Īstenības dramatisms • IR.lv

Īstenības dramatisms

1
Kadrs no filmas Čaks Noriss pret komunismu.
Kristīne Simsone

Stāsti, kas saviļņo – tuvojas Baltijas jūras dokumentālo filmu forums 

Rīgas izslavēto «kinorudeni» nākamnedēļ, kā allaž, aizsāk Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Šā gada programmas Būt vai būt «rāmī» ir deviņi kinodarbi, kas ir aktuāli gan starptautisko kinofestivālu vidē, gan sabiedrībā izskanējušo viedokļu apmaiņu un sadursmju kontekstā. Jau 19.reizi norisošais forums filmas izrādīs Rīgā (kinoteātrī KSuns) un reģionos. Lūk, spilgtākie programmas akcenti.

Čaks Noriss pret komunismu / Chuck Norris vs Communism (2014). Rež. Ilinka Kelugerjanu 

Puse blokmājas kāpņutelpas satūcījusies sērkociņkārbas izmēra dzīvoklī pie milzu krāsu televizora. Viņu neskaitāmas reizes pārkopētās videokasetes kvalitāte vairāk atgādina eksperimentālā kino plūdenās formas, nevis bojeviku ar Čaku Norisu. Toties intriga – visi lūkojas ekrānā pavērtām mutēm! Šī ir aina gan no rumāņu režisores Ilinkas Kelugerjanu filmas, gan 80.gadu Rumānijas ikdienas, kad Nikolajes Čaušesku diktatūra sāka pamazām irt. Kelugerjanu ir izveidojusi smieklīgu dokumentālo «trilleri» par «imperiālisma» filmu nelegālo ievešanu Rumānijā un tā laika televīzijas darbinieci, tagad kinokritiķi Irinu Nistori, kas dublēja šīs filmas, sākot ar Pēdējo tango Parīzē un beidzot ar minēto Norisu. Ieskats nelegālajā rūpalā ir uzprišināts ar dzīvīgām intervijām – ekstrēmā informācijas vakuumā turētajiem ļaudīm, arī drošības dienesta darbiniekiem, kuri uz filmu seansiem pievēra acis. 

Seansi kinoteātrī KSuns 5.09. plkst.17, 6.09. plkst.21.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu