Pēcvēlēšanu nemiers • IR.lv

Pēcvēlēšanu nemiers

2
Pauls Raudseps

Balsotāji aizcirta durvis prokremliskai valdībai. Diemžēl lodziņi paliek vaļā

Saeimas vēlēšanu galvenais jautājums bija drošība. Vai balsošanas rezultāti to dos?

Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās potenciālajiem draudiem Latvijai bija noteicošs iespaids gan uz koalīcijas partiju sekmēm, gan uz Saskaņas un Sudrabas neveiksmēm, un rezultāts noteikti ir labāks, nekā daudzi gaidīja. Tomēr būtu vairāk nekā naivi iedomāties, ka Kremlis nolems Latviju likt mierā tāpēc, ka Saskaņai būs par septiņām vietām mazāk Saeimā. Pat ja vēlētāji ir aizvēruši durvis lielākajam draudam – neslēpti Maskavai labvēlīgas valdības izveidošanai -, rezultāti atstājuši vaļā vairākus logus, pa kuriem Latvijas varas gaiteņos varētu ierāpties diversanti un ietekmes aģenti.

Tuvākajā laikā Saskaņa šo lomu pildīt nevarēs. Būtu, protams, bijis labāk, ja tā ne tikai faktiski, bet arī formāli būtu vēlēšanu zaudētāja un būtu palikusi otrajā vietā saņemto balsu skaitā. Kaut gan apsteigusi Vienotību par tikai nedaudz vairāk kā vienu procentu, Saskaņa, Krievija un pat daži Rietumu mediji var turpināt Ušakova partiju dēvēt par «uzvarētājiem» un paust sašutumu vai neizpratni, ka tā netiek aicināta veidot valdību. Tomēr tas ir pārāk vājš arguments, lai Kremlis atklāti mēģinātu iejaukties valdības veidošanā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu