Kā tūristam no tūrista aizmukt • IR.lv

Kā tūristam no tūrista aizmukt

3
Blakus Kuršu kāpas lielākajam ciemam Nidai atrodas arī viens no lielākajiem šejienes dabas brīnumiem — 50 m augstā Pārnidas kāpa (Parnidžio kopa). Tā nemitīgi pārvietojas un jau divas reizes likusi Nidai mainīt atrašanās vietu. Pēc simt gadiem Nidas varbūt vairs nebūs, bet neuzvaramā kāpa tūristus vilinās joprojām.

Šovasar Ir piedāvā ekspedīciju stāstus, kuru autors Mārtiņš Ķibilds aicina doties vasarīgos klejojumos tepat Rīgā, Latvijā vai tuvējās kaimiņvalstīs. «Kad biju mazs, vecākiem bija savdabīgs brīvā laika pavadīšanas veids – iesēsties kādā Rīgas sabiedriskā transporta maršrutā un izlūkot, kas atrodas galapunktā. Man nepatika, tomēr pielipa. Tagad ķeru kaifu no šķietami bezmērķīgiem klejojumiem,» saka Mārtiņš, kurš no septembra LTV1 veidos arī arhitektūras un dzīvesvides raidījumu Adreses

Lietuva ir lielāka par Latviju, tomēr pietiekami maza, lai vienā ceļojumā varētu aptvert abus valsts galus un izgaršot pilnīgi atšķirīgu arhitektūru un dzīvesvidi. Šīsvasaras iespaidu kokteiļa recepte – senais Prūsijas Kuršu kāpas zvejniekciems Nida un Lietuvas «otrā galvaspilsēta» Kauņa. Tūkstotis iedzīvotāju pret 300 tūkstošiem.

Tiem, kas Kuršu kāpu vēl nepazīst, vārds «kāpa» būs maldinošs. Tā nav kāpa, bet kāpām noklāta pussala – šaura, 100 km gara zemes strēle, kā gigantisks sēklis virs ūdens. Puse strēles pieder Krievijas Kaļiņingradas apgabalam, puse – Lietuvai. Ar sauszemi tā savienojas Krievijas teritorijā, bet no Lietuvas pāri var tikt tikai pa ūdeni – ar prāmi no Klaipēdas. Strēles augšējā galā tās attālums no Lietuvas krasta ir vismazākais – tikai 400 metru. Tālāk uz leju tas pieaug, un platākajā vietā savdabīgā «iekšējā jūra» jeb lagūna ir vairākus desmitus kilometru plata. 

Savukārt Kuršu kāpa ir tik šaura (vietām tikai 400 m), ka no augstākiem tās smilšu pauguriem redz abas «jūras» un pāriet no krasta uz krastu var dažās minūtēs. Ja meklējat brīvdienu apmešanās vietu un sludinājumā teikts, ka «līdz jūrai tikai piecas minūtes», jums mēģina kaut ko iesmērēt. Gandrīz no visām Nidas mājām līdz jūrai ir mazāk par piecām minūtēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu