Iekšējais karš • IR.lv

Iekšējais karš

6
1.martā Maskavā notikušā protesta gājiena dalībnieki ar 55 gadu vecumā nošautā Kremļa kritiķa Borisa Ņemcova portretu.

Pēc Kremļa kritiķa Borisa Ņemcova slepkavības Krieviju pārņem baiļu atmosfēra

Divas nedēļas pirms pēdējo desmitgažu augstākā līmeņa politiskās slepkavības Krievijā Boriss Ņemcovs satikās ar senu draugu, lai apspriestu savu jaunāko pētījumu par Kremļa melīgo politiku. Viņš kā parasti bija kaujiniecisks un aizrautīgs, klāstot savu ieceri publicēt ziņojumu Putins un karš, kurā atmaskotu Kremļa militāro līdzdalību Ukrainas konfliktā, atceras izmeklējošā žurnāliste, izdevuma Novoje Vremja redaktore Jevgēnija Aļbaca. Viņi abi saprata, cik augstas likmes ir šai cīņai.

Bijušais valdības vicepremjers, tagad opozīcijas politiķis Ņemcovs labi zināja, cik bīstams ir viņa plāns, taču centās sevi un sarunbiedri pārliecināt, ka tik augstu bijušo Kremļa amatpersonu tomēr sargā zināma imunitāte. Proti, oponenta nogalināšana radītu bīstamu precedentu, jo pie varas esošie taču saprot, ka pašu valdīšanai arī reiz pienāks gals, un jautājums – kāds tas būs? 

Tiesa, februāra vidū publicētā intervijā izdevumā Sobesedņik politiķis tiešā tekstā atzīst, ka pieļauj Putina izrēķināšanos ar viņu, tomēr aizgaiņā šīs domas ar sev raksturīgo optimismu. Uz žurnālista jautājumu, vai viņš nebaidās, ka Putins tieši vai ar starpniekiem var viņu nogalināt, Ņemcovs atbild: «Jūs ziniet, jā… Nedaudz. Bet ne tik ļoti, kā mana mamma. Ja es baidītos stipri, tad diezin vai vadītu opozīcijas partiju, diezin vai nodarbotos ar to, ar ko es nodarbojos.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu