Karšu izdevniecība "Jāņa sēta" laiž klajā Latvijas ģeogrāfijas atlanta jaunu izdevumu • IR.lv

Karšu izdevniecība “Jāņa sēta” laiž klajā Latvijas ģeogrāfijas atlanta jaunu izdevumu

28
Grāmatas vāks.

Atlantā iekļautas kartes gan par izmaiņām iedzīvotāju etniskajā sastāvā, gan par latviešu valodas izplatību

Karšu izdevniecība “Jāņa sēta” laidusi klajā jaunu Latvijas ģeogrāfijas atlanta izdevumu, informēja izdevniecības pārstāvis Jānis Turlajs.

Jaunais atlanta izdevums ir pilnīgākais tematisko karšu krājums par Latviju un domāts lietošanai gan plaša profila speciālistiem, gan cilvēkiem, kas interesējas par Latvijas ģeogrāfiju, iedzīvotājiem un tautsaimniecību.

70 atlanta kartēs, kas ilustrētas ar vairāk nekā 200 attēliem un diagrammām, aplūkotas visdažādākās tēmas – sākot no ģeoloģijas, reljefa, klimata un augsnēm un beidzot ar demogrāfiskajiem procesiem, kas pēdējā laikā kļuvuši īpaši aktuāli. Atlantā iekļautas kartes gan par izmaiņām iedzīvotāju etniskajā sastāvā, gan par latviešu valodas izplatību, migrācijas procesiem un pārmaiņām dzimuma un vecuma struktūrā.

Tautsaimniecībai veltītajās kartēs atbilstoši jaunākajai informācijai kartēta kā rūpniecība un lauksaimniecība, tā arī transports un ārējā tirdzniecība, bet pašvaldības kartētas pēc nodokļu ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju un darba samaksas līmeņa.

Kā norāda Turlajs, studējot atlantu, var uzzināt daudzus interesantus, dažreiz pat pārsteidzošus faktus. Piemēram, iedzīvotāju skaita ziņā otrā lielākā Latvijas pilsēta Daugavpils pēc latviešu valodā runājošo skaita ir tikai 17.vietā, bet iedzīvotāju skaita ziņā piektā vietā esošā Jūrmala pēc pamatbudžeta nodokļu ieņēmumiem ir otrā bagātākā pašvaldība aiz Rīgas.

Tāpat infografikas ļauj secināt, ka graudus Latvijā ievāc vairāk nekā jebkad agrāk, bet liellopu ganāmpulks kopš padomju laikiem ir samazinājies vairāk nekā trīs reizes, vidējam piena izslaukumam no govs tajā pašā laikā dubultojoties. Savukārt Rīgas sasniedzamības karte rāda, ka no reģionālajiem attīstības centriem visātrāk – 40 minūtēs – Rīgā iespējams nokļūt no Ogres, bet visilgākais laiks ceļā jāpavada no Ludzas, kas aizņem 3 stundas un 45 minūtes.

Klimata eksperti pamanīs pārmaiņas klimatisko ekstrēmu sarakstā. Pērn visu laiku visaugstākā temperatūra tika reģistrēta Ventspilī, tādējādi pārsniedzot 71 gadu seno Daugavpilī reģistrēto maksimumu.

Atlanta karšu uzskatāmība ļaus izprast sarežģītus Latvijā notiekošus procesus arī nespeciālistam, bet tajā atrodamais faktoloģiskais materiāls neliks vilties pat zinošākajiem nozaru ekspertiem.

Komentāri (28)

Guntis Šmidchens 27.08.2015. 02.44

Interesanti, kā etniskā sastāva grafikos parādās starpetnisko laulību bērni?

0
0
Atbildēt

1

    Austras koks > Guntis Šmidchens 27.08.2015. 06.06

    Parādās tā, kā nodefinējuši vecāki piedzimstot vai tautas skaitīšanā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu