Sāpīgā realitāte • IR.lv

Sāpīgā realitāte

2
Laura Groza–Ķibere.
Anda Burve-Rozīte

Mūsdienās daudzi dzīvi nosit aizraujošās muļķībās, saka režisore Laura Groza-Ķibere (29), kura pašlaik Liepājas teātrī iestudē leģendāro Džordža Orvela romānu 1984. Kad 23.novembrī pasniegs Spēlmaņu nakts balvas, viņas vārds būs divās nominācijās – Gada lielās formas izrāde un Gada režisors

Pie režisores Lauras Grozas uz interviju Liepājā braucu dienā, kad CNN ziņas vēstīja, ka Krievija grasās nosūtīt tālas darbības bumbvedējus uz Meksikas līci. Saspīlētā starptautiskā situācija, kāda izveidojusies pēdējā gada laikā ap notikumiem Ukrainā, vedināja domāt par to, ka Atmodas laikā un Latvijas neatkarības pirmajos gados uzaugusī režisore ar ideju iestudēt Orvelu trāpījusi desmitniekā. Otrā pasaules kara laikā tapušajā romānā angļu klasiķis aprakstījis iedomāto nākotni 1984.gadā, kad kādā vārdā nenosauktā valstī tiek ieviesta «viena patiesība» un cilvēku ikdienas gaitas uzmana Lielā Brāļa modrā acs. Nežēlīgs sods par nepakļaušanos un uzdrošināšanos domāt citādi ir šīs valsts realitāte. Pirmizrāde gaidāma 5.decembrī.

Dodoties pie režisores, šķita interesanti noskaidrot, vai emocionāli nav pārlieku smagi iestudēt orveliskās tēmas laikā, kad viņa iztēlē radītie draudi pasaulei pietuvojušies reālāk, nekā tas jebkad pēdējās desmitgadēs ir bijis. 

Pēdējo mēnesi rīdziniece Laura pavadījusi tikai Liepājā, diendienā ilgas stundas mēģinot teātrī. Uz Rīgu braukt atpūsties nav prātā – tas atrautu no domām un enerģijas, ko gribas veltīt izrādei. Tajā viņa mēģina vēstīt par dažādiem manipulācijas veidiem ar cilvēka apziņu totalitārismā, uz skatuves notiekošo pasniedzot atpazīstama rietumu sabiedrības modeļa veidolā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu