LNO Džakomo Pučīni operas "Manona Lesko" jauniestudējums • IR.lv

LNO Džakomo Pučīni operas “Manona Lesko” jauniestudējums

37
Skats no izrādes "Manona Lesko". Foto Jānis Deinats

Operas darbība ir pārcelta uz mūsdienām. Izrādē ieviests jauns tēls, ko atveido aktrise Zane Dombrovska

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) piektdien, 20.februārī notika Džakomo Pučīni operas “Manona Lesko” pirmizrāde, raksta aģentūru LETA. Iestudējumu veidojuši muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisore Ināra Slucka, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Keita, videomāksliniece Katrīna Neiburga, dramaturgs Mikus Čeže, kā arī gaismu mākslinieks Igors Kapustins. 

Titullomā Asmika Grigorjana, Julianna Bavarska vai Natālija Krēsliņa, kavaliera de Grijē lomā – Murats Karahans vai Sergejs Poļakovs, Manonas brāļa Lesko lomā – Jānis Apeinis vai Rihards Mačanovskis, bet Žeronta de Ravuāra lomā – Krišjānis Norvelis vai Romāns Poļisadovs. 

Pēc abata Prevo darba “Stāsts par kavalieri de Grijē un Manonu Lesko” motīviem tapusī “Manona Lesko” ir Pučīni trešā opera. Izdevējs Džulio Rikordi savulaik centās atrunāt komponistu no šī sižeta, jo pavisam nesen ļoti veiksmīgo operu “Manona” bija uzrakstījis Žils Masnē, tomēr Pučīni no ieceres neatkāpās. “Manona ir varone, kurai es ticu, un tāpēc viņa nevar nepakļaut publikas sirdis. Un kādēļ gan lai nevarētu būt divas operas par Manonu? Tādai sievietei kā viņa var būt vairāk par vienu mīļāko!” savu ieceri pamatoja Pučīni. 

Režisore Ināra Slucka, interpretējot Pučīni darbu, galveno uzmanību pievērš abata Prevo ieskicētajai problēmai – tam, ko lielas kaislības spēj izdarīt ar cilvēku. LNO šis stāsts tiek izspēlēts mūsdienās. Darbībā tiek ieviests jauns tēls – Manonas paziņa, Edmonda sieva -, kuru atveido Latvijas Nacionālā teātra aktrise Zane Dombrovska. Viņas varone ir vājdzirdīga meitene, kura pirms kāzām ar Edmondu ir bijusi mākslas kolekcionāra Žeronta mīļākā. Līdzīgi kā Manona, viņa vēlas gan naudu, gan mīlestību. 

Opera “Manona Lesko” iezīmē divus vienlīdz spēcīgus pretmetus, materiālās un nemateriālās pasaules sadursmi. Operas varoņiem tiek dāvāta izvēles iespēja – un no lēmuma pieņemšanas nav iespējams izvairīties. Manonas liktenī kā krustpunktā satiekas divas pasaules, nespēja izvēlēties starp mīlestību un stabilitāti rada katastrofālas sekas gan pašai Manonai, gan viņas iemīļotajam de Grijē. 

LNO šis ir trešais “Manonas Lesko” iestudējums. Iepriekš opera iestudēta 1938. un 1969.gadā. Nākamās operas “Manona Lesko” izrādes būs skatāmas 18.martā un 17.aprīlī. Izrādes 6.jūnijā un 14.jūnijā iekļautas Rīgas Operas festivālā “Viva Puccini”, kas veltīts itāļu komponista daiļradei. 

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu