Daugavpils «fiškas» • IR.lv

Daugavpils «fiškas»

1
Ja Daugavpili sanāk apmeklēt kopā ar padomju laikus nepieredzējušiem bērniem, jāapbruņojas ar politkorektu pacietību izskaidrot, kāpēc te ielās tikpat kā nedzird latviešu valodu un vienīgie muzikanti uz centrālās gājēju Rīgas ielas ir divi akordeonisti, kas rauj vaļā Katjušu un kara laika valšus.

Šovasar Ir piedāvā ekspedīciju stāstus, kuru autors Mārtiņš Ķibilds aicina doties vasarīgos klejojumos Rīgā, Latvijā vai tuvējās kaimiņvalstīs. «Kad biju mazs, vecākiem bija savdabīgs brīvā laika pavadīšanas veids – iesēsties kādā Rīgas sabiedriskā transporta maršrutā un izlūkot, kas atrodas galapunktā. Man nepatika, tomēr pielipa. Tagad ķeru kaifu no šķietami bezmērķīgiem klejojumiem,» saka Mārtiņš, kurš no septembra LTV1 veidos arī arhitektūras un dzīvesvides raidījumu Adreses

Piedodiet, Daugavpils patrioti, bet man Latvijas otrā lielākā pilsēta nešķiet diez ko skaista. Iemesls ir tas pats, kas izkropļojis daudzas Latvijas pērles – kara postījumi un tam sekojošā padomju barbariskā attieksme pret vēsturi. Liela daļa Daugavpils ir aizbūvēta ar Staļina baroka un vēlāku periodu stila ēkām – masīviem, neizteiksmīgiem klučiem, bez pietātes pret palikušo seno apbūvi. Taisnības labad gan jāteic, ka arī ulmaņlaikā tapušais Vienības nams pilsētas centrā ar toleranci pret apkārtni neizceļas – tāds pats pelēks monstrs ar pseidovēsturiskām kolonnām, tikai sirpju un āmuru vietā dekorēts ar jumīšiem un auseklīšiem. Vadoņiem, vienalga, vai tie bērnus cienā ar bombongām vai mērdē badā, arhitektūras gaume vienmēr bijusi līdzīga.

Arī mūslaiku kapitālisms Daugavpili nav žēlojis – centrālajā laukumā abpus Sv.Pētera katedrālei uzbliezti divi bleķa tirdzniecības centri ar kliedzošu izkārtņu izraibinātām fasādēm. Daugavpilī nevar tā uz dullo iebraukt, novietot centrā auto un vienkārši ļauties skaistumam. Skaistais te ir jāatrod.

Varu minēt, ka Daugavpils pašvaldība kādudien nospriedusi – O.K., neesam paši skaistākie, toties mums ir cietoksnis, liksim visu uz to! Mērķtiecīgi vai nejauši, tieši cietok-snis kļuvis par pēdējo gadu spēcīgāko pilsētas tūrisma magnētu. Par unikālo «fišku», ar ko neizskatīgā Latvijas nomales meitene Daugavpils pievelk pielūdzēju barus no visas pasaules. Turklāt viņai ir pasaulslavens dēls – Marks Rotko.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu