Sejas • IR.lv

Sejas

6
Fotobūdiņā ievilināti garāmgājēji Rīgas autoostā.

Vērienīgā projektā iesaistās gan atzīti fotogrāfi, gan simtiem Rīgas iedzīvotāju

Bolderājas azerbaidžāņu kopiena piknikā pie dabas. Juglas neredzīgo ciemata iedzīvotāju pašportreti mālā. Ar zīmējumiem papildinātas ģimenes arhīva fotogrāfijas. Tā ir tikai daļa no attēliem, kas būs apskatāmi Tabakas fabrikā izstādē Rīgas paš/portreti. Iesaistot vairāk nekā 500 galvaspilsētas iedzīvotāju, kā arī atzītus fotogrāfus, izstāde piedāvā mūsdienīgu rīdzinieka portretu.

«Māksla nav domāta tikai šauram cilvēku lokam, tai būtu jābūt pieejamai ikvienam,» saka biedrības ISSP organizētā projekta Rīgas paš/portreti vadītāja Liāna Ivete Beņķe. Pirms diviem gadiem sāktajā projektā notika septiņas dažādas darbnīcas Latvijas un ārzemju fotogrāfu vadībā, arī rīdzinieki tika aicināti iesūtīt pašportretus. Dažās darbnīcās varēja iesaistīties ikviens garāmgājējs, citām cilvēki tika meklēti ar draugu, paziņu un sociālo tīklu palīdzību. Tās vadīja fotogrāfe un izstādes kuratore Iveta Vaivode, fotogrāfi Andrejs Strokins, Andris Kozlovskis un fotogrāfs, žurnālists un dokumentālo filmu veidotājs Kaspars Goba, kā arī fotogrāfi Vincens Bēkmans (Beļģija), Vēsa Altonens (Somija), Eva Vutsaki (Grieķija/Lielbritānija) un Bahbaks Hašemi-Nežads (Lielbritānija). 

«Izvēlējāmies autorus, kuriem ir interese un pieredze strādāt ar dažādu sociālo grupu cilvēkiem, jo projekta pamatideja bija iesaistīt pēc iespējas dažādākus cilvēkus, kas ikdienā nav saistīti ar mākslu,» saka Liāna. «Vēlējāmies uzrunāt dažādu apkaimju iedzīvotājus, jo parasti Rīgā viss notiek centrā. Gribējām to izmainīt.» Tāpēc paralēli izstādei Tabakas fabrikā projekta rezultātus varēs apskatīt arī pilsētvidē – sabiedriskā transporta pieturās un vides stendos, kā arī trolejbusu un tramvaju ekrānos. «Gribējām parādīt, ka māksla var organiski iekļauties ikdienas dzīvē. Kaut kas, ko ieraugi, no rīta ejot uz darbu, nav mazāk svarīgi, kā aiziet uz izstādi Biržā,» saka Liāna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu