Gandrīz dzelzsvīrs • IR.lv

Gandrīz dzelzsvīrs

4
Gudrā kāja C-Leg no parastās protēzes atšķiras ar to, ka tās ceļgalā ir dators, kas saprot cilvēku un pieskaņojas solim. «Kad eju lēnām, kāja to saprot un piemērojas lēnam tempam. Kad paātrinos, piemēram, steidzos uz transportu, tad arī kāja pielāgojas,» skaidro Aleksandrs.
Zane Mače

Spēriens pa pakaļu – tā grafikas dizainers Aleksandrs Kaļičavs sauc pirms gada notikušo avāriju, kas viņam atņēma kāju. Traģēdija vīru nav iedzinusi depresijā, tieši otrādi – viņš sapratis, kam dzīvē ir vērts tērēt laiku. Viņa ģimenē gaidāms trešais mazulis

Aleksandrs ar metāla kāju trīz reizes piesit pie zemes. Kājas «smadzenes» pārslēdzas velobraukšanas režīmā. Tad piesit četras reizes – kāja saprot, ka būs jāspēlē golfs. Pērn jūlijā Rīgā, Baložu un Kalnciema ielas krustojumā, 33 gadus veco Aleksandru Kaļičavu uz velosipēda notrieca trolejbuss. Gadu pēc avārijas, kad tiekamies pie Saules akmens, kur puisis strādā, viņš man demonstrē jauno, moderno metāla ekstremitāti jeb C-Leg. Lai pie tās tiktu, Aleksandrs, vēl guļot slimnīcā, sāka rakstīt blogu Extreme.lv. Stāstīja par notikušo un saviem nākotnes plāniem, lūdzot sabiedrību ziedot nepieciešamos 46 tūkstošus eiro, lai atkal staigātu. 

Gudrā kāja no parastās protēzes atšķiras ar to, ka tās ceļgalā ir dators, kas saprot cilvēku un pieskaņojas viņa solim. «Kad eju lēnām, kāja to saprot un piemērojas lēnam tempam. Kad paātrinos, piemēram, steidzos uz transportu, tad arī kāja pielāgojas,» skaidro Aleksandrs. Šī ierīce vīrietim ir nesen, pirmo gadu pēc avārijas viņš lietojis parasto, mehānisko kājas protēzi. Tā nav tik gudra, un nēsātājam pašam ar atslēgu jāpārslēdz vajadzīgajā režīmā. 

Dienā, kad esam satikušies, Aleksandrs kāju iestatījis trijos režīmos – parastajā, kas domāts iešanai, velobraukšanas režīmā un tādā, ar kuru var spēlēt golfu. Lai režīmu mainītu, ir pults, taču to var darīt arī ar piesitieniem. Kāpēc izvēlējies režīmu golfa spēlei? Aleksandrs smejas. Šādā režīmā protēze ir pielāgota statiskai slodzei, viņš paskaidro. Kāju var pielāgot arī tenisa spēlei un citām aktivitātēm. Peldēt gan nevar, tur vajadzīga cita protēze. «Taču tas ir figņa. Galvenie režīmi ir iešanai un braukšanai ar velo, lai kāja dabiski un brīvi kustētos,» Aleksandrs uzskaita to, kas viņam svarīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu