Gruzdošā kontrabanda • IR.lv

Gruzdošā kontrabanda

3
Pieredzējuši ekonomisko noziegumu apkarotāji — Ekonomikas policijas šefs Gatis Gudermanis (pa kreisi) un viņa priekštecis šajā amatā Rauls Kviesītis — pievērsušies ekonomikas sildīšanai, iesaistoties uzņēmējdarbībā. Ar policistiem saistītā firma šogad uzvarējusi konkursos par nelegālo cigarešu iznīcināšanu.
Indra Sprance

Kamēr politiķi runā par ēnu ekonomikas izskaušanu, Ekonomikas policijas šefa Gata Gudermaņa firma jau ķērusies pie darba – ieguvusi valsts pasūtījumus nelegālo cigarešu iznīcināšanai. Kontrabandas apkarotāja līdzdalība biznesā, kas saistīts ar viņa tiešās atbildības jomu, iekšlietu ministram «nešķiet O.K.». Taču Gudermaņa saites valdošajās aprindās ir gana ciešas, lai policijas vadītājs pat necenstos izskaidrot, kā viņa ģimene tikusi pie turības – tā esot viņa privāta lieta

Cigaretes? Nosalis vīrs melnā jakā, sporta biksēs čukst garām plūstošai cilvēku straumei pie ieejas Centrāltirgū. Lētāko bloks maksā 14 eiro, ja ņem mazāk  – 1,50 eiro paciņa. Veikalos šo Premier marku netirgo, bet lētākās legālās cigaretes maksā 2,50 eiro. Ietaupījums krietns. Pasūtu divas paciņas. Vīrs pazūd starp tirgus būdām, atgriežas ar preci, izdod atlikumu un pazūd krēslā. Šīs kontrabandas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes uzlīmēm tirgū nopirkt ir tik viegli kā aiziet uz veikalu pēc piena.

Ar kontrabandas apkarošanu valstī nodarbojas dažādi dienesti – robežsargi, muitnieki, Valsts ieņēmumu dienests, policija. Katrs savas kompteneces ietvaros uzrauga, lai nelegālās cigaretes valstī neievestu, neražotu un neizplatītu. Iekšlietu ministrija informē, ka pēdējo gadu laikā pieaudzis Valsts policijas kriminālprocesos un administratīvo pārkāpumu lietās izņemto cigarešu apjoms  – šogad vien izņemti 47,4 miljoni cigarešu – un ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) stāsta, ka «kopumā rādītāji ir pietiekami stabili. Vai tie ir pietiekamā apjomā, lai mēs teiktu, ka izķeram visas kontrabandas cigaretes, grūti pateikt.» Pašvaldību vadītāji ministram esot apliecinājuši, ka reģionos «ir jūtams ne tikai nelegālā alkohola aprites samazinājums, bet arī nelegālo cigarešu.» Ir gan zina pretējus piemērus, jo kontrabandas cigaretes ir viegli pieejamas arī laukos. 

Nepilnus 50 kilometrus no Rīgas – kādas apdzīvotas vietas «točkā» tās jau gadiem tirgo bez kādām pārmaiņām. Šobrīd pieejamas tās pašas Premier, tikai drusku lētāk nekā Rīgā – par eiro četrdesmit. Kāda ir to izcelsme, vai uz robežas ir «caurums», pa kuru ieplūst kontrabandas preces, vai varbūt nelegāli ievestās cigaretes policija ir uzgājusi, tās konfiscētas, bet pēc tam atgriezušās tirgū?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu