Pretterorisma centra vadītājs: īpaši bīstami ir tie, kas atgriezušies no karstajiem punktiem • IR.lv

Pretterorisma centra vadītājs: īpaši bīstami ir tie, kas atgriezušies no karstajiem punktiem

27
Francijas policisti preterorisma akcijā, meklējot "Charlie Hebdo" darbinieku slepkavas. Foto: AFP/LETA

Viņiem var būt praktiska pieredze un kontakti ar terora aktu organizētājiem

Cilvēki, kas atgriezušies no tā sauktajiem karstajiem punktiem krīzes skartajos reģionos, ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, jo tieši viņiem var būt praktiska pieredze un kontakti ar terora aktu organizētājiem, šorīt telekompānijas LNT raidījumā “900 sekundes” atzina Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks, Pretterorisma centra vadītājs Juris Leitietis.

Pēc viņa teiktā, tieši personām, kas atgriežas no karstajiem punktiem, Eiropas drošības dienesti pēdējos gados pievērš vislielāko uzmanību. “Atšķirībā no mājās augušiem teroristiem, kuri salasās gudrības grāmatās, šie cilvēki, kas atgriezušies no notikumu vietām, ir gan profesionāli apmācīti, gan piedalījušies kaujas darbībās. Arī tad, ja viņi tieši nepiedalās paša terora akta rīkošanā, viņiem ir pieredze, kanāli, kur dabūt ieročus, kur dabūt sprāgstvielas, un tieši tās ir vislielākās galvassāpes Eiropas dienestiem,” atklāja Leitietis.

DP priekšnieka vietnieks atzīmēja, ka šajā jautājumā ļoti būtiska ir drošības dienestu starptautiskā sadarbība, jo Eiropa ir vienota telpa. Viņš neslēpa, ka patlaban ES valstu drošības dienestu sadarbība terorisma apkarošanā ir ļoti laba.

Kā ziņots, trešdien Parīzē ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki iebruka satīras žurnāla “Charlie Hebdo” redakcijā, nogalinot 12 cilvēkus. Uzbrucēji esot klieguši “Mēs esam atriebuši pravieti” un “Allahu Akbar” (“Dievs ir dižens”).

Traģiskais incidents šokēja gan Franciju, gan visu Eiropu, raisot bažas par vēl citiem džihādistu uzbrukumiem, sevišķi, ņemot vērā faktu, ka Eiropā atgriežas daudzi kaujinieki, kuri cīnījušies Sīrijā un Irākā.

 

Komentāri (27)

traductrice 09.01.2015. 10.24

DP ar mazvertibas kompleksu nesirgst. Viss ir loti labi. Bet ko līdz, ka tā zina, kas ir riska personas. Ko līdz, ka konkrētie teroristi bija zem lupas un ka Charlie darbiniekiem bija policijas aizsardzība, ja teroristu nodomu nevareja ne paredzet, ne novērst?
Runajot par mūsu reģionu, es nedomaju, ka mes esam Islama valsts mērķis. Tāpēc tagad musu vietejos muslimus bazt vienā maisā pie islāmistiem ir pārāk triviāli. Mūsu reģionam ir cits apdraudējums russkij mir, un nevajag par zemu vērtēt tā radikālismu. Ceru, ka musu DP to saprot un zem lupas tur girsus un tamlidzigos, nevis vietejos muslimus, kas esot labi integrejušies.
Vispar jocīgi, ka muslimi spej integreties, bet girsi nespej. Vai tik pie vainas nebus propogandas mašinerija, nevis sabiedriba kā tāda. Vai nebūtu pienacis laiks vārda brīvības un demokrātijas vārdā ierobežot NAIDĪGO vārda pseidobrīvību?

+11
0
Atbildēt

5

    aivarsk > traductrice 10.01.2015. 00.33

    traductrice nedomaju, ka mes esam Islama valsts mērķis. Tāpēc tagad musu vietejos muslimus bazt vienā maisā pie islāmistiem ir pārāk triviāli. Mūsu reģionam ir cits apdraudējums russkij mir,

    _____________________________

    Russkij mir un islamisti ir viena pāra zābaki, kas tā tik vien sapņo pabradāt pa visu Eiropu.

    Esmu tuvu pārliecībai, ka eksistē jauns molotova / ribentropa pakts, kur fon Ribentropa lomu spēlē kāds ibn Saids Mohammeds Basri.

    Izrādes režisors – staļina dievinātājs mazais kroplītis pļutkins.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 09.01.2015. 12.53

    reiz rakstīju, ka visa Latvijas musulmaņu dzīve vismaz pagaidām notiek krievu valodā. Pie mums darbā strādāja kāds libānis. mērens musulmanis. Viņš pēc ierašanās uzreiz bija iemācījies latviski un krieviski neprata. Reiz esot aizgājis uz mošeju un bijis nepatīkami pārsteigts, ka tur viņu neviens nesaprot, jo visi Latvijas musulmaņi runājuši un sapratuši tikai krieviski.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 09.01.2015. 12.13

    tieši tā. Ukrainas notikumi kā katalizators ļāva ieraudzīt bildi kopumā – gan islāma/russkij mir interešu laukus, gan abu darbības metodes, gan arī pasaules negatavību ABIEM ļaunumiem.

    WW2 parādīja, ka cīnīties pret vienu ķipa LIELĀKO ļaunumu ir kļūda. Jo katrā reģionā tas ir cits. Francija nekad neuzskatīs krievu par apdraudējumu, jo tā tas faktiski arī nav, savukārt mums nav jāmeklē savā reģionā radikālos islāmistus. Viņu šeit nav, toties pilni pakšķi ar radikāliem rašistiem, kas ne ar ko neatšķiras no islāmistiem, ja nu vienīgi lozungi citi. Uz šobrīd notiekošajiem procesiem jāskatās kā uz vienotu veselumu, un tur nav jābūt krutam slepenaģentam, lai to saprastu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > traductrice 09.01.2015. 12.44

    Vai tas nebija Latvijas musulmaņu kopienas „praktiskās dzīves vadītājs” Zainuļins, kurš pēc terora aktiem Londonā pa Latvijas radio (cerams, ieraksts saglabājies) skaidroja apmēram tā: „Nu jā, spridzināt vilcienus nav īsti labi, bet jūs taču saprotiet, ka pretoties tomēr vajag (kam?!). Latvieši arī pēc kara pretojās, gāja mežos…” (citēts pēc atmiņas, tulkots no krievu). Tātad latviešu pretošanās okupantiem savā zemē ir līdzvērtīga imigrantu izdarītām patvēruma zemes pilsoņu slepkavībām. Pateicība, tā sakot, allahū akbar.

    Pēc tik izsmeļoša skaidrojuma es vairs neteiktu, ka „russkij mir” ir vienīgais drauds. Jo vairāk tāpēc, ka „russkij mir” nākotnes prognozēs ir karot pavisam īsti kopā ar islama pasauli pret rietumu agresoriem. Vēl tikai esot jāsagaida, ka svētajam karam pievienosies latinosu zemes (sk. vienas MGIMO (!) konferences gala dokumentu), tad varēs raut vaļā bez riska.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 09.01.2015. 11.38

    Pirms gada ārpolitikas debatēs Rinkēvičs pat ar pušplēstu vārdu neieminējās par Krievijas draudiem. Visas Latvijai aktuālās ārējās problēmas bija vismaz 3 tūkstoš kilometru attālumā. Radās iespaids, ka viņš ir nevis Latvijas, bet Izraēlas valdības ministrs.

    /////////////////////////////////////////

    tradutrice:

    Runajot par mūsu reģionu, es nedomaju, ka mes esam Islama valsts mērķis. Tāpēc tagad musu vietejos muslimus bazt vienā maisā pie islāmistiem ir pārāk triviāli. Mūsu reģionam ir cits apdraudējums russkij mir, un nevajag par zemu vērtēt tā radikālismu

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

traductrice 09.01.2015. 11.40

Starp citu, ienāca prātā… vai skolnieku “nosūtīšana” uz agresorvalsts militārajām nometnēm nav vērtējama kā drauds valsts drošībai? jeb karstie punkti ir tikai “karstajās zemēs”? un vervēšana ir tikai tad, ja “slepus”?

+11
0
Atbildēt

0

aivarsk 09.01.2015. 09.09

” traģiskais incidents” ir ārgārtīgi “piemērots” apzīmējums notikumiem…

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu