Brīnumains stāsts par pieaugšanu • IR.lv

Brīnumains stāsts par pieaugšanu

5
Georgs Rubenis.
Gunita Nagle

Georgs Rubenis literatūrā debitē ar elektroniski izdoto fantāzijas garstāstu Apslēptā mehānisma likums, kur daudzu notikumu centrā ir viena cilvēka izaugsme

Beidzis fantazēt par tādu romāna formu, kas lasītājiem liktu aiz sajūsmas un izbrīna noelsties, Georgs Rubenis nolēma pamēģināt uzrakstīt prozas darbu, kas pēc uzbūves būtu vienkāršs, bet saturā – interesants. Tā tapa viņa garstāsts Apslēptā mehānisma likums, pirmais no vairākiem Georga literārajiem darbiem, par kuru viņš, pēc paša vārdiem, nekautrējas. Tajā ir daudz spraigu notikumu divās paralēlās pasaulēs (Rīgā mūsdienās un pirms apmēram simt gadiem), noslēpumaini vīri un sievas, kuru uzdevumi atklājas tikai pamazām, un Aksels – jauns, mēms reklāmas aģentūras darbinieks, kura spēkos ir glābt pasauli no zudības, taču tikai tad, ja viņš spēj atbrīvoties no sava lielākā žņauga, egoisma. Īsts fantāzijas žanra darbs, ko papildina dialogi, kuros Aksels saņem pārpārēm padomu un gudrību: «…lai labi skanētu, ir jāspēj klausīties», «par tiem, kas mēs esam šodien, mūs ir izveidojis tas, kas ir bijis», «nedrīkst izslēgt no apziņas nepatīkamo vai kļūdaino, tā mēs noliedzam paši savu būtību». 

Pirmie lasītāji, kas Georga garstāstu atzina par labu un publicējamu, bija viņa mamma un tētis, ko viņš sauc par papu (mācītājs Juris Rubenis – red.). Savukārt sieva Katrīna ieteica Georgam nešķiesties ar laiku, meklējot, kura latviešu izdevniecība būs ar mieru riskēt un drukāt pagaidām nevienam nezināmā latviešu literāta debijas darbu, bet mēģināt izdot grāmatu elektroniskā versijā – kas gribēs, atradīs, lejupielādēs un lasīs. Katrīnai bija taisnība: kopš aprīļa beigām ar Vācijas uzņēmuma BookRiX starpniecību Georga garstāsts ir pieejams elektroniskā veidā, tas ir lejupielādēts vairāk nekā simt reižu. Tas daudzkārt pārsniedzis Georga gaidas. Viņš jūtas iedrošināts rakstīt vēl.

Kāpēc tavs pirmais publicētais darbs veltīts jauna cilvēka pilnveidei? 
[Literatūrā] ir divas centrālās, mūžīgās tēmas: mīlestība un cilvēka izaugsme. Šī otrā tēma arī man ir tuva un nozīmīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu