Pie ieročiem! • IR.lv

Pie ieročiem!

4
Lietuvas karavīri militārajās mācībās Rietumukrainas pilsētā Ļvovā pērn septembrī.

Lēmums no rudens atjaunot militāro iesaukumu Lietuvā uzņemts ar entuziasmu, taču kaislības vēl radīs jautājums, kam nāksies ēst karavīru biezputru un kam tā ies secen

Obligātā dienesta kareivji Lietuvas armijai ir atdoti gandrīz vienbalsīgi: pagājušajā nedēļā par to balsoja 112 Seima locekļi, pret bija tikai trīs, atturējās pieci. Lēmumu par labu atzina visas parlamenta partijas, pat populistiskās un par prokrieviskajām sauktās – redzot Krievijas radītos draudus, šādi rīkoties mudināja ja ne patiesas bažas, tad vismaz politiskais aprēķins. Taču tagad ir gaidāmas daudz asākas sadursmes, lemjot par kārtību, kādā notiks iesaukšana dienestā – kam karadienests būs obligāts, un kas no tā tiks atbrīvots.

Iesauks mazāk nekā 2% 

Pirmais iesaukums notiks jau augustā, pavisam iesauks 3000 jauniešu, kuriem armijas daļās būs jāpavada deviņi mēneši. Nākamajos piecos gados karadienestā iesauks pa 3000-3500 jauniešu 19-26 gadu vecumā. Paredzēts, ka jauniesaukto mācības notiks trīs mēnešus Ruklas mācību bāzē, pēc tam viņus norīkos dienestā uz citiem bataljoniem, bet dienestu pabeigušos ieskaitīs armijas rezervē. Pēc pieciem gadiem atkal tiks lemts, vai atgriezties tikai pie profesionālas armijas modeļa vai turpināt arī obligāto dienestu. Valsts aizsardzības ministrs Jozs Oleks uzsver – ņemot vērā pašreizējo saspringto ģeopolitisko situāciju, Lietuvai nepietiek ar profesionālajiem kareivjiem vien, kuru skaits pērn sasniedza 8500.

Kad pērn sākās diskusijas par obligātā karadienesta atjaunošanu Lietuvā, visvairāk iebildumu izpelnījās politiķu ierosinājums iesaucamos izraudzīties loterijā. Tagad šķiet, ka šī ideja tiks atmesta un vispirms tiks gaidīti brīvprātīgie. Ir arī ierosināts vispirms izraudzīties jauniešus, kuri nav ieguvuši augstāko izglītību, bezdarbniekus un pat personas, kas nonākušas kārtībsargājošo iestāžu redzeslokā. Tā šos cilvēkus būšot vieglāk pāraudzināt un integrēt sabiedrībā, taču jau tiesātas personas par kareivjiem gan kļūt nevarēs. Seimam vēl vajadzēs noteikt konkrētu iesaukšanas kārtību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu