; Bērklija koledžā mācās visi četri Coolmans Report mūziķi. Vairāki latvieši nesen ieguvuši džeza izglītību Amsterdamā un Kopenhāgenā: Kārlis, Matīss, Rūdolfs un Ivars. Puiši lielākoties dzīvo un strādā ārzemēs, taču vasarās uzspēlē arī mājās. Nupat ierakstījuši Shipsea mūziku, ko augusta sākumā varēs dzirdēt Valmieras vasaras teātra festivālā izrādē Tālavas taurētājs. Viņi ne tikai spēlē, bet arī komponē. Ar Šipsī pirms diviem gadiem izveidojās tik silta sadarbība, ka divas nedēļas nozuda mežiņā radīt mūziku. To savulaik varēja dzirdēt festivālā Piens. «Es piedzīvoju cita veida muzikālu piedzimšanu,» saka Šipsī.

Tālis Gžibovskis, Saulkrasti Jazz rīkotājs, arī slavē puišus: «Profesionāļi, personības. Lai džezā būtu pieprasīts, jābūt talantīgam, izturīgam, veiksmīgam un jāiegulda milzu darbs.» Liela nozīme esot tam, ka muzikālu pieredzi viņi guvuši Eiropā. «Vienā vidē, gribot negribot, dari to, kas tajā pieņemts. Nomainot to, rodas jauna pieredze.»

Latvija kā Madona

Kārlis Auziņš (28) runā maz. Ar cietu sejas izteiksmi festivālā Positivus spēlēja saksofona solo kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Kārlis aizvietoja saksofonistu Gintu Pabērzu. Kārļa mājvieta patlaban ir Kopenhāgena, un tur līdzās citiem sastāviem un grupām viņam ir savs kvartets, ar ko izdevis debijas ierakstu. Tas nopērkams iTunes. Auziņa kvartetā spēlē dānis, zviedrs un polis, kuri arī dzīvo Kopenhāgenā. Kārlis spēlē saksofonu, kas izgatavots 1965. gadā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu