ASV Senāta ziņojums: CIP izmantoja "nežēlīgas" nopratināšanas metodes • IR.lv

ASV Senāta ziņojums: CIP izmantoja “nežēlīgas” nopratināšanas metodes

37
ASV senatore Daiana Feinsteina informē par Senāta Izlūkošanas komitejas ilgi gaidītā ziņojuma kopsavilkumu. Foto: EPA/LETA

Šī dokumenta publiskošana tika aizkavēta, jo Vašingtonā nebija vienprātības par to, ko nodot atklātībai

Pēc 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) pret personām, kas tika turētas aizdomās par terorismu, gadiem ilgi pielietoja “nežēlīgas” nopratināšanas metodes, teikts otrdien publiskotajā Savienoto Valstu Senāta ziņojumā.

Senāta Izlūkošanas komitejas ilgi gaidītā ziņojuma kopsavilkumā, kas nodots atklātībai, arī atzīts, ka CIP sabiedrībai un Baltajam namam melojusi par “pastiprinātās nopratināšanas” metožu efektivitāti, ziņo LETA/BBC/AFP.

Pratināšanas bijušas vāji organizētas un uz tajās iegūto informāciju nevarēja paļauties, atzīst ziņojuma autori.

Senāta komitejas ziņojumā ir vairāk nekā 6000 lappušu, taču tas joprojām ir slepens, kamēr publiskots 480 lapaspuses garš kopsavilkums.

Taču arī šī dokumenta publiskošana tika aizkavēta, jo Vašingtonā nebija vienprātības par to, ko nodot atklātībai.

Reaģējot uz ziņojuma kopsavilkuma publiskošanu, ASV prezidents Baraks Obama jau paziņojis, ka CIP izmantotās metodes bijušas “pretrunā ar mūsu vērtībām”.

“Tieši tāpēc es nepārprotami aizliedzu spīdzināšanu, kad stājos amatā, jo viens no mūsu visefektīvākajiem instrumentiem cīņā ar terorismu un amerikāņu aizsardzībai ir turēšanās pie mūsu patiesajiem ideāliem,” uzsvēra Obama.

Tajā pašā laikā CIP direktors Džons Brennans otrdien joprojām uzstāja, ka viņa dienesta izmantotās metodes ir palīdzējušas novērst teroristu uzbrukumus.

Brennans gan atzina, ka tikušas pieļautas kļūdas, taču piebilda, ka pašas CIP veiktajā pārbaudē konstatēts, ka “pastiprinātās nopratināšanas” metodes “sniedza izlūkošanas informāciju, kas palīdzēja izjaukt uzbrukumu plānus, notvert teroristus un glābt dzīvības”.

 

Komentāri (37)

J.Biotops 10.12.2014. 22.25

Visa progresīvā cilvēce ar Krievzemi priekšgalā no sajūsmas jau apslapinājusies – nu gan varam bazūnēt par to brrrriesmīgo Ameriku. Ķīna un Irāna māca cilvēcību, tikai pagadām pietrūkst norādījuma uz labākjiem paraugiem. Pasaules tiesībsargi, izlasījuši amerikāņu pašu (ne apmaksāto humānistu) par sevi taisīto ziņojumu, cēli prasa sodīt priekšniekus, kas devuši nesmukas pavēles. Cerībā, ka amerikāņi varbūt paklausīs, nav jau nekādi krievi.

Paliek, protams, jautājumi par izmeklēšanas efektivitāti, tomēr neaizmirsīsim, ka republikāņu laika izdarības pētījuši demokrāti, kam pašiem aste svilst. Ja ar pastiprināto izmeklēšanu nosargāta kaut viena dzīvība, tad tās metodes pamatotas. Katrā ziņā vairāk, kā, piemēram, reaktīvās artilērijas lietošana un pilsētu bumbošana, neatkarīgi no tā, vai pa Tbilisi vai Belgradu.

+1
0
Atbildēt

1

    lno > J.Biotops 10.12.2014. 22.41

    J.Biotops. Ja ar pastiprināto izmeklēšanu nosargāta kaut viena dzīvība, tad tās metodes pamatotas.

    _________________

    Nu, nu nevajag pārspīlēt – spīdzināja arī nevainīgus cilvēkus, kuri tika ieslodzīti kļūdas dēļ. Atmodas laikā sludināja principu Labāk atlaist 9 vainīgos kā ieslodzīt vienu nevainīgo…

    0
    0
    Atbildēt

    0

sirtaki 11.12.2014. 00.28

Pats par sevi saprotams, ka CIP jāpārņem Krievijas pieredzi.

Sori, bet līdz tam līmenim vēl augt un augt…

0
0
Atbildēt

0

dzeris49 10.12.2014. 17.01

Nu, protams, kā tā var, pārkāpt teroristu ctb, neļaut tiem gulēt, un neradīt tiem sanatorijas apstākļus, tas taču ir tik nežēlīgi!

+1
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu