Gatavi • IR.lv

Gatavi

4
Sendija Nagle, 11 gadi, deju kolektīvā Vēja zirdziņš dejo kopš četru gadu vecuma. Sendijai XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki būs pirmie viņas mūžā. Viņa tos gaida, bet nav pārāk satraukusies, jo kopā ar deju kolektīvu ir piedalījusies deju pasākumos Lietuvā un Polijā. Uz tiem viņa devās bez vecākiem, tāpēc zina, kādas mantas vajag šādiem koncerta izbraucieniem un kā tās salikt.
Gunita Nagle

Bērnu Dziesmu un deju svētku dalībnieku ekipējumā jābūt ne tikai tērpiem un guļammaisiem, bet arī gatavībai visu darīt kopā – dziedāt, dejot, gulēt, ēst, smieties līdz bezspēkam un arī saķert kreņķi 

Lai no XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem atcerētos tikai skaistākos, svarīgākos un aizkustinošākos brīžos, katram dalībniekam kā zaldātam uz tiem jāierodas pilnā ekipējumā – tad sīki un sadzīviski uztraukumi netraucēs svētkiem. Galvenais, kas vecākiem jāiedod ceļamaizē, ir iedrošinājums un uzmundrinājums izbaudīt lielu pasākumu. «Tie ir brīnišķīgi svētki, pēc kuriem jāilgojas un jāgatavojas ar lielu gribasspēku un darbu,» saka Jelgavas deju kolektīva Vēja zirdziņš vadītāja Alda Skrastiņa. Tā kā Vēja zirdziņš kopš 1995.gada ir piedalījies visos bērnu dziesmu un deju svētkos, viņa ir ieradusi ar vecākiem sīki pārrunāt ceļasomu saturu, sākot ar koncerta tērpiem un beidzot ar zobu birstēm. 

Viens no svarīgākajiem pirmssvētku uzdevumiem ir pārliecināt bērnus, ka viņu drošības labad jāuzticas koru un deju kolektīvu vadītājiem, skolotājiem un vecākiem, kas viņiem palīdz. Vienalga, sasāpējās galva, bija ķīviņš ar draugu vai uznāca ilgas pēc mammas, jāiet pie kāda no lielajiem un jāsaka – viņš zinās, kā palīdzēt. Lai gan katram ir savs telefons, Alda iesaka tos atstāt naktsmītnes vietā skolā, jo mēģinājumos nav laika zvanīt un svētki arī mobilizē bērnus iemācīties nebūšanas atrisināt pašu un skolotāju spēkiem.

Kopā ar mantām, kas vajadzīgas nakšņošanai Rīgas skolās, Alda piesaka neaizmirst zobu birsti, zobu pastu, ziepes vai dušas želeju. Nepieciešama arī pidžama, čības, kurās atpūtināt kājas, nevajadzētu kautrēties ņemt līdzi mīļmantiņu, jo svētku dalībniekiem jāizguļas kārtīgi. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka ir arī brīži atpūtai, tāpēc somās jāieliek ērtas drēbes brīvajam laikam un kāda galda spēle vai grāmata.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu